En l’edició de gener/febrer de la revista design:retail que s’edita a Nova York i dins l’apartat d’innovació, hi podem trobar l’article “A Smart Supermarket” escrit per la periodista Jenny S Rebholzel que parla de SuperLab, un projecte desenvolupat per l’empresa igualadina Evvo Retail. Aquest es va presentar públicament, el passat mes de Juliol, a l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona, després d’un treball de tres anys de recerca i anàlisi sobre el sector de la distribució d’alimentació.
-Coneixes a algú a qui li agradi anar a comprar al súper?
Amb aquesta pregunta comença l’article que explica la proposta de SuperLab. Un projecte que vol obrir un debat al voltant de la compra diària i la seva evolució futura, anticipant com podria ser un possible model de supermercat del futur. Una nova experiència de compra a través de la personalització i la tecnologia com a eina principal. Aquest és el fonament sobre el qual s’ha construït un projecte que avança les tendències futures tot unint els conceptes de la botiga física i on-line. L’experiència que es proposa és interactiva, emocionant i fàcil.
SuperLab es basa en tres eixos principals: l’atenció personalitzada, la innovació tecnològica i la compra ètica.
El primer proposa l’evolució del model actual d’autoservei cap al d’atenció personalitzada. Al punt de venda i amb l’ajuda d’uns assessors personals s’informarà l’usuari com, utilitzant una interfície desenvolupada especialment, pot definir un perfil propi identificant les seves preferències alimentàries, les seves necessitats fonamentals, les possibles intoleràncies…
Posteriorment SuperLab l’ajudarà a escollir quins productes són comuns a la seva compra i amb quina periodicitat i quantitat els necessita. També li suggerirà dietes equilibrades, menús setmanals, propostes d’articles i productes afins a les seves preferències.
És l’ús de la tecnologia transversal i omnicanal el segon eix estratègic del projecte. Aquesta serà també accessible en el punt de venda en diferents formats de darrera generació.
Finalment el tercer eix conceptual del projecte parla de la compra ètica. Un supermercat compromès que s’anticipa a les futures tendències com, per exemple, l’agricultura biodinàmica. Aquesta consisteix a trobar l’equilibri entre l’home i la terra, assegurant el cicle de vida natural de les produccions, a les quals es garanteix que no s’hi malbaraten recursos naturals. Ser un supermercat ètic, però, també vol dir tenir un compromís amb la sostenibilitat dels aliments, minimitzant la generació de residus. SuperLab acumularà el mínim estoc possible, ja que elimina els lineals convencionals d’exposició, fet que permetrà no estocar productes innecessàriament ni, per aquest mateix fet, malbaratar aliments.
També la construcció del mateix edifici és previst fer-la amb materials sostenibles i fàcilment reciclables així com tecnològicament avançats. En aquest aspecte han comptat amb l’assessorament tècnic del Grupo Porcelanosa, on el seu material Krion K-life, amb una tecnologia totalment innovadora que utilitza un concepte de fotocatàlisi que el converteix en una peça antibacteriana, resistent a les taques i que millora activament la qualitat de l’aire, hi té un paper fonamental.
“SuperLab no és una resposta universal, ni una solució única i definitiva. Es tracta d’una proposta que planteja noves alternatives que han de poder adaptar-se a les diferents ensenyes, segons el seu posicionament i la seva pròpia personalitat i sobretot, la personalitat dels seus usuaris.” Com comenta Pep Valls, coordinador del projecte SuperLab, a la revista.
L’article acaba amb una pregunta i una afirmació interessants: “El trobarem aviat a prop teu? Això esperem”