Inici Destacats El ple de Vilanova del Camí aprova finalment el pla urbanístic PMUr3

El ple de Vilanova del Camí aprova finalment el pla urbanístic PMUr3

COMPARTIR

El Ple de l’Ajuntament de Vilanova del Camí va celebrar aquest dimecres una sessió extraordinària per aprovar definitivament el projecte de desenvolupament del sector conegut com a PMUr3 al barri Bonavista. El projecte impulsat per la promotora Bogaris, que preveu la construcció d’una zona comercial, va prosperar amb els vots a favor dels actuals socis de govern: PSC, VA i DECIDE i les abstencions de V365, CiU i ERC. VV i la regidora no adscrita Meritxell Humbert hi van votar en contra. La sessió plenària d’aquest dimecres, que va tornar a enfrontar govern i oposició, va ser tensa i plena de retrets d’uns i altres, però va permetre tirar endavant el projecte, paralitzat des del passat mes de novembre.

El Ple es va iniciar amb el debat sobre el trasllat de la titularitat d’un tram de la carretera C244, lligat al PMUr3. Juan Manuel Cividanes, de VV, va encetar la seva intervenció amb dues preguntes dirigides a Secretaria. Va preguntar si l’ajuntament tenia contractades pòlisses d’assegurances per cobrir la responsabilitat civil i patrimonial dels regidors en el desenvolupament del seu càrrec, perquè la intenció de VV és portar als tribunals els regidors que durant el Ple donin suport al desenvolupament del PMUr3.

Així mateix Cividanes va demanar a la Secretària si els Serveis Tècnics i Jurídics havien comprovat si es compleix el principi de jerarquia entre el POUM i el PMUr3, perquè va assegurar amb contundència que “aquest principi es trenca en més d’una ocasió, i per tant, el que avui es vota en ple és un acte nul de ple dret”. “El que caldria fer, va dir Cividanes, és una modificació del POUM i no una aprovació del Pla de Millora”.

El regidor va demanar que davant els dubtes, es valorés deixar el punt sobre la taula.

Vanesa González de V365, també va manifestar els seus dubtes al respecte.

La Secretària municipal va explicar al Ple que el PMUr3, és un pla de millora, per tant forma part del planejament derivat i no pot contradir el POUM que és la norma principal. El principi de jerarquia, va dir la Secretària, està comprovat però en cas de dubtes o incongruències poden fer ús dels mecanismes jurídics que creguin oportuns.

El Ple va votar sobre deixar el punt sobre la taula però la votació no va prosperar en comptar únicament amb els vots a favor de VV.

La proposta per demanar el trasllat de la titularitat d’un tram de la C244 va superar el tràmit plenari amb els vots a favor de PSC, VA i DECIDE i les abstencions de V365, CiU i ERC i en contra de VV.

El debat sobre el PMUr3 evidencia les discrepàncies sobre la gestió municipal

Jordi Barón de CiU exposava al Ple el seu posicionament defensant que el desenvolupament del sector “podria suposar un impacte important per al municipi, una oportunitat d’inversió i de dinamització comercial”. Assegura que mai han estat en contra del projecte sinó de la gestió que el govern ha fet d’aquest tema, que va qualificar de “nefasta”. Barón es va mostrar especialment crític amb les rivalitats que s’han creat entre els grups municipals que fins el passat mes de gener formaven part del govern “més preocupats de treure rèdits electorals, que de cercar el millor projecte pel municipi”.

Marcel·lí Nieto d’ERC, va lamentar que aquest fos “el primer acte de campanya electoral i interessa penjar-se medalles”. Nieto va ser crític amb el govern que “no ha fet cap tipus de modificació al projecte des del passat mes de novembre”, moment en què el punt va quedar sobre la taula amb la proposta de cercar un major consens. “El punt no ha estat treballat i per això, va dir el regidor republicà, no comptaran amb el nostre vot a favor”

La regidora no adscrita Meritxell Humbert va ser molt dura en la seva intervenció durant la qual va enumerar, al que al seu parer eren “mentides publicades en un fulletó”. Va relatar un seguit d’aspectes tècnics que assegura, no s’han contemplat ni estudiat com el dimensionat de la xarxa de llum, clavegueram, la concentració de la VPO a la parcel·la municipal, el manteniment de la zona verda, o la modificació de les claus urbanístiques del sector, entre altres. Humbert va acusar el govern de defensar un desenvolupament que “suposarà una pèrdua patrimonial important per a l’Ajuntament” que va xifrar en 7 milions d’euros.

Juan Manuel Cividanes de VV, va subscriure bona part de l’argumentari de Meritxell Humbert i també està convençut que “el desenvolupament del sector és lesiu per al patrimoni municipal”. Estem a favor del desenvolupament de qualsevol sector però en aquest cas, va dir Cividanes estem davant d’una operació especulativa. El portaveu de VV, va ser molt crític amb els seus ex socis de govern però sobretot amb l’Alcaldessa a qui acusa d’haver “fabricat unes normes específiques i haver modificat les claus urbanístiques al gust del promotor”. La parcel·la de l’Ajuntament va dir el regidor, no té les mateixes condicions que la resta de parcel·les i per això va augurar que durant el procés de reparcel·lació, es trobarien als jutjats.

