Inici Destacats El ple sobre habitatge aprova les mesures d’ERC i Poble Actiu sense...

El ple sobre habitatge aprova les mesures d’ERC i Poble Actiu sense el suport del govern

COMPARTIR

Aquest dimarts s’ha celebrat el ple extraordinari proposat pels grups municipals d’ERC Igualada i Poble Actiu sobre la Política d’Habitatge a Igualada i la proposta de Mesures i Actuacions.

El ple s’ha articulat en tres blocs que s’han votat per separat. Cadascun dels blocs contenia diverses propostes en matèria d’habitatge.

El primer bloc del debat «Ajudes directes al servei de les persones» ha comptat amb els vots favorables d’ERC, Igualada Som-hi Poble Actiu i l’abstenció de Junts x Igualada i Ciutadans.

El segon bloc de propostes: «Pla de xoc contra els Habitatges buits». Ha comptat amb els vots favorables d’ERC, Igualada Som-hi, Poble Actiu i Ciutadans i l’abstenció de Junts x Igualada.

Finalment, l’últim bloc del debat «Planificació i previsió» ha comptat amb els vots favorables d’ERC, Igualada Som-hi i Poble Actiu i les abstencions de Junts x Igualada i Ciutadans.

ERC acusa Marc Castells de no haver dut a terme cap política pública d’habitatge en 10 anys

Dimarts es va celebrar el ple extraordinari i monogràfic d’habitatge, impulsat per ERC i Poble Actiu, on es van debatre i aprovar les 20 propostes en matèria d’habitatge proposades pels grups de l’oposició, malgrat que el govern municipal de Marc Castells no va votar-hi favorablement. Entre les propostes més destacades hi ha l’increment de les ajudes per pobresa energètica, un pla de lloguer jove per facilitar l’emancipació dels i les joves, una línia d’ajudes per a pagaments de fiances de nous lloguers, una línia d’ajuts per a la rehabilitació d’habitatges buits i degradats, l’exempció del pagament de l’IBI si es posa el pis a lloguer accessible, l’encariment del 50% de l’IBI pels pisos buits d’entitats bancàries, sancions per a entitats bancàries que tinguin pisos buits i forçar a bancs a posar els pisos a lloguer per aquella gent que està en risc de quedar-se sense habitatge, entre d’altres.

El primer partit de l’oposició i un dels dos grups impulsors d’aquest ple extraordinari i monogràfic sobre habitatge va destacar que “ja que el govern municipal no incentiva, fomenta i provoca aquest tipus de debats a la ciutat, els impulsem des de l’oposició ja que és imprescindible fer-ho per tal de revertir una situació molt greu de manca d’habitatges a la ciutat”. En aquest sentit el cap de l’oposició i portaveu d’ERC Igualada, Enric Conill, va destacar les “20 propostes que hem presentat, totes elles viables, factibles i que de fet a molts altres municipis ja estan impulsant” i va contraposar les propostes dels grups de l’oposició amb “la inacció del govern municipal de Marc Castells, que en 10 anys no ha dut a terme cap política pública per generar pisos de lloguer accessible”. De fet, els republicans expliquen que “el govern va tard en polítiques d’habitatge, no han fet absolutament res i això ha comportat que tinguem un greu problema d’accés a l’habitatge a Igualada. Hi ha els mateixos pisos de lloguer accessible a la ciutat avui que no pas fa 10 anys, 35” i això és “molt inferior en comparació amb altres municipis similars al nostre”.

Finalment el portaveu republicà va assegurar que “Vostè, Sr. Castells, avui té dues opcions: Seguir negant el problema i ignorar les propostes dels grups de l’oposició o bé assumir que no han fet la feina que tocava i implementar les polítiques públiques d’habitatge que necessita Igualada” ja que “Igualada no es pot permetre perdre un nou tren, ara en matèria d’habitatge, i és imprescindible que s’inverteixin molt més recursos per la creació de pisos de lloguer accessible” perquè “Igualada és la ciutat mitjana amb els impostos més alts de Catalunya, tenen l’obligació i el deure de destinar aquests recursos a les polítiques públiques i a solucionar els problemes dels igualadins”. Alhora, Conill va “estendre la mà” al govern municipal per “impulsar conjuntament les 20 propostes que hem plantejat i fer possible que Igualada faci un salt endavant”.

