Inici Destacats El projecte d’horta Ecomercaderet impulsa un micromecenatge per incorporar un ramat de...

El projecte d’horta Ecomercaderet impulsa un micromecenatge per incorporar un ramat de vaques lleteres

COMPARTIR

Aquest dijous 3 de març a les 19h, el Casal Popular El Foment d’Igualada acollirà una xerrada on es podrà conèixer el projecte que vol incorpoar un ramat de vaques lleteres a Ecomercaderet, el projecte d’horta sostenible en una masia de Montbui: quines característiques tenen les noves vaques, la seva llet i la gestió que tindran. Què hi pinten a la conca d’Òdena, a 5 km d’Igualada, i en el sí del projecte d’horta de can Mercaderet. Explicaran quins són els objectius del micromecenatge i perquè pot interessar col·laborar-hi. També hi haurà una degustació.

Fa més de 5 anys que a Cal Mercaderet -una masia de Santa Margarida de Montbui- cultiven verdura ecològica i de temporada seguint criteris sostenibles. Tenen al voltant d’una hectàrea d’hort de regadiu amb un centenar de varietats de verdures i alguns fruiters. Aposten per una producció diversificada, amb varietats tradicionals que ells mateixos conserven al seu banc de llavors i en fan planter.

És per això que a les cistelles d’Ecomercaderet es poden trobar verdures que difícilment pots trobar a un supermercat. O mai trobaràs tomàquets a l’hivern, però quan és temporada en trobaràs de moltes varietats. Aquesta és la seva aposta agroecològica.

Venen la producció a través de cistelles que ells mateixos reparteixen a cases de la Conca d’Òdena i a diferents punts de distribució (Casal El Foment, A Grams, Forn de Jorba). Però també venen els dissabtes al matí a la parada de la seva masia i també serveixen a restaurants o cooperatives de consum de la comarca.

Ara volen fer un pas més i incorporar un petit ramat de vaques. Adrià Solé, un dels promotors del projecte, ens explica que «amb una gestió rotacional de la pastura, en parcel·les petites per període curts de temps, i sense erosionar el sòl, esperem regenerar-ne la fertilitat, empobrida per dècades de monocultiu i agroquímics».

Per fer-ho possible necessiten construir un cobert on munyir, la habitació del tanc de llet, una pallissa, un petit obrador i adquirir les eines necessàries per poder acabant fent productes làctics d’alta qualitat. És per això que han iniciat una campanya per pagar part de la inversió a través de micromecenatge on ofereixen un ampli ventall de recompenses.

FER UN COMENTARI

*