Inici Societat Prop de 100 cavalls al Raid Hípic de Pujalt

Prop de 100 cavalls al Raid Hípic de Pujalt

[Img #7578]El passat dissabte es va celebrar a Pujalt la 4ª edició del Raid Hípic de Pujalt. Aquest raid ha acollit enguany una prova de CET 90 0* i les CET 20, 40 i 60 VC; és per això que es va dur a terme en una sol dia, al llarg del qual es van desenvolupar les diferents proves.

Els recorreguts estaven organitzats en diferents fases, totes elles de 21 km. En el cas del CET 90 es van realitzar 4 fases i en el cas dels CET 20, 40 o 60, van ser  una, dues o tres fases respectivament, també de 21 km. La prova CET 20  va estar el que s’anomena raid de promoció.

Aquest Raid ha aconseguit al llarg de les seves tres anteriors edicions, des del 2008, una molt bona resposta tant per part de la Federació com per part dels aficionats. La prova n’és la resposta, 98 binomis inscrits, i 94 participants.

Enguany la prova va transcórrer pels municipis de Pujalt, Estaràs i Castellfollit de Riubregós; tot passant pels bells paratges de l’Astor, Gaver, Pujalt, Conill i la Guàrdia Pilosa.

L’esplanada del dipòsit controlat de residus, punt de trobada

La concentració dels primers genets i cavalls (els CET0*) es va iniciar a 2/4 de 8 del matí, a l’esplanada del dipòsit controlat de residus de Pujalt. Seguidament allà mateix es van iniciar els controls veterinaris i a les 8 la prova, amb la sortida dels participants al 90 CET0*. Al final de cada fase hi van haver, com sempre,  els controls veterinaris, que valoren l’estat del cavall, el temps de recuperació i si pot continuar les següents fases.

A les 9 es van iniciar els controls veterinaris dels CET 20, 40 i 60 – VC. I tot seguit es va iniciar la 1ª fase del recorregut de les diferents proves, i la única del CET 20 de promoció. Aquestes proves són puntuables (CET0* 90 ) pel campionat nacional de Raid, i les altres pel campionat de Catalunya (CET 20, 40 i 60). Aquí no hi ha premis, sinó que els diferents participants van fent punts i es classifiquen per al corresponent campionat.

Resultats de les diferents proves

[Img #7579]A Pujalt, en la prova CET0* 90 van fer els millors temps  el binomi formats per Nil Sealt i Dalia EA que va fer el recorregut en 5 hores,  41 minuts i 19 segons;  el format per Aina Dot i Nethy amb un temps de 6 hores, 5 minuts i 53 segons; i el format per Núria Serrabassa i Murat Dobry, amb 6 hores, 10 minuts i 6 segons.

A la prova corresponent a VC-60 van participar un total de 34 binomis, el millor temps va ser l’aconseguit per l’amazona Martina Codina, que a lloms d’Infante, aconseguia realitzar les tres fases en un temps de 4 hores, 28 minuts i 42 segons; i pel que fa a la prova VC-40, va ser Anna Hostau amb Trevenque, la que va fer millor temps.

El Raid va transcorre dins la màxima normalitat. Només un ensurt, uns dels cavalls participants en un moment donat del recorregut es va espantar i va fugir, sense més problemes, es va quedar allà en un racó tant tranquil pasturant.

El Raid està organitzat per l’equip de l’hípica de Cal Graells en col•laboració amb l’Ajuntament de Pujalt i Tratesa (empresa que gestiona el dipòsit controlat de residus de la Guàrdia Pilosa -Pujalt-) lloc on es duu a terme la concentració de la prova així com els controls veterinaris, controls horaris, etc. Durant tot el dia hi va haver servei de bar amb entrepans i begudes, així com serveis veterinaris a disposició dels participants.

Què és un raid hípic?

El raid hípic es una cursa de resistència, una de les disciplines hípiques menys conegudes i de les mes sacrificades, doncs calen moltes hores d’entrenament sobre el cavall. Es pot comparar a una marató. Consisteix en fer tot el recorregut amb el menys temps possible i que el cavall es mantingui en la millor condició física al finalitzar. S’ha de conèixer molt bé al cavall per poder dosificar els esforços. Els raids més importants poden arribar a tenir 160km en un dia o 200km en dos dies.

La cursa està dividida en fases de 20 km aproximadament i va en funció de les fases recorregudes, així doncs els participants poden inscriure’s en la prova de 20km (que és social) que recorren una fase; la prova de 40km, on en recorren dues;  la de 60km, on en recorren tres; i la de 90km , on en recorren quatre i així successivament fins a 160 km. Les de 40km i 60km puntuen per la Copa Catalana i la resta puntua per la lliga Nacional i Internacional.

La durada d’una prova és aproximadament d’entre 5 i 9 hores (en funció de si és de 40 o 90 o 120), sense comptar els descansos, que són obligatoris. Entre una i l’altra fase hi ha una aturada i un control veterinari, on es miren aspectes metabòlics del cavall, com la hidratació o les pulsacions així com si hi ha algun símptoma de coixesa. Si veuen que no hi ha cap problema et deixen continuar, si per contra veuen en el cavall el més mínim símptoma d’esgotament o coixesa, t’eliminen de la prova. Cal dir que, abans de començar el raid, es fa un primer control veterinari per comprovar que tots els cavalls estiguin en condicions òptimes per poder córrer.