Poble Actiu assenyala que «Igualada té un problema d’accés a l’habitatge digne»

La regidora de Neus Carles ho defensava així: «Igualada té un problema d’accés a l’habitatge digne. Sabem que aquesta problemàtica no és exclusiva de la ciutat, sinó que passa a tot el país, però això no ens pot servir d’excusa per a no fer res». Concretament, van centrar les seves crítiques en la manca de polítiques d’habitatges per frenar la pujada dels lloguers, que han convertit Igualada en la setena ciutat catalana on més han pujat els preus dels lloguers en els darrers anys, una pujada del 43% entre 2015 i 2020 segons dades de l’Incasol. Per Neus Carles, entenen que «l’habitatge és una problema de país, però aquí a Igualada estem molt pitjor que en altres ciutats i per tant hem d’actuar amb conseqüència» i va proposar un pacte de ciutat per resoldre el problema de l’habitatge.

Per facilitar l’emancipació del jovent, la regidora Neus Carles va proposar crear una línia de subvencions per ajudar a aquelles joves que volen independitzar-se i que necessiten una petita ajuda per a poder-ho fer amb seguretat i tranquil·litat. Per afrontar els problemes de pobresa energètica, van defensar que s’ampliin les ajudes a les famílies que ho necessiten per tal de poder erradicar la pobresa energètica a Igualada i que ningú torni a passar fred a l’hivern. Finalment, i per garantir «no pròpiament el pagament del lloguer sinó la fiança del pis, ja que no sempre és fàcil estalviar per culpa de la precarització del món laboral», des de Poble Actiu van reclamar ajudes per a poder pagar aquestes fiances i així poder accedir a un habitatge digne.

Neus Carles va defensar que la prioritat per garantir l’accés a l’habitatge és prioritzar la rehabiltació de pisos, una política molt més econòmica que la construcció de noves promocions d’habitatge públic, per recuperar i mobilitzar els habitatges buits de petits tenidors que no els posen a lloguer. Per això, proposen destinar 500.000€ cada any a ajudes per rehabilitar aquests pisos a canvi de que puguin formar part de la borsa de lloguer accessible que promou l’ajuntament durant 10 anys. Entenen que hi ha pisos de petits propietaris que no posen el pis a lloguer per por de què li pot passar amb aquell pis i, per això, creuen que cal motivar a aquestes famílies amb l’exempció del 100% de l’IBI durant 5 anys i la garantia de cobrament i de bon ús de l’habitatge.

Segons la formació municipalista «a Igualada hi ha centenars de pisos buits, però la manca d’un pla local d’habitatge, ha comportat que no en coneguem la quantitat exacte». Per mobilitzar els pisos buits, des de Poble Actiu es reclama polítiques valentes especialment adreçades a grans tenidors, bancs i fons voltors. En aquest sentit, proposen tres mesures diferents: augmentar un 50% l’IBI i sancionar-los els habitatges desocupats durant més de dos anys que siguin propietat de grans tenidors, bancs i fons voltors. Així mateix, es proposa forçar a pactar un lloguer social accessible a aquelles persones en situacions de vulnerabilitat econòmica tal i com ja estipula la legislació vigent.

