Inici Societat Procés participatiu per elaborar el Catàleg de paisatge del Penedès

Procés participatiu per elaborar el Catàleg de paisatge del Penedès

COMPARTIR

L’Observatori del Paisatge de Catalunya inicia aquest dimarts, 12 de juny, el procés participatiu per a l’elaboració del Catàleg de paisatge del Penedès amb una sessió oberta a la ciutadania a Capellades, on es presentaran els treballs preliminars i s’informarà als assistents de les diverses maneres de prendre part en la seva confecció.

Les sessions de participació prèvies continuaran el dia 13 a Sant Salvador (el Vendrell), el 14 a Sant Sadurní d’Anoia i el 15 a Vilanova i la Geltrú. En aquestes jornades s’explicarà als assistents els treballs sobre el paisatge penedesenc i se’ls indicarà com participar en l’enquesta per ajudar a l’elaboració del Catàleg.

Els catàlegs de paisatge, previstos a la Llei 8/2005 de protecció, gestió i ordenació del paisatge, són els documents tècnics que determinen la tipologia dels paisatges de cada zona, els seus valors i estat de conservació, els objectius de qualitat que han de complir i les propostes per assolir-los.

Suport a la planificació i eina de sensibilització

Aquests documents serveixen de suport a la planificació territorial i urbanística i, per aquest motiu, el seu abast territorial coincideix amb els àmbits d’aplicació dels plans territorials parcials. Alhora, poden constituir la base per a campanyes de sensibilització ciutadana i d’educació escolar o ser útils en la definició d’estratègies sectorials.

Els catàlegs els elabora l’Observatori del Paisatge de Catalunya per encàrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat, que també els aprova. Així, estan en vigor els catàlegs de les Terres de Lleida, del Camp de Tarragona, de les Terres de l’Ebre, de les Comarques Gironines, de la Regió Metropolitana de Barcelona, de l’Alt Pirineu i Aran i de les Comarques Centrals, tots ells consultables i descarregables a la web de l’Observatori.

El Penedès, àmbit de planificació territorial

No obstant, quan es va crear l’àmbit de planificació territorial específic del Penedès -que inclou la comarca de l’Anoia, a excepció dels municipis de l’Alta Anoia o Alta Segarra-, calia dotar aquesta àrea dels seus propis instruments normatius. El Departament de Territori i Sostenibilitat està redactant el Pla territorial parcial del Penedès i, en paral·lel, ha encarregat a l’Observatori la confecció d’un Catàleg de paisatge propi.

Fins ara, el Penedès es trobava repartit en tres catàlegs: el del Camp de Tarragona, el de les Comarques Centrals i el de la Regió Metropolitana de Barcelona, que ja han permès identificar les 16 unitats de paisatge que s’hi poden trobar, com la Conca d’Òdena, les Valls de l’Anoia o les Serres d’Ancosa. Ara, l’elaboració d’un d’aquests instruments per al Penedès permetrà aprofundir en el coneixement de determinats aspectes i crear un discurs paisatgístic propi.


Els catàlegs divideixen el seu àmbit en unitats de paisatge, definides segons el creuament de dades sobre la morfologia del territori (relleu, hidrologia, pendents) amb d’altres de caràcter social o cultural (usos del sòl, elements identitaris) i els resultats de la consulta ciutadana. Amb el conjunt dels 7 catàlegs de paisatge de Catalunya elaborats fins ara, s’han identificat un total de 134 unitats.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*