Inici Societat Premi per a una tècnica de control microbiològic en endoscopis desenvolupada a...

Premi per a una tècnica de control microbiològic en endoscopis desenvolupada a l’Hospital d’Igualada

COMPARTIR

L’ACICI (Associació Catalana d’Infermeria per al control d’Infeccions) va celebrar, el passat mes de juny, a Sant Sadurní d’Anoia, la VII Jornada Nacional y IX Jornada Catalana ACICI – “E-Experiencias en control de infección, los profesionales toman la palabra”.

El pòster elaborat per les infermeres Jennifer Roman, Gemma Isart, Núria Prat, Lourdes Salvador de la Unitat d’Endoscòpia i Montse Brugués de Control d’Infeccions de l’Hospital d’Igualada fou premiat com a millor pòster de la jornada.

El treball mostrava una tècnica alternativa de recollida de mostres per al control microbiològic en endoscopis. És una tècnica innovadora que està donant molts bons resultats, segons exposen des del centre.

Tal com s’exposava, segons les recomanacions de l’AEEED Asociación Española de Enfermería en Endoscopia Digestiva, i la CDC Centers for Disease Control and Prevention per demostrar l’efectivitat de les mesures de desinfecció d’alt nivell en els endoscopis (instrument per a l’exploració visual dels conductes o cavitats internes del cos humà i que consisteix en un tub previst d’un sistema d’il·luminació en el seu interior), s’han de realitzar controls microbiològics de forma periòdica.

Davant la tècnica convencional de recollida de mostres insuflant aigua estèril pels diferents canals de treball, el treball presentat, descriu una alternativa amb un raspall estèril.

És conegut que els microorganismes s’adhereixen a les superfícies formant biopel·lícules. Aquestes, són estructures resistents d’eliminar. El fluix de l’aigua sense suficient pressió, no sempre aconsegueix trencar la biopel·lícula i poder arrossegar els microorganismes que la formen. El pas del raspall pel canal de treball, permet trencar la biopel·lícula i arrossegar els microorganismes que la integren per al seu posterior aïllament en els medis de cultiu.

El pòster presentat descriu, d’una manera gràfica, la tècnica de com netejar i assecar l’endoscopi i la posterior neteja amb el raspall prèviament esterilitzat. A continuació detalla què cal fer davant la sospita de contaminació i conclou amb els avantatges d’aquesta tècnica.

FER UN COMENTARI

*