Inici Destacats Els projectes d’economia circular avancen en empreses de l’Anoia

Els projectes d’economia circular avancen en empreses de l’Anoia

COMPARTIR

L’economia circular, les possibilitats i les eines que ofereix són una oportunitat per a les empreses per millorar, avançar, optimitzar, ser més eficients i fins i tot estalviar i desenvolupar noves oportunitats de negoci. La Unió Empresarial treballa per apropar aquest model econòmic que ja s’està imposant, a totes les empreses del territori, i algunes d’elles, que hi ha apostat, han començat a recollir-ne els fruits.

Empreses de diferents entorns, sectors, dimensions, soles o bé en grup han començat a treballar en aquesta línia i els resultats estan essent una mostra molt interessant de projectes circulars que aporten, no només valor afegit a la pròpia empresa i al seu entorn, sinó que repercuteixen en un estalvi de recursos, una millora en l’eficiència energètica i una reducció de l’impacte mediambiental d’alguns processos i productes.

Les cendres a Pere Valls

Pere Valls, empresa paperera ubicada a Sant Pere de Riudebitlles està realitzant un projecte que permet l’aprofitament de les cendres de la seva pròpia caldera de biomassa per a la incorporació com a part de matèria primera en la fabricació de morter en una planta localitzada a Valls. Després de sis mesos d’investigació i tràmits, ja s’està portant a terme amb èxit.

Els extintors de Macasa

Productes Agrícoles Macasa, empresa química ubicada al Polígon de les Comes a Igualada, en la seva inquietud per incorporar matèries primeres recuperades o reciclades ha desenvolupat un projecte que recupera la pols residual dels extintors en desús, que és rica en fòsfor i nitrogen, nutrients principals dels adobs. Després d’un llarg procés d’investigació aquest procés de recuperació ja s’està duent a terme.

Un projecte de bioresidus

Donada l’actual gestió dels residus de poda i fracció verda, diverses empreses privades, liderades per Ambiens, estan col·laborant per donar major valor afegit al producte. Els primers esforços ha servit per quantificar la generació d’aquests residus, analitzar com es poden introduir nutrients, i, al mateix temps, tenir major sortida comercial.

Empreses anoienques aprenen com aplicar l’economia circular

La Unió Empresarial, a través del grup de treball Anoia Circular, va organitzar el passat divendres un taller pràctic sobre com aplicar l’economia circular a les empreses. El taller, titulat “Com aplicar l’economia circular a la teva empresa”, s’emmarca dins el projecte “Connexions en Economia Circular” amb el suport de l’Agència Catalana de Residus. Verònica Kuchinow -experta en simbiosi industrial- és fundadora i directora de l’empresa Símbiosy i ha estat l’encarregada d’impartir-lo.

A través d’aquest taller, Kuchinow va fer una aproximació als assistents de què és l’economia circular, reflexionant sobre l’impacte que tenim sobre el planeta, els recursos i l’entorn, insistint especialment en què no s’ha d’oblidar que l’economia circular no és una filosofia verda i ecològica, sinó que és un concepte econòmic, un model econòmic de producció i consum; és a dir, realitzar els processos mediambientalment sostenibles i econòmicament viables “no és una moda, no podem estar al marge perquè afecta a tothom, a tots els països, a totes les empreses i a totes les persones. No podem triar a no fer-ho, només podem triar quan volem començar a fer-ho, i quan abans millor, sinó la competència ens passarà davant i quedarem fora del mercat”, va recalcar l’experta.

Durant la sessió pràctica, Kuchinow va explicar que bàsicament, les estratègies que s’han portat a terme fins ara, s’emmarcaven en accions d’eficiència, que han estat molt efectives en molts casos, però el que fan és allargar en el temps un final anunciat. L’economia circular té per objectiu mantenir el valor dels recursos el major temps possible, a poder ser, indefinidament. Aquest valor, va explicar Kuchinow, es pot mantenir gràcies a estratègies com el manteniment i la reparació d’un producte, la seva reutilització i redistribució a través de canals específics, la remanufactura per elaborar productes semi-nous sovint amb garanties de fabricant iguals que els nous, la servitització d’un producte que passa a ser un servei que enlloc de comprar-se, pot llogar-se i, finalment, la valorització material i energètica.

Els assistents van poder compartir idees i conceptes així com els residus i recursos dels que les empreses disposen, un treball inicial que els va aportar idees i possibles sortides. El fet de poder compartir i pensar més enllà dels límits del propi procés empresarial, tenint en compte els recursos, el que fem servir, el que llencem, el que no utilitzem…. És un primer pas que servirà a les empreses per plantejar-se l’economia circular com un model a integrar.

En la sessió Verònica Kuchinow va compartir també interessants exemples d’empreses que ja estan realitzant estratègies circulars com la reparació de jaquetes de Patagonia, Ifixit, ReTuna, els frens de la casa Bosch, les impressores Ricoh, la cervesa artesana Toast, els jerseis de l’empresa catalana Iaios, o el lloguer de la infraestructura d’electricitat i il·luminació que ja està fent Philips.

La UEA impulsa un curs sobre eines i oportunitats en economia circular 

“Eines i Oportunitats en Economia Circular per les empreses”, és un curs que s’organitza des de la UEA per tal de donar a conèixer les estratègies, les possibilitats i les eines del model circular per empreses que volen maximitzar el seu negoci a partir de processos econòmicament viables i ambientalment sostenibles. El curs està adreçat a responsables dels departaments tècnics de medi ambient i control de qualitat, caps de fabricació i d’operacions, gerents i responsables d’empresa.

En aquest sentit, els objectius d’aquest curs són els de comprendre la realitat i l’abast de l’economia circular -la nomenclatura, els termes tècnics i els aspectes claus que marquen l’horitzó econòmic, empresarial i social, i quina és la legislació que la regeix-; proporcionar les eines necessàries per poder aplicar els conceptes de l’economia circular en el funcionament i el dia a dia de l’empresa; conèixer tots els conceptes de l’economia circular -ecodisseny, ecoinnovació, ecologia industrial- i aprendre a integrar-ho com a font d’innovació i de noves oportunitats de negoci; entendre la problemàtica ambiental associada a la generació de residus i assolir les eines per minimitzar i millorar la pròpia gestió dins l’empresa; conèixer les eines existents per contemplar l’anàlisi del cicle de vida de les matèries primeres i productes de l’empresa, i trobar millores i connexions amb altres empreses per engegar nous projectes i millores comunes, entre altres.

“Eines i Oportunitats en Economia Circular per a les Empreses” l’impartiran vuit formadors i formadores experts en enginyeria, economia circular i simbiosi industrial. Aquest curs compta amb el suport d’ICTA -Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals UAB-, Ecoembes, l’UNESCO-ESCI, la Universitat de Lleida i l’Agència de Residus de Catalunya.

Seran 7 sessions de 4h de durada, i començarà el proper dijous dia 21 de febrer i finalitzarà el dijous 4 d’abril. La durada total és de 28 hores, i es farà els dijous de 17h a 21h a la Unió Empresarial de l’Anoia. La inscripció es pot formalitzar a través del correu electrònic economiacircular@uea.cat o al 938052292. Per a més informació: www.uea.cat

FER UN COMENTARI

*