Inici Roser Claramunt La por a equivocar-nos a l’hora d’escollir els estudis o professió en...

La por a equivocar-nos a l’hora d’escollir els estudis o professió en un món canviant

COMPARTIR

Roser Claramunt

L’elecció del camí professional és sovint una de les decisions més difícils, sobretot quan tenim por a equivocar-nos. I en un món canviant com l’actual, encara és més complicat tenir garanties d’encertar-la.

En el meu treball amb diferents estudiants que es plantegen canviar de carrera o que no tenen clar els estudis o professió que volen fer, les 2 creences limitants que em trobo més sovint entre les persones joves i, que bloquegen o retrassen la presa de decisió són:

1. Si estudio un any o dos una cosa i canvio, hauré perdut un any.
Aquesta és la creença estrella, la que surt més sovint. L’entorn els hi recorda que “has perdut un any” de la teva vida, diners, esforç, temps, etc. En aquests casos, acostumo a aconsellar acabar el curs sencer sempre que sigui possible, de cara a possibles convalidacions en altres formacions, i també de cara a guanyar resiliència. Crec que és bo mirar les coses des d’altres perspectives i no només en l’aspecte “productiu”. Tot suma, i l’experiència viscuda i autoconeixement de la persona que canvia d’estudis també és important per les següents etapes de la vida.

2. Vull encertar / no vull equivocar-me, és a dir, creure que trobaré la carrera professional perfecta des del primer dia o que el que estudiï serà per tota la vida.

Si observes al teu voltant, i investigues què han fet moltes persones que podríem anomenar “d’èxit” perquè els agrada el que fan, són persones que han canviat el seu camí professional una o més vegades. Hi ha persones que fan el camí més recte, d’altres, camins amb trencalls. L’important és anar fent passos per acostar-te a allò que et fa sentir bé o t’agrada.

Hem de tenir en compte que, d’una banda, en un món canviant com l’actual, la formació i preparació continua és imprescindible, com adaptació a nous entorns, i també com creixement personal i professional. I d’altra banda, com diuen els experts, els joves d’avui tindran varis projectes professionals al llarg de la vida. La primera formació escollida, serà la base, però caldrà seguir aprenent en diferents àmbits.

Identificar quines són les pors o creences que et frenen, i transformar-les en opcions que et puguin ajudar a aconseguir allò que vols, és una de les fases claus d’un procés de coaching amb PNL. Per conèixer d’altres “falses” creences o creences limitants a l’hora d’escollir la teva formació o camí professional, pots accedir a l’article original.

En el teu cas, has tingut creences que t’han frenat o condicionat a l’hora de decidir la teva preparació professional?, o, en el cas contrari, quines creences t’han ajudat a prendre una decisió?

Roser Claramunt, psicòloga coach especialitzada en PNL i Mindfulness
www.roserclaramunt.com

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*