Inici Destacats El procés participatiu sobre el sòl industrial de la Conca d’Òdena arrenca...

El procés participatiu sobre el sòl industrial de la Conca d’Òdena arrenca des d’un ‘full en blanc’

COMPARTIR

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, i els set alcaldes de la Conca d’Òdena han donat a conèixer els detalls del procés participatiu del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica de la Conca d’Òdena, que s’allargarà fins a mitjans d’octubre. Serra ha dit que es parteix d’un “full en blanc” i que no es tindran en compte les propostes incloses al PDU del 2009. Sobre la reconversió dels terrenys de Can Morera en sòl industrial, Serra ha dit que encara no es pot descartar res, ja que tot just s’inicia el projecte. Malgrat això, l’alcaldessa d’Òdena, Maria Sayavera, ha confirmat a l’ACN que una de les condicions per asseure’s a la taula era que Can Morera quedés descartat i, segons ella, s’hauria acceptat la proposta.

Els set municipis que conformen la Conca d’Òdena –Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí – han ofert aquest dimecres una roda de premsa conjunta per anunciar l’arrencada del procés participatiu del nou Pla Director Urbanístic (PDU) de la Conca d’Òdena. Els batlles han estat acompanyats d’agents econòmics i sindicals del territori i del secretari d’Hàbitat Urbà i Territori de la Generalitat, Agustí Serra, que ha estat l’encarregat d’explicar el funcionament del PDU.

Serra ha explicat que el PDU de la Conca suposa una “modernització del país”, ja que “aquest és el primer exemple del país on hi ha un consens de territori i on tenim un instrument fonamental pel desenvolupament urbanístic territorial”. Segons Serra, durant dècades l’urbanisme “s’havia fonamentat en la planificació de municipi a municipi” i, per tant, al país hi ha “946 estratègies urbanístiques diferents”. El responsable d’Hàbitat Urbà i Territori ha dit que la Generalitat treballa per canviar aquesta manera de fer i que es busca concentrar el sòl industrial en “àmbits molt més competitius”.

A nivell català, ha apuntat Serra, “hi ha al voltant d’un 70% del sòl classificat que està pendent de desenvolupar”. Per contra, a la Conca d’Òdena aquesta xifra és a la inversa i “gairebé un 90% del sòl ja està ocupat”. Això suposa, segons ell, que hi ha una “urgència de desenvolupar una política d’activitat econòmica com la que avui presentem”. Serra ha dit que la Conca d’Òdena es troba en un “emplaçament privilegiat” per la proximitat a grans infraestructures de transports i mobilitat i per la seva centralitat.

En aquest sentit, Serra ha dit que el PDU que ara es comença a treballar surt d’un “paper en blanc” i ha deixat clar que “no estem lligats per res”. Serra ho ha dit en referència al Pla director de la Conca d’Òdena de l’any 2009. Deu anys més tard de la publicació d’aquest PDU, s’ha constatat que el desenvolupament previst en aquest document no constata amb la conjuntura socio-econòmica i les dinàmiques d’activitat econòmica actuals.

Can Morera, al punt de mira

Un dels punts que generaven més controvèrsia i discrepància entre els alcaldes era la inclusió dels terrenys de Can Morera, a Òdena, al Pla director Urbanístic. L’Ajuntament d’Òdena ja s’havia mostrat contrari des de bon principi a la reconversió d’aquesta zona en sòl industrial. Sobre aquesta qüestió, Serra ha dit que el document “parteix de zero” i que, per tant, totes les opcions estan sobre la taula. Malgrat això, l’alcaldessa d’Òdena, Maria Sayavera, ha explicat a l’ACN que una de les condicions del consistori per asseure’s a la taula era que Can Morera no formés part del PDU. Segons ella, aquesta proposta s’hauria acceptat i, per això, formen part del projecte.

Un procés participatiu telemàtic

La crisi del Covid-19 ha fet que el procés participatiu del PDU que inicialment s’havia previst de forma presencial hagi passat a ser majoritàriament telemàtic. El responsable del procés, Pablo Garcia, ha explicat que la proposta “busca arriar a una gran diversitat de veus i de perspectives i no tant a una gran representativitat”. Al llarg d’aquest procés, que s’allargarà fins a mitjans d’octubre, es preveu debats telemàtics amb experts i també hi haurà un espai perquè els ciutadans puguin enviar propostes.

Els alcaldes destaquen el “consens” del territori

Els set alcaldes de la Conca d’Òdena han coincidit a destacar el “consens” que ha generat el projecte. En aquest sentit, el batlle d’Igualada, Marc Castells, ha subratllat que “és difícil de trobar una iniciativa que sigui tant sòlida i estigui tant arrelada malgrat les diferències ideològiques que pugui haver-hi entre nosaltres”. Castells ha posat en valor que es tracta de set municipis diferents que estan governats per cinc forces polítiques diferents.

Mar Martí / ACN

FER UN COMENTARI

*