Inici Destacats Les propostes per celebrar Sant Joan a l’Anoia

Les propostes per celebrar Sant Joan a l’Anoia

COMPARTIR

L’inici de l’estiu el marca tradicionalment la revetlla de Sant Joan. la flama del Canigó, Fogueres, balls i altres propostes ompliran carrers i places de la comarca. Repassem les activitats organitzades als principals municipis:

IGUALADA

Igualada iniciarà, un any més la celebració de Sant Joan amb l’arribada de la Flama del Canigó. La vigília de Sant Joan, la Flama del Canigó arribarà a Igualada de la mà de l’Associació Flama del Canigó d’Igualada. Aquesta flama és portada fins a Igualada amb relleus des del cim del Canigó, una muntanya emblemàtica dels Pirineus catalans, durant la matinada del 22 i gran part del dial 23 de juny. Un gran nombre de voluntaris i equips de foc es mobilitzen per distribuir la Flama del Canigó per tots els Països Catalans, seguint diverses rutes planificades amb l’objectiu d’encendre les fogueres durant la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.

L’acte de rebuda de la Flama s’iniciarà a les 8 del vespre amb l’arribada de la Flama portada en relleus fins a Igualada des del Canigó per atletes i escolars igualadins, moment d’inici de l’actuació de la coral Xalest amb la interpretació de la cançó “Muntanyes del Canigó”. Posteriorment es procedirà a l’encesa del peveter i la realització d’un pilar per part dels Moixiganguers d’Igualada.

Com cada any es llegirà el manifest des del balcó de l’Ajuntament, després del qual, la coral Xalest interpretarà l’himne de Catalunya, “Els Segadors”. A continuació la Flama anirà cap al monestir de Montserrat portada amb relleus pels atletes del Club Atlètic Igualada.

Correfocs

Les colles de diables petits de la ciutat, després de recollir el foc de la Flama, a les 21 h aproximadament, començaran el Correfoc Petit , amb la participació dels grups Petits Diables i Pixapólvora d’Igualada i els Petits Mal Llamp d’Igualada. A partir de les 00 h Correfoc Gran, amb la participació dels grups Diables d’Igualada, Dracs i Víbries d’Igualada i Mal Llamp d’Igualada. Departament

El recorregut dels dos correfocs serà el mateix: plaça de Sant Miquel, carrer de Sant Roc, carrer de Sant Sebastià, plaça de la Creu, carrer Nou, plaça del Pilar, carrer del Born i plaça de l’Ajuntament.

Aquest acte està coordinat pels Diables d’Igualada i organitzat pel Departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada

Revetlles populars

Després de l’arribada de la Flama del Canigó començaran diverses revetlles populars a la ciutat. Al Casal Popular d’Igualada, el Foment, es realitzarà un sopar popular al mig de la Rambla en uns foguerons. Per participar-hi cal reservar taula i cadira a casalpopularigd@gmail.com.

També el Barri de Xauxa durà a terme una revetlla a partir de les 21 h on tothom qui vulgui podrà adquirir el menjar, cuinar-se’l a la foguera que es farà al centre de la plaça Caterineu, on podrà gaudir d’un Punt de Trobada de Música Tradicional durant la revetlla.

Al patí de l’Ateneu igualadí també s’hi celebrarà una revetlla amb un Sant Joan animat per la Summer Party Band, la Banda de Covers Igualadina per animar la festa. Les entrades es poden adquirir a tiquetsigualada.cat

VILANOVA DEL CAMI

Vilanova del Camí ja té cartell festiu per a la revetlla de Sant Joan. La nit del 23 de juny, la plaça Gertrudis Artigal del barri de Bonavista tornarà a ser l’escenari de la celebració. L’Associació de Veïns del Barri Bonavista organitza un cop més aquesta festa, oberta a tota la població, amb la col·laboració dels diables Els Cabrons de Vilanova del Camí i amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova del Camí.

Les activitats infantils, com altres anys, començaran a les 18 h de la tarda amb un inflable per al gaudi dels més petits, un canó d’escuma i diferents jocs.

La rebuda de la flama del Canigó està prevista cap a les nou de la nit. Aquest any, els portadors seran els esportistes de l’equip inclusiu del Dream Team Anoia. Com marca la tradició, es farà la lectura del manifest i l’encesa de la foguera per iniciar a la celebració. I en aquesta ocasió tampoc no hi faltarà el ball de diables amb Els Cabrons de Vilanova del Camí.

Tothom qui vulgui podrà animar-se després a compartir un sopar a la fresca que és previst que comenci cap a les deu de la nit. L’associació del barri Bonavista prepararà les taules i cadires, però cadascú podrà portar el sopar de casa.

I la festa s’animarà de ple, amb la música en directe, a partir de les onze de la nit que començarà el ball de revetlla amenitzat per l’orquestra Som-hi Band. Cap a la mitja part, com ja és també habitual, es farà el repartiment de coca i cava entre tots els assistents.

SANTA MARGARIDA DE MONTBUI

A partir de dos quarts de 9 del vespre està prevista l’arribada de la Flama del Canigó a la Plaça de l’Ajuntament montbuienc.

La Flama arribarà en relleus, procedent de la Plaça de l’Ajuntament d’Igualada, i continuarà fins el Nucli Antic, on també arribarà, a la Plaça de la Figuera, entre les 20.30 i les 21.00 hores, de la mà de diferents rellevistes atlètics.

