Inici Cultura Els Prats de Rei fa inventari del seu patrimoni

Els Prats de Rei fa inventari del seu patrimoni

COMPARTIR

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament dels Prats de rei el Mapa de Patrimoni Cultural del municipi. El treball, realitzat per l’arqueòloga Jordina Sales amb la col·laboració del propi Ajuntament i de diferents persones del municipi, ha inventariat un total de 167 elements.

El 67,66% d’aquests elements patrimonials són de caràcter immoble, com edificis, conjunts arquitectònics, elements arquitectònics, jaciments arqueològics i obra civil.

L’actual poble s’aixeca sobre l’antic nucli romà conegut com ’Municipium Sigarrense’, que tenia un pes important a la Catalunya interior, segons es va constatar en les excavacions desenvolupades durant l’any 2013 al centre del municipi.

Els Prats de Rei conserva també desenes d’edificacions medievals al seu nucli històric, tot i que la seva principal icona és la Torre de la Manresana. L’actual data de la primera meitat del segle XII, però el seu origen es troba uns segles abans com a fortalesa de guàrdia del comtat de Manresa en la seva frontera amb el món musulmà.

Aquest indret fou el campament de l’exèrcit austracista durant una de les batalles més cruentes dins la Guerra de Successió, l’any 1711. La guerra està ben present en el patrimoni de Prats. Els darrers gegants del municipi, l’Ermengol i la Joana, es van construir l’any 2013 inspirats en aquesta època. Formen part del 17,37% del patrimoni és moble, en forma de col·leccions, objectes i elements urbans.

El 9,58% del patrimoni de Prats és immaterial, en forma de manifestacions festives, tradicions orals, música i dansa, costumari i tècniques artesanals. De les més rellevants, el Pessebre Vivent i el Sopar Romà que l’Associació Cultural i Recreativa Sigarra organitza des de l’any 2000.

El patrimoni documental -un 3% del global- inclou el diari de batalla del mariscal Guido Von Starhemberg, que recull el conflicte de 1711 i que està dipositat a l’Arxiu de Guerra de Viena.

Finalment, el municipi té un 2,40% d’elements patrimonials de caràcter natural.

El mapa es pot consultar en aquest enllaç.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*