
Les conclusions del procés participatiu sobre el futur Pla director urbanístic (PDU) de l’activitat econòmica de la Conca d’Òdena descarten la creació de sòl industrial a la zona de Can Titó, a Vilanova del Camí, i de Can Morera, a Òdena. Considera com a espais més idonis l’Aeròdrom d’Igualada-Òdena, en primer lloc, i el Parc Tecnològic Jorba-Igualada. Arran dels resultats, la Generalitat i la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena, impulsors del PDU, han assegurat que tindran en compte aquests resultats per a la redacció d’un primer document del projecte, que podria arribar a la Comissió territorial d’urbanisme de la Catalunya Central a principis de 2022.
El Pla s’emmarca en l’estratègia que lidera la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat per desenvolupar sòls aptes per acollir activitats que es considerin importants pel desenvolupament econòmic de Catalunya. L’objectiu és crear el marc urbanístic adequat per a possibilitar la delimitació i ordenació de sectors d’activitat econòmica.
El procés participatiu va arrencar el juny de 2020 i va comptar amb la participació de 1.300 persones, de les quals 231 van fer aportacions, tant ciutadans individuals com representants d’una vintena d’entitats empresarials, sindicals, veïnals o de defensa del territori.
Les conclusions
Entre les conclusions més destacades del procés participatiu hi ha la ubicació. Segons els impulsors, tot i que s’han recollit dues grans conclusions oposades, és a dir, contraris a més sòl industrial i partidaris de grans parcel·les; a nivell global els participants aposten per l’entorn de l’Aeròdrom d’Igualada-Òdena, en primer lloc, i pel Parc Tecnològic Jorba-Igualada. En canvi, descarten els àmbits de Vilanova del Camí Sud (Can Titó) i de la Plataforma Ferroviària Nord (Can Morera).
En aquest sentit també insisteixen en el fet que la implantació sigui en funció de la demanda “real” i que els polígons s’ubiquin en continuïtat amb el sòl urbà, a prop de xarxes de comunicació i amb un baix impacte paisatgístic.
L’altre gran conclusió del procés és que els participants apostem perquè aquest creixement industrial tingui com a beneficiari la indústria 4.0, l’agroforestal o agroalimentària, empreses de l’entorn TIC, activitats impulsades per energies renovables i activitats aeronàutiques (drons i similars).
Alhora exigeixen que entre els criteris per a la implantació de noves empreses hi hagi que tinguin una taxa elevada de persones ocupades per hectàrea, apostin per les energies renovables i que fomentin l’ocupació local i de qualitat. També volen activitats amb impacte tractor de pimes, empreses amb RSC (Responsabilitat Social Corporativa) i en línia amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).
En paral·lel, més enllà de l’atracció de noves empreses, els participants en el procés participatiu creuen que cal donar suport a les activitats existents potenciant el sector agrari, generar un efecte tractor a partir de grans empreses i impulsar ajuts i promoció de les actuals activitats.
Un primer document el 2022
Segons la Generalitat, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena i els set ajuntaments que l’integren, els resultats del procés de participació es valoraran en profunditat i es tindran en compte per a la redacció del PDU. Preveuen que, a principis de 2022, se sotmeti un primer document a l’aprovació de la Comissió territorial d’urbanisme de la Catalunya Central.
Un cop aprovat inicialment, el PDU se sotmetrà a informació pública. Després d’estudiar les al·legacions que es rebin, la Comissió de la Catalunya Central l’aprovarà provisionalment i, tot seguit, la Comissió de Territori de Catalunya en farà l’aprovació definitiva.