Inici Reportatges Polèmica al Bruc pel projecte d’un càmping als peus de Montserrat

Polèmica al Bruc pel projecte d’un càmping als peus de Montserrat

COMPARTIR

El projecte d’un càmping als peus de Montserrat està generant polèmica entre els veïns del Bruc. Els impulsors van presentar l’any 2013 una primera proposta -presentada revisada l’any passat- per ubicar un equipament turístic a la zona coneguda com la Vinya Nova, ubicada al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. La zona on es vol ubicar està regulada pel Pla Espacial de Protecció de la Muntanya de Montserrat, un marc normatiu que “preveu expressament la ubicació de càmpings amb una sèrie de limitacions”, segons explica l’alcalde del Bruc, Enric Canela.

Encara sense projecte

Tot i que la proposta ve de lluny, l’alcalde recorda que encara “no han presentat cap projecte”. Malgrat no haver-hi proposta en ferm, la ubicació d’un càmping a la zona ha generat polèmica al municipi i rebuig entre els veïns que volen que es preservi el paratge natural i que alerten de l’augment de trànsit que suposaria a la veïna urbanització del Bruc Residencial. Altres, ho veuen com una oportunitat per al desenvolupament de l’economia del Bruc amb l’atracció de turisme. Els partidaris també consideren que l’actuació permetria la gestió d’uns terrenys que ara acullen boscos abandonats. En qualsevol cas, l’alcalde bruquetà creu que “el debat és positiu perquè la ciutadania es planteja que volem pel futur del municipi”.

Més enllà del debat, Enric Canela diu que “quan presentin un projecte podrem fer les valoracions que toquin, perquè mediambientalment és un tema molt sensible”.

Opinions divergents

Tan sensible que el propi alcalde reconeix que “al nostre grup no hi ha una posició única” i el seu soci de govern, el regidor d’El Bruc Ets Tú, va presentar una moció en un ple instant el govern a rebutjar el projecte. L’alcalde reconeix que “aquestes coses es magnifiquen”, però diu que tot plegat “forma part del debat” i no genera cap crisi al govern perquè “estem en crisi permanent”.

Des de l’oposició, Rafel Galvan (PDECat) assegura que “no entenc aquesta radicalitat del soci de govern”, però el seu posicionament va coincidir amb el govern d’ERC: “si es presenta un projecte que compleix totes les normatives, pot portar beneficis al poble i respecta tot el tema mediambiental nosaltres no podem negar que es presenti”. Galvan afegeix que “sobretot cal demanar l’opinió a la gent que està més a prop” i planteja un procés participatiu entre els veïns del Bruc Residencial, la urbanització més propera a la zona on és previst instal·lar el càmping i que rebria el trànsit d’entrada i sortida. Un cop escoltats els veïns, l’oposició donaria el seu punt de vista sobre el projecte.

Un ’eco glamping’

L’alcalde del Bruc adverteix que “al final estem parlant sobre una base molt feble, perquè no hi ha un projecte definit de càmping”. Tot i que els impulsors del projecte no han volgut donar la seva opinió a aquest diari, el batlle explica que es tractaria d’un eco glamping.

El projecte contempla un càmping amb 46 unitats d’acampada amb cabanes de fusta i tendes de lona. El projecte inicial era de 118 unitats, però es va rebaixar per adaptar-lo als criteris del SITxell, el Sistema d’Informació Territorial d’espais lliures de la Diputació de Barcelona. En la mateixa línia, es preveu destinar la meitat de les 30 hectàrees del complex al cultiu d’oliveres, eliminant un espai que s’havia previst per a autocaravanes. El projecte està obert, i fonts properes als propietaris apunten que volen escoltar els veïns i que s’adaptaran a allò que generi major consens.

Oliveres, no un càmping

Un informe tècnic de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona assenyalava, el juny de l’any passat, que “l’impacte d’una activitat turística intensiva com aquesta seria molt important” a la zona.

Els Plans de la Vinya Nova havien estat parcel·lats a meitat del segle passat, tot i que no es van acabar urbanitzant. El mateix informe recomana impulsar la recuperació d’oliveres “en detriment de la possibilitat d’establir-hi un càmping”. Segons els mateix document, “els vials que es van obrir permetrien gestionar aquest conreu amb criteris de l’agricultura moderna de l’oli”.

Nou POUM

L’Ajuntament del Bruc ja treballa en el procés d’elaboració d’un Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que substitueixi les normes actuals, “que daten de 1983 i estan obsoletes”, com reconeix Canela. Aquest procés “ha de definir el model de poble i quan s’hagi pres aquesta decisió, el càmping quedarà supedit al que hagi quedat reflectit al POUM”. Amb les normes actuals, l’alcalde admet que “el càmping hi té cabuda, amb l’aprovació d’una modificació puntual de les normes subsidiàries”, un tràmit que implicaria la cessió a l’Ajuntament del 25% del sòl. Canela deixa clar, però, que després del tràmit municipal el projecte encara hauria de passar pels departaments de Turisme, Medi Ambient i Urbanisme de la Generalitat. Tot i no haver-hi projecte en ferm, el debat continua.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*