Inici Destacats La Pobla de Claramunt s’omple per la Fira de la Candelera

La Pobla de Claramunt s’omple per la Fira de la Candelera

COMPARTIR

El mercat de productes artesanals de la Fira de la Candelera va omplir, el diumenge 5 de febrer al llarg del matí, els carrers de la Pobla de Claramunt d’un gran nombre de gent, procedents d’arreu de Catalunya. Com en altres edicions, aquesta activitat, organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament i l’empresa Mapamundi Produccions, va ser tot un èxit.

El nucli antic del poble, des del carrer Major passant per la plaça de l’Església i la plaça de la Vila, es va omplir de parades amb productes artesanals i demostració d’antics oficis. Els visitants van poder trobar, en una quarantena de parades, formatges, embotits, olives, bijuteria, llaminadures, objectes de terrissa, cervesa artesanal, entre molta altra oferta. A l’entrada del mercat, a la Font de la Petxina, com altres anys, es podien comprar bunyols, que enguany van ser tot un èxit. Durant tot el matí, en aquesta parada hi va haver llargues cues.

La plaça de la Vila estava decorada amb diferents herbes, que penjaven d’uns fils. En aquest espai hi havia una noia que mostrava l’elaboració d’oli essencial de romaní i d’altres espècies amb fassina. També es podia beure una infusió de poniol, que es repartia gratuïtament. Des de l’organització es calcula que es van repartir unes 1.500 infusions.

En aquesta mateixa plaça hi havia una Vella Candelera que, al voltant d’una foguera, explicava l’origen de la festa i antigues històries. També obsequiava els visitants amb un ramet de romaní i als nens i nenes els donava un tiquet per participar en un taller d’elaboració d’espelmes amb cera freda, que es trobava a la plaça de l’Església. En aquesta activitat hi van participar entre 150 i 200 infants. En aquesta parada també hi havia una exposició d’estris d’apicultor, abelles vives i diferents tipus de mel.

Al costat de la Vella Candelera, hi havia un noi que elaborava espelmes amb canya de riu i per immersió. I a prop de l’antic safareig, hi havia una exposició de l’antiga activitat de rentar i elaborar lleixiu, recordant com, antigament, al voltant de la Candelera, es feia la bugada anual a les cases.

Paral·lelament al mercat artesanal, a la plaça de l’Ajuntament, hi havia inflables per a la quitxalla i l’Associació per a l’Oci de la Gent Gran va organitzar una ballada de sardanes. També es va poder veure una actuació dels Falcons de Capellades, que van obrir la temporada.

Van engegar amb Pilars de tres per escalfar motors, van continuar amb Pira de 8, Planxes de 5 amb Pilar de 3, Serra de 5 punxes i Escala de 5 amb 4 anxanetes i Pira de 6 exclusivament de jovent.

Es van desplaçar a l’altre plaça del Poble, la Plaça del Ajuntament, on allà van continuar lluint amb figures com la nova creació el Pastís, Vols de 4 i de 3 i per finalitzar l’Avet de 4.

Pastís

Altres activitats de la Fira de la Candelera

Amb motiu de la festivitat de la Candelera, la Pobla de Claramunt va acollir diverses propostes. El dijous 2 de febrer, festa local, a l’església de Santa Maria es va oficiar una missa solemne, acompanyada per les veus de la Schola Cantorum d’Igualada, en honor a la patrona, la Mare de Déu de la Llet. Abans de començar la celebració, es va fer la benedicció de candeles. Un cop acabada la missa, la formació coral igualadina va oferir una cantada.

A continuació, a la Sala Municipal d’Exposicions, l’alcalde, Santi Broch, va inaugurar la mostra col·lectiva de pintors i pintores poblatans, que es podrà visitar fins al 19 de febrer. Enguany l’exposició, tal i com va recordar l’alcalde, té un significat especial ja que està dedicada a una de les pintores que la va impulsar i que ja no és entre nosaltres, la Pepita Vilamajó. A la col·lecció pictòrica es poden veure alguns quadres d’aquesta artista i de vuit més que són: Irene Cervelló, Pepita Soteras, Xus Luna, Pasqual Gomicia, Miquel Bou, Misael Jiménez, Juan Humberto Henríquez i Francesc Surroca.

