Inici Destacats Presentació a Igualada de la biografia de Natividad Yarza, primera alcaldessa de...

Presentació a Igualada de la biografia de Natividad Yarza, primera alcaldessa de Catalunya

COMPARTIR

La Fundació Josep Irla publica el proper mes de març la nova publicació d’Estudis Històrics i Biogràfics «Nativitat Yarza. Mestra, alcaldessa, miliciana», elaborada per Isidre Surroca i Antoni Dalmau –traspassat el passat mes de gener, durant el procés final d’edició.

La publicació d’aquesta obra s’emmarca en el 150è aniversari del naixement de Nativitat Yarza. Es presentarà el pròxim 1 de març, a les 19 h, al teatre de l’Ateneu Igualadí i comptarà amb la intervenció de Marina Llansana, filòloga i periodista i autora del pròleg de l’obra, Pol Dalmau, col·laborador en la recerca, Isidre Surroca, coautor de la biografia, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.

«Nativitat Yarza. Mestra, alcaldessa, miliciana» completa així l’estudi i reivindicació d’una pionera republicana que va començar a sortir de l’oblit gairebé cinquanta anys després de la seva mort, quan la Fundació Josep Irla redescobrí les primeres dades de qui va ser la primera alcaldessa del país elegida democràticament –recollides en la recerca «Les dones d’Esquerra (1931-1939)», publicada el febrer de 2007. L’abril de 2019 la Fundació Josep Irla també va publicar l’opuscle «Nativitat Yarza, primera alcaldessa de Catalunya», elaborada per Antoni Dalmau i Isidre Surroca, i que forma part de la col·lecció Pioneres del municipalisme feminista per tal de recuperar el llegat de les primeres electes femenines a les institucions locals del país.

Per assistir a l’acte de presentació, és imprescindible inscripció prèvia, que es pot tramitar de forma gratuïta al web de la Fundació. També es podrà seguir en format online a través del canal de Youtube de la Fundació o per xarxes socials amb l’etiqueta #BiografiaIrla.

Documental «Doña Nati»

La recerca iniciada per Antoni Dalmau i Isidre Surroca fa més d’una dècada és un dels ingredients del documental «Doña Nati», produït per infoanoia i que es pot veure en aquest enllaç. Els investigadors comparteixen protagonisme al documental amb exalumnes, familiars i altres testimonis que ajuden a reconstruir les seves facetes de mestra, alcaldessa i miliciana, així com el rastre del seu exili a Toulouse un cop acabada la Guerra Civil.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*