Inici Societat Les primeres infermeres geriàtriques de Catalunya acaben la residència a l’Hospital d’Igualada

Les primeres infermeres geriàtriques de Catalunya acaben la residència a l’Hospital d’Igualada

COMPARTIR

Dues infermeres residents en l’especialitat de geriatria han acabat, aquest mes de maig, la residència.

El primer centre hospitalari català acreditat per poder fer formació reglada en infermeria geriàtrica va ser l’Hospital d’Igualada. Va ser l’any 2012 quan el Ministeri de Sanitat i Consum va autoritzar aquest centre a formar metges i infermeres en geriatria a la Unitat Docent Multiprofessional de Geriatria.

La infermera especialista en infermeria geriàtrica està capacitada per ensenyar, supervisar, investigar i liderar les cures destinades al pacient d’edat avançada amb pluripatologia i polifarmàcia que presenta cert grau de dependència per a les activitats bàsiques de la vida diària. També actua com a assessor/a en tots els nivells de sociosanitari. Tenen la responsabilitat específica de donar i fomentar la millor atenció d’infermeria i col·laborar amb el sistema sociosanitari per a la correcta utilització dels recursos.

L’any 2013 va començar la formació el primer MIR (Metge Intern Resident) de geriatria i al 2016 les dues primeres infermeres IIR (Infermera Interna Resident).

Els residents poden venir de qualsevol lloc d’Espanya i concretament, en el cas d’aquestes dues infermeres procedien d’Astúries i de Múrcia.

L’Hospital té acreditat que cada any puguin iniciar la residència de geriatria dues infermeres i un metge. La formació dura 2 anys en el cas de les infermeres residents i 4 en el cas del metges residents.

Pla de supervisió en el servei de geriatria

La formació en atenció a pacients geriàtrics que han de realitzar els infermers/eres residents és bàsica durant els 2 anys que dura la seva etapa formativa, per tant, l’Hospital disposa d’un pla de supervisió durant aquesta etapa i que està perfectament planificat per obtenir així la màxima eficiència.

Aquest pla de supervisió que està dins del marc legal, permet adquirir les competències necessàries per gestionar els pacients atesos en els diferents dispositius en l’àmbit de l’atenció geriàtrica.

L’adquisició d’aquestes competències s’ha de fer de manera progressiva dins del pla formatiu, a partir de l’adquisició dels objectius docents relacionats amb la mateixa i la seva correcta avaluació.

La responsabilitat del infermers / es residents en geriatria, està doncs vinculada a la cura, la participació en la presa de decisions i l’actuació dels mateixos dins de l’entorn de pràctica tutelada.

FER UN COMENTARI

*