Inici Destacats La Pobla de Claramunt culmina els actes d’homenatge a Nativitat Yarza amb...

La Pobla de Claramunt culmina els actes d’homenatge a Nativitat Yarza amb la descoberta d’una placa

COMPARTIR

Aquest passat dissabte 1 d’abril l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt organitzava la descoberta d’una placa situada al Carrer Major, a l’edifici de l’antic Ajuntament, en homenatge del pas de Nativitat Yarza pel municipi com a mestra. D’aquesta manera es culminaven les diferents activitats que s’hi han dut a terme per a recordar la primera dona que va ocupar una alcaldia a Catalunya coincidint el 2022 amb els 150 anys del seu naixement. La descoberta de la placa es completava amb la participació de Magda Soteras caracteritzada com a Yarza i amb un concert de La Guingueta amb “Cançons de Guerra i Exili”.

El programa que ha acollit la Pobla de Claramunt al voltant de l’aniversari del naixement de Nativitat Yarza ha inclòs també la presentació a l’Ateneu Gumersind Bisbal de la seva biografia elaborada Antoni Dalmau i Isidre Surroca amb el suport de la Fundació Irla; la projecció del documental “Doña Nati”, dirigit per Òscar López, amb un col·loqui posterior, la representació de “La primera” de Joan Valentí i David Pintó i la visita de l’exposició que l’Institut Català de les Dones dedicava a la seva figura.

Nativitat Yarza va ser la primera alcaldessa escollida a les eleccions de gener del 1934 al municipi de Bellprat i veïna de la Pobla des d’estiu d’aquell mateix any fins al 1939. A part de la seva activitat política, Yarza va ser una coneguda mestra: va començar a exercir com a tal a Santa Margarida de Montbui i va passar per les aules de pobles com Pontons, Vilada, Malla, Vilanova del Camí, Igualada o Cabrera de Mar. Més endavant, es va traslladar a la Pobla de Claramunt per exercir de mestra a l’escola local fins a l’esclat de la Guerra Civil, conflicte al qual va participar com a miliciana. Amb l’ocupació de Catalunya per part de les tropes franquistes, la professora es va exiliar a França on va morir el 1960 amb 87 anys.

FER UN COMENTARI

*