Inici Destacats Pinyols de raïm per adobar les pells

Pinyols de raïm per adobar les pells

COMPARTIR

La majoria de les indústries adoberes del món encara fan servir el crom per elaborar els tanins, el producte que s’utilitza per adobar les pells. Amb tot, cada cop més marques de moda de renom busquen productes més sostenibles i, per tant, que no facin servir elements químics. Per això, algunes indústries ja fa temps que adoben les pells amb productes vegetals, principalment provinents de l’escorça dels arbres. Amb tot, investigadors del Campus d’Igualada-UdL han fet un pas endavant i han inventat un nou taní vegetal elaborat a partir dels pinyols del raïm. «Els tanins que s’elaboren amb l’escorça dels arbres contribueixen a la desforestació dels boscos i, a més, provenen de països estrangers», ha explicat la directora de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada, Anna Bacardit. Per això, el centre igualadí ha desenvolupat un producte que aprofita un residu de la indústria vitivinícola. «Volíem fer servir un producte de Km0 i sostenible», ha apuntat Bacardí.

La producció de vi genera un residu –unes restes de raïm-, que en una primera fase s’aprofiten per fer orujo i, en una segona fase, se’n fa oli de pinyol de raïm. Aquest residu restant és el que han aprofitat els investigadors del Campus Universitari Igualada-UdL per extreure del pinyol de raïm un extracte vegetal, que s’aplica posteriorment a l’adobat de les pells. Finalment, el residu que queda es torna a la terra i serveix d’adob.

La directora de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada i de la Càtedra A3 in Leather Innovation, Anna Bacardit, ha explicat que el procés d’investigació va arrencar fa cinc anys juntament amb l’empresa d’Igualada Miret i Cia. L’objectiu era trobar un producte innovador, sostenible i de quilòmetre zero per elaborar els tanins, que és el producte que es fa servir per adobar les pells.

El gerent de Miret, Jaume Valls, ha explicat que fa anys que fan servir tanins vegetals provinents de l’escorça dels arbres, però volien fer un pas endavant i buscar un producte més sostenible. «Creiem que els tanins obtinguts per la tala dels arbres no són sostenibles perquè contribueixen a la desforestació i, a més, s’han d’importar de països llunyans», ha relatat Valls. Per aquest empresari, el producte que s’ha aconseguit elaborar amb els pinyols de raïm contribueix a «millorar l’impacte ambiental, ajuda a disminuir la desforestació dels boscos i a tenir a una menor dependència de la importació de matèries primeres».

En aquest sentit, la directora de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada també ha volgut remarcar que aquest nou producte que han patentat contribueix a «posar en valor la indústria circular», ja que «aconseguim un residu zero». Alhora s’aprofita un producte de proximitat, ja que l’estat espanyol és el segon productor mundial de vi.

La qualitat del producte

Pel que fa la qualitat del producte final –ja sigui una bossa o un cinturó de pell–, Bacardit assegura que els resultats que s’han obtingut «són comparables als del taní convencional». Tot i això, la investigadora assegura que les pells adobades amb els pinyols de raïm tenen un avantatge respecte altres tipus de tanins i és que «tenen molta solidesa a la llum», és a dir, «que pots deixar una bossa durant molt de temps a un aparador i el color no es malmet».

Una demanda de les empreses de luxe

La indústria adobera d’Igualada treballa principalment per marques de luxe internacionals. Segons ha detallat el gerent de Miret, la pell que s’elabora a Igualada és considerada de «molta qualitat», sobretot perquè «tenim la gran sort que a Catalunya la matèria primera té una qualitat molt elevada per la forma en què es tracten els animals». De fet, més del 80% de la pell que s’elabora a Igualada s’exporta a dia d’avui a mercats internacionals com l’europeu, l’asiàtic o l’americà.

Valls ha explicat que el mercat internacional i sobretot les marques de luxe cada cop valoren més «tot allò que vagi relacionat amb la sostenibilitat i l’ecologia». A més, el gerent de l’empresa Miret ha explicat que el preu dels tanins vegetals que s’obtenen de l’escorça dels arbres s’han incrementat un 20% en els darrers dos anys i «si cada cop les empreses fan servir més aquest taní vegetal ens podem trobar amb un problema d’obtenció del producte o que el preu sigui molt alt». Per això, Miret confia que el producte que han desenvolupat juntament amb la Universitat d’Igualada tingui una bona acceptació dins del sector.

Mar Martí / ACN

1 COMENTARI

  1. Aquesta innovació que s’atribueixen en exclusiva, ja fa molts anys que el Sr. Josep Maria Adzet Adzet (ja difunt) reputat investigador reconegut a nivell internacional en el sector adober en va iniciar la seva investigació, i fora bò que com a minim en fecin referència com a iniciador d’aquesta innovació.

FER UN COMENTARI

*