A les 22 hores s’encendrà la tradicional Foguera al carrer de La Mercè -davant el supermercat Mercadona- i a partir de les 22.30 hores continuaran les activitats amb una nit musical de revetlla, amb un DJ al Passeig Espanya (davant la Plaça de Can Lledó). Aquest espai musical serà lliure de petards i pirotècnia. L’activitat és organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui.

CAPELLADES

A  2/4 de 7 de la tarda se sortirà en bicicleta de l’esplanada del Capelló per anar a Igualada a buscar la Flama del Canigó. Els qui vagin en cotxe, surten a les 7 de la tarda.

L’arribada de la Flama serà sobre 2/4 de 10, rebuts amb Ball de Bastons, Dimonis i Gegantets. Seguidament es llegirà el manifest i s’encendrà la foguera.

A les 10 del vespre comença al mateix carrer el sopar popular. Es poden comprar els tiquets -a 10 euros- al Jaç Roig o bé a la papereria Castells.

La revetlla començarà a mitja nit al Jaç Roig amb Ivannox.

MASQUEFA

Un any més, el Club Excursionista Anoia tornarà a estar present en la tradicional renovació del Foc a dalt del cim del Canigó per tal de fer possible que la Flama del Canigó arribi el 23 de juny a Masquefa amb tots els honors.

La Flama arribarà a les 19 h als jardinets de la Torre dels Lleons amb l’acompanyament del Club Excursionista Anoia i la participació de la Colla de Diables de Masquefa. Allà serà rebuda per l’alcalde de Masquefa, Roger Vázquez, i per representants de l’Ajuntament i s’encendrà el pebeter per iniciar l’acte de la Flama del Canigó a Masquefa d’aquest 2023. Així, tothom qui ho desitgi podrà prendre el foc de la flama al final de l’acte, amb un fanalet o estri adequat.

En aquest sentit, des del consistori s’anima als veïns a gaudir de la celebració i de la nit més curta de l’any i es recomana a tots els masquefins i entitats del municipi a seguir les mesures de prevenció per la Nit de Sant Joan.

Foguera i sopar de revetlla a càrrec de la Colla de Diables de Masquefa

A les 22 h la Colla de Diables de Masquefa encendrà, amb la Flama del Canigó, la foguera ubicada a l’avinguda Catalunya. I a les 22.15 començarà el sopar que l’entitat organitza al pati de La Fàbrica Rogelio Rojo.

La revetlla també arriba a La Beguda Alta

La Societat Recreativa Unió Begudenca organitzarà el 23 de juny la Nit de Sant Joan. A partir de les 21.30 h hi haurà un sopar de revetlla i l’actuació d’un discjòquei per a amenitzar la festa.

El Club Petanca Masquefa se suma a la celebració de Sant Joan

L’entitat organitzarà el 23 de juny, a partir de les 22 h, un sopar popular i ball amb Abracadabra Grup.

ÒDENA

La nit més curta de l’any, la de la revetlla de Sant Joan a Òdena se celebra seguint la tradició, amb l’arribada de la Flama del Canigó, que encén la foguera del municipi i amb la festa de revetlla al Parc de la Font.

A les 7.30 de la tarda un grup de persones voluntàries sortiran de la plaça Major d’Òdena per anar a recollir la Flama del Canigó a Igualada. Una vegada recollida aniran corrent en relleus per encendre la foguera del Parc de la Font on tindrà lloc la revetlla. Es previst l’arribada a les 9 del vespre.

A dos quarts de 10 del vespre, al mateix Parc de la Font, tindrà lloc el sopar de germanor. Tothom qui vulgui podrà portar el sopar de casa i l’ajuntament, a més d’habilitar l’espai amb taules i cadires, hi posarà la coca i el cava per a tothom. Seguidament al sopar, a dos quart de dotze i fins a les dues de la matinada, l’Ajuntament ha programat el ball de revetlla amb DJ.

CALAF

La plaça dels Arbres serà la protagonista de les activitats programades a la tarda. A partir de les 18 h, es repartirà la coca i la xocolata entre totes les fogueres inscrites mentre s’espera l’arribada des de Ponts dels ciclistes del Bike Calaf que portaran la flama del Canigó encesa al cim d’aquesta muntanya emblemàtica.

A més, també s’aprofitarà la festa per fer l’entrega dels premis de la campanya comercial “Compra i Descobreix Catalunya” promoguda durant el mes de juny des de la Xarxa de Barris Antics i a la que s’han sumat l’Ajuntament de Calaf i 34 comerços locals.

En acabar, es llegirà el manifest que Òmnium Cultural ha elaborat per celebrar aquesta festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana. Tot seguit, els Diables de l’Alta Segarra faran una cercavila amb el Cucarell que conduirà als assistents fins davant de la Sala d’actes municipal on tindrà lloc el sopar popular.

A partir de les 21 h, la festa continuarà al carrer mestre Manel Giralt on hi haurà el sopar amenitzat pel grup Mak’ntes. Els tiquets es podran comprar aquell mateix dia per 15 euros o anticipadament per 12 euros al Bar Rosa i La Vedella. 

A les 23.30 h tindrà lloc el Correfoc des de la plaça dels Arbres fins al carrer Mestre Manel Giralt i en acabar, sobres les 24 h començarà el Bingo Musical.

Finalment, a la 1 h de la matinada, diversos dj.’s amenitzaran la revetlla fins a acabar la festa.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*