Inici Societat Professionals del Consorci Sanitari de l’Anoia comparteixen experiències en un fòrum de...

Professionals del Consorci Sanitari de l’Anoia comparteixen experiències en un fòrum de debat

COMPARTIR

El passat 24 de maig es va celebrar el 5è Fòrum de Debat del CSA amb una gran assistència i participació per part dels professionals del centre.

El Fòrum de Debat és un espai que es celebra cada dos anys i on tots els professionals d’aquesta entitat comuniquen les seves experiències i projectes que es duen a terme per millorar el treball diari i dóna també l’oportunitat d’intercanviar coneixements entre les diferents disciplines de treball.

Al llarg del matí es van defensar 21 comunicacions orals i 18 comunicacions escrites. Els temes eren tant assistencials com no assistencials i anaven des de presentar projectes innovadors com resultats de noves unitats creades o programes instaurats de cara a la promoció de la salut.

Es donen premis a les millors comunicacions, 2 orals i 2 en format pòster per incentivar els professionals gratificant-los en euros per a formació.

Les millors comunicacions orals van ser per:
La presentació d’un any de la Unitat Funcional de Columna. Creació d’un equip multidisciplinar
I el projecte “Podria ser la música una alternativa a la sedació en els pacients operats de pròtesi total de genoll amb anestèsia regional?

I les millors comunicacions escrites (pòsters) van ser:
La reducció dels accidents laborals per sobreesforços en mobilitzar malalts en el CSA
La implantació i resultats de la Comissió d’Usos Especials del CSA

Igualment es van fer entrega, per primer cop, de les Beques CSA Innovació. Un projecte que neix amb la voluntat que els professionals desenvolupin projectes d’innovació en el sí de la millora de la qualitat assistencial o altres aspectes de treball que no siguin assistencials.

En aquesta convocatòria es va premiar el projecte “Sistema de notificació i gestió d’incidències i esdeveniments adversos assistencials” presentat per la Unitat de Seguretat del pacient. La proposta consisteix en el disseny i la implantació d’un programa de notificació d’incidències i esdeveniments adversos assistencials a tot el CSA, alineat a la gestió per processos del model organitzatiu i encaminat a la millora contínua de l’organització i la seguretat del pacient.

Es va aprofitar la jornada per tal que la direcció presentés, com fa cada any, el balanç de l’any 2017 i els objectius a desenvolupar en els propers anys.

Les novetats més importants d’aquesta jornada van ser, d’una banda, la celebració d’una taula rodona envers les associacions de malalts en què el CSA ja ha establert contactes i circuits per donar suport i fer més visibles les associacions, així com també proporcionar-los espais per a sentir-se representades i comptar amb el suport de professionals relacionats per a qualsevol activitat que vulguin programar com xerrades, etc. Quatre associacions de malalts van presentar les seves entitats (l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), l’Associació de Diabètics de Catalunya – Anoia (ade), l’Associació per a la incontinència anual (ASIA) i la Federació Espanyola de Malalties Rares (FEDER). Un dels objectius estratègics del CSA del Pla 2016-2018 ja contemplava el d’establir estratègies de participació d’usuaris i associacions per incorporar la seva veu en la planificació del CSA i per tant, treballar conjuntament amb associacions de pacients i altres organitzacions de ciutadans.

Per altra banda, durant el matí, van reunir 4 grups de treball formats també per professionals del centre en el què es tractaven diferents aspectes que el Consorci vol potenciar en els propers anys. En aquest sentit, els temes a tractar van ser:
La limitació de l’esforç terapèutic
La humanització (comunicació i tracte)
La Seguretat del Pacient i del Professional
La Gestió organitzativa “passe” de visita

A la tarda, aquests grups van explicar el que havien treballat, quins aspectes i com abordarien diferents accions a realitzar el 2018.

Un dels temes que el CSA vol abordar amb especial atenció els propers anys és la humanització de l’assistència, tema que últimament està de moda en molts centres de salut i que tracta sensibilitzar al personal sanitari i als gestors sobre la necessitat de prestar atenció especial i millorar el tracte amb els pacients i les seves famílies i recuperar per a què sigui el més personal, directe i humanitzat possible. Per exposar aquest tema hi va haver una conferència de cloenda a càrrec del Sr. Albert Cortés Borra, infermer coordinador del Projecte HUGES – “Humanizando la gestión sanitaria”, i supervisor general de torn de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona). La conferència titulada “Humanitzar la Sanitat OBJECTIU de tots» va girar al voltant de diferents accions i activitats com a exemples que ja fan algunes entitats per fer més humanitzada l’assistència.

FER UN COMENTARI

*