Inici Llibres El premi de novel·la UAB-Cerdanyola 2020, ‘Mentir a les mosques’, de l’igualadí...

El premi de novel·la UAB-Cerdanyola 2020, ‘Mentir a les mosques’, de l’igualadí Arià Paco, arriba a les llibreries

COMPARTIR

Mentir a les mosques, de l’anoienc Arià Paco, guanyadora del XXVI Premi de Novel·la «Valldaura-Memorial Pere Calders», ja està disponible a les llibreries. L’obra, presentada amb el pseudònim de Senyor Esvoranc, va ser guardonada en l’última edició del premi convocat conjuntament per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i dotat amb 3.000 euros.

Mentir a les mosques narra la història de l’Amir, un dels refugiats a qui l’extrema dreta amenaça d’expulsar, i que descobreix el cadàver de la Magda, una companya de classe, en el pitjor lloc possible: el barri dels refugiats. En un context on tan sols falten dos dies per a les eleccions, si aquest fet surt a la llum, pot determinar el resultat electoral.

La novel·la trenca amb l’esquema tradicional del gènere policíac, en el qual tota la problemàtica moral és generalment deixada de banda per centrar-se en la resolució d’un misteri. Així, la història, narrada a través de diverses veus, se centra en el tràngol moral d’aquells que troben el cadàver. El relat també conté les històries de persones amb orígens diversos que l’autor ha conegut al llarg de la seva estada als Estats Units, motiu pel qual està dedicada, segons l’escriptor, «a totes les persones que habiten aquest llibre». De fet, en paraules d’Arià Paco, Mentir a les mosques és «una exploració ètica dels incentius polítics per la mentida i el seu xoc amb la consciència».

Arià Paco és natural d’Igualada i té 27 anys. Actualment, estudia un doctorat de Filosofia a la Universitat d’Arizona, on s’especialitza en filosofia moral i política. L’autor, ha escrit part del llibre als Estats Units. Moltes de les problemàtiques que tracta la novel·la, com ara les perversions de l’electoralisme i els seus efectes en el comportament, són resultat de la seva investigació.

L’obra va ser escollida d’entre un total de 40 originals. Els membres del jurat d’aquesta edició, Anna Ballbona Puig; Roser Blàzquez Gómez; Michel Bourret Guasteví; Jordi Jordana Vidal i Josep Maria Riera, a la seva defensa la van considerar un relat intimista que combinava l’ambició literària amb un joc de punts de vista, així com de coneixements i espais vitals diferents, destacant, que mostrava una rigorosa coherència psicològica dels personatges i de la trama argumental.

El Servei de Publicacions de la UAB ha estat l’encarregat de produir el volum, que està disponible a les llibreries Documenta i LAIE (Carrer Pau Claris) de Barcelona, i a l’Aqualata d’Igualada, entre d’altres, i des de finals del 2020. També n’ha editat el format electrònic (Pdf), que es pot adquirir a plataformes de venda en línia, com Unebook o Google Play llibres. El llibre, juntament amb la resta de premis literaris del 2020, s’inclou dins de la col·lecció Gabriel Ferrater dedicada a obres de ficció literària. A més de l’edició dels volums dels premis literaris, l’editorial de la UAB produeix els materials didàctics dirigits a les titulacions que la universitat ofereix als estudiants, i contribueix a la difusió de l’activitat científica i tècnica amb la publicació de llibres, revistes científiques i tesis doctorals, promovent els vincles i la transferència de coneixement entre la universitat i la societat amb la publicació d’obres de caràcter cultural.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*