L’Espai Cívic Centre va acollir divendres 17 de setembre l’acte de presentació del llibre «Sortim de l’UCI. Proposta per una sanitat pública». L’acte va comptar amb la participació dels autors del llibre: Laia Estrada, diputada de la CUP al Parlament, exregidora de la CUP a Tarragona i membre del Grup de Treball Nacional sobre Sanitat, i Xavier Milian, que va ser assessor del grup municipal de la CUP a Reus i una de les persones claus en la denúncia del Cas Innova. Els autors del llibre van exposar el seu bagatge de militància en la lluita per la sanitat pública i ho van fer, no com a professionals de l’àmbit sanitari, sinó com a activistes en diverses entitats d’usuaris i treballadores per la sanitat pública, com Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona.
Per una banda, Laia Estrada va exposar els condicionants socials que afecten a la salut, com la pobresa energètica, l’infrahabitatge, la mala alimentació, entre d’altres, i que no es tenen prou en compte per abordar la salut de la població. Així mateix, Estrada va centrar la intervenció en demostrar que la salut va més enllà de la sanitat i que la Conselleria de Salut no està impulsant campanyes de forma proactiva -com s’havien fet fa anys amb la SIDA, per exemple- per millorar els hàbits de salut i millorar les eines de detecció epidemiològica. Per altra banda, Xavier Milian va fer un resum de la història del sistema sanitari català, incidint especialment en els darrers 40 anys i amb quin suports polítics i sindicals s’ha impulsat aquest model. En aquest sentit, va insistir en que el sistema és un regne de taifes, dominat per grans lobbies, molt òpac i permet casos de corrupció com el de Reus, i que aquest model caduc es basa en el Pacte Nacional per la Salut, que té el suport de tots els partits polítics parlamentaris menys de la CUP i de la majoria de sindicats.
L’acte, també, va comptar amb una exposició de les propostes que recull el llibre per avançar per tenir un sistema sanitari totalment públic, tant de titularitat, com de gestió i aprovisionament. En aquest sentit, Laia Estrada va proposar que es treballa per revertir totes les privatitzacions, tant de centres sanitaris com de serveis externalitzats, com poden ser el Servei d’Emergències Mèdiques o el servei telefònic del 061. També es va centrar en reclamar un canvi de paradigma, passant d’un sistema hospitalcèntric, on curar és el més important, a un sistema que prioritzi l’atenció primària, que va remarcar que hauria de rebre el 25% del finançament del sistema i ara n’està molt lluny.
En la ronda de preguntes, el públic assistent, majoritàriament treballadores del sistema sanitari, es va abordar la manca d’especialistes i la poca planificació de la formació, la diàspora de professionals sanitaris per les males condicions sociolaborals, les càrregues de treball que suporten i la poca col·laboració que hi ha hagut entre usuàries i treballadores en les mobilitzacions en la defensa de la sanitat pública. L’acte va ser organitzar per la candidatura municipalista Poble Actiu, que va comptar amb la participació d’una trentena de persones.