Inici Destacats Els propietaris de Can Morera asseguren que podrien portar data centers que...

Els propietaris de Can Morera asseguren que podrien portar data centers que generarien “uns 1.000 llocs de treball directes”

COMPARTIR
Projecte de data center d'una de les empreses amb les que ha contactat la propietat de Can Morera.

La família Singla, propietària de bona part dels terrenys on la Generalitat preveu desenvolupar el projecte de polígon de Can Morera, ha fet públiques aquest dimarts les gestions que ha fet per tal de portar activitat econòmica a la zona. Segons els propietaris, tant ells com la pròpia Generalitat -a través d’ACCIÓ- han fet gestions per traure empreses, especialment dels sectors de la logística i les TIC. La demanda d’espai que fan les empreses, segons la informació facilitada per la família Singla, és d’entre 30 i 200 hectàrees.

Una de les activitats que pren força per a una possible implantació és la de data centers, instal·lacions que allotgen sistemes informàtics i equips de telecomunicacions que s’han convertit en un component estructural clau per a les Tecnologies de la Informació.

El Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat va elaborar un document d’idoneïtat per la implantació d’un datacenter a diversos emplaçaments estratègics al voltant de Catalunya on hi figurava Can Morera a Òdena. De fet, el mateix departament va organitzar una visita al municipi suec de Böden el passat mes d’abril, a la que van assistir alcaldes de la Conca d’Òdena i el mateix Josep Singla. La família propietària defensa que “es valora la possibilitat real d’acollir aquesta infraestructura com a element diferencial dins el projecte de Can Morera per avaluar les seves capacitats de constituir-se com a HUB d’aquest tipus infraestructures al sud d’Europa”.

Els Singla asseguren que “segons estimacions d’un dels interessats en el sector de datacenters, el projecte generaria uns 1.000 llocs de treball directes més uns 600 d’indirectes”. La ubicació d’aquests data centers “a banda de crear llocs de treball d’alt valor afegit al voltant de les empreses de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació” també “actuen com un potent multiplicador de l’economia digital del país, element clau per al creixement del mateix”, segons els propietaris.

En la actualitat, Barcelona està pendent de l’arribada d’un cable submarí de fibra òptica. Can Morera està “molt ben posicionat per les seves característiques front a altres emplaçaments”, segons la família Singla, per la proximitat a l’eix de l’A-2, per la capacitat de subministrament elèctric potent i per “superfície de terreny abundant per poder fer un projecte d’envergadura que pugui ser escalable”.

L’empresa que va manifestar interès per ubicar un data center a Can Morera durant la visita de la delegació catalana a Suècia va presentar el passat mes d’agost el projecte definitiu d’una instal·lació als Estats Units. Les característiques d’aquest projecte concret contradiuen, d’entrada, les demandes de terreny exposades pels propietaris i el clam dels actors polítics i econòmics de l’Anoia, que asseguren que es necessita sòl industrial de gran format. Segons el projecte al que ha tingut accés aquest diari, la superfície total d’aquest data center és de 4,1 hectàrees

Un projecte amb entitats en contra

El projecte de polígon de Can Morera, que preveu urbanitzar unes 300 hectàrees al nord de la Conca d’Òdena, es va presentar per primer cop l’any 2005 amb el suport del Consorci de la Zona Franca. Després de caure en l’oblit, l’any 2017 es va tornar a posar sobre la taula per part de la Generalitat. Aquest nou impuls al polígon ha topat amb l’oposició frontal d’entitats com Per la Conca i Unió de Pagesos, que consideren que no cal nou sòl industrial quan a la Conca d’Òdena encara hi ha unes 200 hectàrees buides.

Amb el canvi de govern després de les eleccions municipals, l’Ajuntament d’Òdena ha deixat de recolzar sense condicions el polígon i defensa un urbanisme que ocupi abans els entorns propers a les zones industrials actuals abans de generar nou sòl.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*