Inici Destacats Es presenta a Igualada el Dia de l’Educació Física al Carrer

Es presenta a Igualada el Dia de l’Educació Física al Carrer

COMPARTIR

L’Adoberia Bella d’Igualada va acollir la presentació del Dia de l’Educació Física al Carrer, amb la participació del president del COPLEFC, Pere Manuel, com a impulsor del DEFC, que va estar acompanyat per Aleix Gabarró, sub-director general d’Ordenació Curricular del Departament d’Educació, i Oriol Marcè, sub-director general d’Activitats Esportives i Infraestructures de la Secretaria General de l’Esport, a més de Marc Castells, alcalde d’Igualada en qualitat d’amfitrió.

En primer lloc, Pere Manuel va referir-se a l’oportunitat d’encaix que permet un acte com el DEFC, en possibilitar al COPLEFC d’asseure’s enmig del Govern en matèria d’Educació i d’Esport, perquè “l’Educació Física està al mig de tots dos àmbits”. Com a segon aspecte, va recordar el desconeixement de la ciutadania i la societat en general com a justificació per a la promoció de l’esdeveniment. També va posar en relleu el veritable significat de l’Educació Física, que va més enllà de l’esport i que promou hàbits saludables per a tota la vida. La qual cosa el va portar a demanar més hores per a l’assignatura i a reivindicar la tasca que es fa des
del Col·legi en contra de les exempcions, perquè tot l’alumnat, futurs ciutadans, l’assumeixin.

L’acte va continuar amb la presentació dels reptes marcats aquest any al DEFC 2019, com són un desplegament més gran al territori, una més amplia col·laboració d’entitats i administracions, la presentació de noves eines de difusió i, evidentment, un més elevat nombre de participants. Uns objectius que són a l’abast, tenint en compte algunes dades centrades en Catalunya després de la iniciativa inicial nascuda a la població asturiana de Laviana. El salt que ha viscut la mobilització és realment espectacular, des dels escassos 1.500 alumnes participants el 2016, als més de 15.000 que ja hi ha ara mateix inscrits, com també pel que fa a centres participants, que van ser 16 a la primera edició celebrada a casa nostra, mentre que fins al moment ja són més de 150 els que hi ha registrats. I el mateix es pot dir quant a territori, amb una trentena de comarques on es viurà el DEFC. Aquestes dades, sens dubte, encara creixeran més amb la participació de nous centres a la mateixa ciutat d’Igualada que encara poden sumar-se al DEFC.

Per la seva part, Aleix Gabarró, des del Departament d’Educació, va insistir en el significat de l’Educació Física com a matèria més enllà de l’esport, perquè comporta un conjunt de valors i posseeix un capacitat de transversalitat que cal aprofitar. Va mostrar-se favorable a un estudi de possibles adaptacions curriculars per assolir una més elevada presència de l’assignatura i va remarcar el potencial de l’Educació Física, perquè és un fet que “molts alumnes es queden a l’escola, després de l’horari, per fer educació física en alguna de les seves manifestacions”. També va afirmar que “és un pal de paller educatiu”.

En el torn d’Oriol Marcè, va recordar la seva doble presència a l’acte, en qualitat de subdirector general del Consell Català de l’Esport (CCE), però també com a membre col·legiat del COPLEFC. Va aprofitar per recordar les diverses actuacions que es duen a terme des de la Secretaria General de l’Esport, i la voluntat efectiva de col·laboració amb el Departament d’Educació, dimensió que justifica del tot un esdeveniment com el DEFC. Va afirmar que “si es fa una bona Educació Física, tindrem uns alumnes actius, que seran en el futur uns ciutadans saludables”. Finalment, no va voler perdre l’oportunitat de donar ple suport a la iniciativa del COPLEFC, d’acord amb el que ja recollia el 2n Congrés de l’Esport Català, on es proposava una hora diària d’Educació Física escolar, així com la promoció de les pauses actives a l’àmbit laboral.

Seguint l’ordre previst en la presentació, dos professors d’Igualada van llegir el manifest del DEFC, que és el text que es proposa com a cloenda de l’activitat que es durà a terme per tot el país.

En darrer lloc, Marc Castells, alcalde d’Igualada, va destacar la força del professorat en general i també d’Educació Física, als quals va atorgar el caràcter de referents per als alumnes posantse
ell mateix com a exemple respecte del professor que va tenir. I atesa aquesta capacitat, va considerar que “està bé que es facin actes com el DEFC, al carrer, perquè la societat ho vegi”.

Encara més contundent va ser en afirmar que “no hi ha societat sana sense esport”. Respecte de la condició de Ciutat Europea de l’Esport 2019, l’alcalde va manifestar que “va més enllà d’organitzar-hi actes esportius, perquè del que es tracta és que sigui una línia troncal en la vida de la ciutat”. Es va mostrar agraït a la tria del COPLEFC per a l’organització de l’acte central del DEFC a Igualada, i va expressar el seu suport a la iniciativa del Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya perquè “volem que la nostra ciutadania pugui viure millor” i l’esport sens dubte hi ajuda.

FER UN COMENTARI

*