El regidor de Poble Actiu, Pau Ortínez, va criticar el govern Castells per la manca de planificació en habitatge i va reclamar proactivitat per planificar polítiques d’habitatge pensant a mitjà i llarg termini. En aquest sentit, proposà la creació de la Mesa Local d’habitatge amb professionals socials, entitats del tercer sector, grups municipals i representants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. La planificació és clau, per elaborar una diagnosi d’aproximació a les necessitat d’habitatge assequible i per crear un registre real de famílies que requereixen d’atenció en l’àmbit de l’habitatge. Així mateix, també van fer propostes per destinar 500.000€ al dret de tanteig i retracte que la llei preveu en els casos de transmissions d’immobles per part de bancs i fons d’inversió, destinar sòl públic a habitatge cooperatiu, iniciar un projecte de masoveria urbana i impulsar el projecte Viure i conviure.

Pau Ortínez, va proposar que s’impulsi a Igualada el projecte «Viure i conviure», un programa on persones grans en situació de soledat o amb necessitat de companyia proporcionen allotjament a joves estudiants universitaris. D’aquesta manera, es promou l’intercanvi solidari i no lucratiu basat en la convivència de persones de dues generacions diferents. Aquests programes van néixer als països nòrdics però actualment en tenim exemples a diferents ciutats de Catalunya com Barcelona, Girona o Lleida on s’estan portant a la pràctica amb un gran èxit per part de tots els participants.

El ple aprova el programa de masoveria urbana i els ajuts escolars pel curs 2020/2021

Abans del ple extraordinari sobre habitatge, el ple ordinari de juny s’ha iniciat donant compte de la contractació amb caràcter urgent d’un conserge dues coordinadores casal estiu i de l’acceptació de la subvenció de la Diputació de Barcelona dins el programa de crèdit local 2021

La part resolutiva del ple ha donat inici amb la ratificació referent a les al·legacions presentades a la proposta de xifra oficial de l’INE que ha estat votada a favor per tots els grups municipals.

També ha estat unànime el vot favorable al Conveni de col·laboració entre l’Ajuntament d’Igualada i la Universitat de Lleida per a l’impuls dels estudis del grau en administratiu i direcció d’empreses al Campus Universitari Igualada-UdL.

En el ple també s’han aprovat, de cara al proper curs 2021/2022, les bases que regulen la concessió d’ajuts per a l’adquisició de llibres i material escolar, les bases que regulen la concessió d’ajuts per a les famílies usuàries de les escoles bressol d’Igualada i les bases que regulen la concessió d’ajuts per a les famílies usuàries del servei de menjador de les escoles de segon cicle d’educació infantil i primària d’Igualada. Els tres punts han estat votats favorablement per Junts x Igualada i Ciutadans i han comptat amb l’abstenció d’ERC , Igualada Som-hi i Poble Actiu.

El ple també ha aprovat per unanimitat l’atorgament de subvencions de l’Ajuntament d’Igualada a entitats sense ànim de lucre que es dediquen a la cooperació, per a projectes i activitats d’interès social que duguin a terme i per al seu funcionament

També ha estat aprovat per unanimitat el programa de masoveria urbana i les bases específiques reguladores de les subvencions per a accedir a aquest programa.

La part resolutiva del ple ha finalitzat amb l’aprovació d’un contracte de préstec amb el banc Bilbao Vizcaya Argentaria que ha comptat amb els vots favorables de Junts x Igualada, ERC, Igualada Som-hi i Ciutadans i l’abstenció de Poble Actiu.

La part no resolutiva del Ple s’ha iniciat amb una moció no resolutiva per la pròrroga per la declaració d’habitatge tens del municipi d’Igualada segons la llei 11/2020, de contenció de rendes de lloguer d’habitatges que ha presentat el grup municipal de Poble Actiu. La moció ha comptat amb els vots favorables de tots els grups municipals a excepció de Ciutadans que s’ha abstingut.

La segona moció no resolutiva presentada per Igualada Som-hi en suport a la ciutadania colombiana amb l’objecte que el govern colombià garanteixi drets fonamentals i protegeixi qui els exerceix ha comptat amb els vots favorables de tots els grups municipals.

Finalment s’ha aprovat per unanimitat la moció no resolutiva presentada per tots els grups municipals de reparació i restitució de la memòria de les dones acusades de bruixeria.

FER UN COMENTARI

*