Inici Societat Pioner sistema de reforestació en una zona afectada per l’incendi d’Òdena

Pioner sistema de reforestació en una zona afectada per l’incendi d’Òdena

COMPARTIR

Una zona del Bruc afectada per l’incendi forestal d’Òdena el juliol de 2015 ha estat l’espai triat a Catalunya d’un projecte europeu que vol assajar un nou sistema per recuperar la vegetació en espais del Mediterrani amenaçats per la desertificació. El programa LIFE The Green Link, finançat per la Unió Europea, s’estén a altres àrees de l’Estat, com Almeria, les Illes Canàries i València, així com la regió italiana de Calàbria i la grega de Ptolemaida.

El mètode utilitzat està basat en l’ecotecnologia ‘Cocoon’, dissenyada per l’empresa holandesa Land Life Company, i busca incrementar el desenvolupament de les arrels dels plançons i augmentar-ne la supervivència.

El ‘Cocoon’ està format per un recipient que s’emplena amb 25 litres d’aigua que serveix per regar el plançó durant el primer estiu, que és el moment més crític per al seu creixement. El recipient està connectat amb el plançó mitjançant unes metxes que transfereixen l’aigua per capil·laritat. A més, el dispositiu compta amb un protector que evita que els herbívors malmetin els plançons i redueix les pèrdues d’aigua per evapotranspiració.

Entre la tardor del 2016 i la primavera de 2017 es van instal·lar prop de 4.000 ‘Cocoons’ en una àrea del Bruc afectada per l’incendi de 2015 i pels focs de l’any 1986 a l’entorn de Montserrat. L’objectiu és recuperar un terreny potencialment agrícola i forestal.

El programa també contempla enquestes entre la població local per saber la seva percepció sobre l’actuació. En el cas del Bruc, segons expliquen des del Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona, els resultats preliminars indiquen “una important sensibilitat” envers serveis ecosistèmics de provisió (producció d’aliments de qualitat) i culturals (principalment vinculats al lleure).

El grup de protecció de sòls del CREAF, responsable del projecte, espera arribar a plantar 24.000 arbres entre Espanya, Grècia i Itàlia i aconseguir que com a mínim el 80% d’aquests sobrevisqui.

Com sostenen des del CREAF, amb la tecnologia ’Cocoon’ s’aconsegueix un estalvi molt significatiu d’aigua necessària per a la planta, i millora la qualitat del sòl en relació a la biodiversitat i l’emmagatzematge de carboni.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*