Inici Destacats Gairebé la meitat dels usuaris amb feina del CITE d’Igualada treballa de...

Gairebé la meitat dels usuaris amb feina del CITE d’Igualada treballa de forma irregular

COMPARTIR

Durant el 2019, des de la oficina del Centre d’Informació al Treballador Estranger (CITE) del sindicat CCOO a Igualada es van atendre 307 persones, que van realitzar 503 visites i plantejar 626 consultes. Per al sindicat, això representa que el servei del CITE segueix sent una eina útil per a el col·lectiu immigrant a la comarca de l’Anoia i que la seva consolidació és una realitat després de 27 anys de servei.

La memòria del CITE del 2019 posa de manifest que es manté l’increment de l’arribada de persones de Llatinoamèrica dels darrers anys. També ha augmentat el percentatge de dones ateses, que ha arribat al 62 % del total.

Per nacionalitats, el primer país és el Marroc, amb un 30% del total, seguit de Colòmbia (9,1 %), Equador (5,9), Argentina (5,2%), Hondures (4,9%), Bolívia (4,6%), Perú (4,6%), Veneçuela (4,6 %) seguint de Ucraïna, Ghana, Guinea, Paraguai, Brasil, Uruguai, Geòrgia, Cuba, Egipte, Xile, Xina i Senegal amb una mitjana 3%.Tanmateix, prop del 55% de les persones ateses són llatinoamericanes.

La memòria, a més, mostra un increment respecte l’any anterior de les persones sense autorització administrativa per residir i treballar a l’Estat espanyol, que arriba al 43,3 %, en part conseqüència d’aquestes noves arribades però també de l’existència d’una bossa de persones que no han pogut regularitzar la seva situació per les dificultats que genera un mercat de treball de baixa qualitat, atès que es requereix un contracte d’un any a jornada completa.

En aquest sentit, gairebé el 39,1 % de les consultes ateses tenen a veure amb temes relacionats amb a les vies per regularitzar la seva situació administrativa: 12,3 % arrelament social, 6,2% altres formes de regularització vinculades a la petició d’asil o protecció internacional i 20,6 % targetes comunitàries.

D’altra banda, s’observa que creix tant el nombre de persones que no treballa, el 60,3 %, i les que ho fan de manera irregular, el 46,7 %.

Els principals sectors d’ocupació son l’industria amb el 37,7% i el treball de llar, que ocupa el 34,4 % de les persones que treballen, de les quals el 99 % son dones. També és el primer sector pel que fa treball irregular, amb el 49,1% del total de les persones que treballen de manera irregular.

Es consolida, doncs, que la tipologia de la persona atesa al CITE és una dona llatinoamericana, sense autorització administrativa, que treballa de manera irregular al sector del treball de la llar, amb el que això significa de situació precària, ja que se suma la precarietat i invisibilitat del sector a la que ja comporta per si mateixa la situació d’irregularitat administrativa.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*