Inici Destacats Poble Actiu proposa al ple apujar els salaris més baixos dels treballadors...

Poble Actiu proposa al ple apujar els salaris més baixos dels treballadors del CSSI i dels CSA

COMPARTIR

La formació municipalista de Poble Actiu va denunciar, en el ple municipal d’aquest mes de febrer, que els sous d’alguns dels treballadors del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA) i del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) no arriben al mínim per garantir un nivell de vida decent segons el Comité de Drets Socials del Consell d’Europa, que estableix que el sou mínim de qualsevol treballador hauria de ser el 60% del salari mig. Tenint en compte que al 2019 el salari mitjà brut català va ser de 25.968,20€, això comporta que un sou digne a Catalunya no hauria d’estar per sota dels 15.580,92€. Molt per sobre d’algunes de les retribucions que s’estan pagant actualment al CSSI i al CSA., com assenyala la formació.

Des de Poble Actiu han reclamat que l’Ajuntament d’Igualada, com a membre del Consorci Sanitari de l’Anoia i del Consorci Sociosanitari d’Igualada, es responsabilitzi dels treballadors d’aquests consorcis i de les seves condicions laborals. En aquesta línia han afirmat que «les institucions públiques han de ser garants de la vida digna, i com a tals, han de donar exemple d’unes bones condicions laborals».

L’Ajuntament d’Igualada conforma el 30% del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA), que gestiona l’Hospital Universitari d’Igualada, el CAP Igualada Nord, els Centres de Salut Mental i Addiccions i el Servei de Valoració a la Dependència i la discapacitat, i on l’alcalde actua com a vicepresident. D’altra banda, l’Ajuntament d’Igualada és el principal actiu del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI), que gestiona la Residència i el Centre de Dia Pare Vilaseca, el Centre de Dia Montserrat, l’Hospital de Dia Sant Jordi, el Centre de Dia Maricel de Piera, els centres Residencials Viu B1 i Viu B2 i el 4D Health, i l’alcalde n’és el seu president.

La proposta: apujar els salaris més baixos i reduir les diferències salarials

Poble Actiu va publicar el passat mes de desembre del 2021 la gran diferència salarial entre els treballadors dels consorcis, ja que el salari del gerent arriba a multiplicar per vuit el sou d’altres treballadors del mateix consorci. Des de la formació municipalista es va declarar que aquesta diferència salarial tan gran no és ètica ni justificable. La moció presentada per Poble Actiu i aprovada pel ple municipal, reclama que s’estableixi una relació màxima de 5 vegades entre els salaris més alts i més baixos en ambdós consorcis, per afavorir l’equitat interna salarial entre els diferents treballadors.

Abstenció de Junts x Igualada

La moció presentada per Poble Actiu es va aprovar amb els vots favorables de totes les formacions polítiques excepte Junts per Igualada, que es va abstenir. Marc Castells va justificar el seu vot d’abstenció perquè, segons la seva formació, «això seria una solució mínima i no resoldria el problema de fons». En el torn de contrarèplica, la regidora Neus Carles va denunciar que fa anys que demanen un augment dels salaris més baixos del CSSI i cal «que es faci tot el possible per augmentar els sous i, si cal, es redueixin els sous dels alts directius per a fer-ho possible».

FER UN COMENTARI

*