Imma González, de DECIDE, que ha mantingut el mateix posicionament des del passat mes de juliol va tornar a defensar el projecte malgrat que “sé que no capitalitzarem quan estigui acabat”, va dir. Tot i així, González creu fermament que el desenvolupament del PMUr3 suposarà una dinamització del municipi i la possibilitat de crear ocupació. La regidora de DECIDE va ser crítica amb els grups de l’oposició a qui va retreure la manca d’interès per assistir a les reunions informatives o amb els tècnics municipals i els va recordar que el ple es convocava per aprovar el PMUr3 no al govern ni la seva gestió.

Francisco Palacios, de Vilanova Alternativa, va argumentar el posicionament del seu grup que també va votar el passat mes de novembre deixar el punt sobre la taula amb la intenció de desfer dubtes davant diferents informacions contradictòries. Palacios va defensar el projecte amb “un sí rotund de Vilanova Alternativa” tot i que va dir, “si fos per nosaltres hauríem seguit negociant per tenir un millor projecte per Vilanova del Camí”.

La portaveu de Vilanova 365, Vanesa González, va admetre “desconcert” per tot el que ha escoltat durant els darrers mesos sobre el PMUr3. Vanesa González va retreure el govern que hagués utilitzat l’argument de la por amb la possible pèrdua de treball de les dones de Mercadona, per posar la ciutadania en contra dels grups de l’oposició. També va ser crítica amb Imma González, “que no va defensar de la mateixa manera les dones de la neteja”. Així mateix la va acusar de “mentidera” per les afirmacions que ha publicat a les xarxes socials i que apunten a Joan Vich com a responsable del canvi de posicionament de V365.

Vanesa González va defensar l’abstenció del seu grup, que “no vol ser responsable de la decisió del govern respecte del desenvolupament del sector”. “És una iniciativa privada, no entenem –va dir Vanesa González- perquè el govern ha utilitzat recursos públics per fer-ne propaganda”, fent referència a la carpa informativa, l’assemblea veïnal i l’edició de fulletons que es van fer el passat divendres.

L’alcaldessa Noemí Trucharte, que durant tota la sessió va estar pendent de la durada de les intervencions “per fer complir el ROM”, va lamentar que els regidors de l’oposició no haguessin participat a cap de les sis reunions convocades amb l’objectiu d’informar amb detall sobre el projecte. Trucharte va criticar als grups municipals que no haguessin fet gestió d’oposició i a Meritxell Humbert, la va animar a demostrar totes les mentides que assegura que explica el fulletó informatiu.

El punt va prosperar amb els vots a favor del PSC, VA i DECIDE, les abstencions de V365, ERC i CiU, i els vots en contra de VV-IPV i de la regidora no adscrita Meritxell Humbert.

El PSC de Vilanova del Camí, satisfet per l’aprovació del PMUr3

A través d’un comunicat, el PSC de Vilanova del Camí s’ha mostrat satisfet per l’aprovació del pla urbanístic PMUr3, que afecta contempla la urbanització d’una àrea de 37.442 metres quadrats en un dels accessos del municipi. El projecte permetrà millorar l’espai, guanyar una gran zona verda i crear un nou espai comercial i d’habitatges. Segons els projecte aprovat, el nombre màxim d’habitatges a l’àrea serà de 175 i els baixos es destinaran a zona comercial. D’aquesta urbanització es reserva el 20% per a habitatges de protecció pública i el 10% per a habitatges assequibles.

Per a l’alcaldessa, Noemí Trucharte, el pla “és una oportunitat única per a la dinamització econòmica i per a la creació d’ocupació, estem convençuts que aquest projecte és bo per a Vilanova i que es generarà activitat comercial que repercutirà positivament en tot el municipi”. Trucharte afegeix que “continuarem treballant amb Vilanova Comerç per tal de mantenir el suport al comerç de proximitat i generar activitats i espais que permetin la vitalitat comercial del municipi, perquè els dos models comercials són complementaris”.

El PSC celebra que alguns grups de l’oposició hagin canviat el sentit del vot i hagin permès l’aprovació, a diferència del ple del mes de novembre, en el que es va haver de deixar el punt sobre la taula. Això si, l’alcaldessa socialista ha remarcat que “el projecte no ha canviat, l’any passat vam convocar reunions informatives sobre el PMUr3 per a tots els regidors del consistori en diferents horaris i només va venir Marcel·lí Nieto, al que li agraeixo”.

Trucharte li ha retret a Vanesa González que hagués dit que desbloquejava la votació “perquè la ciutadania té dret a saber que si ara es desbloqueja era perquè vostès el tenien bloquejat des del mes de novembre”. L’alcaldessa ha dit, a més que, “a dia d’avui, ningú de Vilanova365 ha vingut encara a l’Ajuntament a buscar informació sobre el projecte”.

La candidata del PSC a la reelecció a les eleccions municipals del 26 de maig retreu als grups de l’oposició que “venen al ple cada dos mesos a fer discursos i després desapareixen, han tingut les portes obertes en aquest i altres temes, però vostès no estan fent d’oposició”.

FER UN COMENTARI

*