El dijous a la tarda, el Teatre Jardí es va omplir de gom a gom de nens i nenes i de pares que van passar una estona divertida amb l’espectacle «La maleta màgica». A més d’aquestes propostes, el dissabte 4 de febrer al vespre a l’Ateneu Gumersind Bisbal, una quarantena de persones van assistir al monòleg que va oferir el David Sas amb el títol «Indepaciència». Aquest espectacle el va organitzar l’empresa Management i Produccions amb la col·laboració de l’Ajuntament.

El «Divendres» de TV3 converteix La Pobla de Claramunt en un plató

Programa DivendresUn gran nombre de poblatans i poblatanes van participar, del 30 de gener al 2 de febrer, a l’emissió del programa «Divendres» de TV3, presentat per Helena Garcia Melero i Espartac Peran. El magazín televisiu va visitar la Pobla de Claramunt amb motiu de la Fira de la Candelera i va donar a conèixer diversos aspectes del municipi i de la seva gent.

Les emissions es van fer des de la plaça de l’Ajuntament. El primer dia, el dilluns 30 de gener, es va centrar en tractar sobre diferents temes característics del poble, com el Castell de Claramunt, la llegenda de Sant Procopi o la Copa Nadal de Natació. L’Espartanc Peran va entrevistar els poblatans Marta Bartrolí i Isidre Surroca, que es van referir a la imatge de la Mare de Déu de la Llet i a la fortalesa, entre d’altres aspectes.

El presentador, acompanyant del periodista Oriol Soler, va parlar amb el Josep Tolosa i el seu fill Marc i amb el Dan Bernabeu sobre la Copa Nadal de Natació. També es va entrevistar a dues de les iaies centenàries del poble, la Rosa Valls i la Maria Manubens, i es va emetre l’espai «La Pobla amb ulls de nen», en què alguns nens i nenes de l’escola Maria Borés van explicar diversos temes de la localitat.

El dimarts 31 de gener, el programa va donar a conèixer el mercat artesanal de la Fira de la Candelera. Aquest dia es va comptar amb la presència de la coneguda i prestigiosa cuinera Carme Ruscalleda, que va parlar sobre el romaní, el poniol i els bunyols. També hi va intervenir el conegut home del temps de TV3, Dani Ramírez, que va fer una adaptació del dia de la Marmota Phil dels Estats Units, que prediu la fi de l’hivern, amb una conilleta que es deia Jana.

Per tractar sobre la Fira de la Candelera, l’Espartac Peran va conversar amb el Lluís Pedraza, de l’empresa Mapamundi Produccions. La plaça de l’Ajuntament es va convertir en una recreació de la demostració d’antics oficis que es van poder veure el dia del mercat artesanal, com l’elaboració l’espelmes o l’antiga activitat d’elaborar lleixiu i fer la bugada. També hi havia la Vella Candelera que, al voltant d’una foguera, va relatar diverses històries a un grup de nens i nenes.

El dimecres 1 de febrer, en companyia de la coneguda dibuixant Pilarín Bayés, es van donar a conèixer diversos artistes i artesans locals de diferents disciplines. En aquest sentit, es va parlar de l’escultor Manel Vidal; el músic Eduard Casals; els ebenistes Josep Sabaté i Josep Bartrolí; el tallista Enric Argelich i les pintores i pintors Rosa Romeu, Pasqual Gomicia i Pilar Gil.

I el darrer dia que el magazín televisiu es va centrar en la Pobla de Claramunt, el dijous 2 de febrer, es va emetre l’espai «Paraules en ruta» amb el Màrius Serra, que va tractar sobre com es parla al municipi, les paraules i les expressions que utilitzen la gent del poble.

Des de l’Ajuntament volem agrair la participació i col·laboració dels poblatans i les poblatanes durant els dies que el «Divendres» es va emetre des de la Pobla de Claramunt, així com a l’equip del programa per difondre la Pobla de Claramunt arreu de Catalunya.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*