Inici Societat Professionals de la salut comparteixen a Igualada estratègies contra el tabaquisme

Professionals de la salut comparteixen a Igualada estratègies contra el tabaquisme

COMPARTIR

Igualada va acollir el passat 5 d’octubre, la III Jornada de la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central. El lema escollit per la Comissió Organitzadora d’aquesta Jornada ha estat “Tabac, diversitat i entorn”. La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central és una
iniciativa coordinada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i es configura com una acció comunitària territorial per a la prevenció i el control del tabaquisme. Aplega professionals de diferents nivells assistencials (atenció primària, àmbit hospitalari,
atenció a la salut sexual i reproductiva, salut mental…) i comunitaris (associacions, salut pública municipal i ASPCAT) implicats.

La sessió inaugural ha estat presidida per Carme Riera, 4a tinent d’alcalde, regidora d’Acció Social i Igualtat de l’Ajuntament d’Igualada; Imma Cervós, sub-directora regional a la Catalunya Central, i Teresa Campanera, directora del sector sanitari de l’Anoia i cap de la Unitat d’Atenció Farmacèutica de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut.

Amb la intervenció d’un especialista, el Dr. Francisco Collazos, s’ha obert la primera part de la Jornada, que s’ha centrat a millorar l’abordatge del tabaquisme des d’una visió intercultural, amb professionals de la salut que han participat en una taula rodona i que viuen a la Catalunya Central però que procedeixen de diferents cultures, atenent les característiques pròpies de creences i hàbits de consum de cada cultura al voltant del tabac.

A la segona taula rodona s’ha pogut escoltar l’experiència d’un municipi on s’estan implementant estratègies d’Entorn sense fum, que és un projecte que vol ajudar a prevenir o retardar l’inici del consum de tabac entre la població infantil i jove, evitant que en el seu entorn habitual s’hi observin conductes de persones adultes fumadores. En aquesta taula també s’han presentat experiències per millorar la prevenció i el control del tabaquisme a les escoles i als centres esportius. En aquest espai s’ha pogut comptar, a més, amb l’experiència d’Entorn sense fum a les instal·lacions del FC Barcelona. Finalment, s’ha presentat la nova senyalització d’Entorn sense fum als centres d’atenció primària i Espais sense fum als hospitals.

Per acabar, s’ha pogut aprofundir en el tabaquisme passiu, amb una ponència a càrrec de la Dra. Noelia Ramírez, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili- CIBERDEM-URV. La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de Joan Guix, secretari de Salut Pública del Departament de Salut.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*