Inici Economia El PIB per habitant de l’Anoia continua retrocedint

El PIB per habitant de l’Anoia continua retrocedint

COMPARTIR

L’Anoia retrocedeix posicions en el rànquing de la generació del Producte Interior Brut (PIB) de les comarques catalanes, segons ha fet públic aquest dilluns l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) en base a dades de 2013 i 2014. L’any 2014 la mitjana de PIB per habitant de la comarca de l’Anoia va ser de 20.200 euros anuals, un 0,5% menys que l’anterior. La comarca se situa per sota de la mitjana catalana, que és de 27.800 euros, i continua perdent posicions. L’any 2008 la mitjana del PIB per habitant era de 23.200 euros, que va caure fins els 21.800 el 2010. En el conjunt del país, l’Anoia se situa en el 35è lloc en PIB

Les dades també inclouen els municipis de més de 5.000 habitants i les capitals de comarca. En aquesta relació de 209 localitats, només Capellades supera la mitjana catalana, amb 32.200 euros anuals per habitant. Els altres cinc municipis anoiencs es troben molt lluny de la mitjana catalana.

És el cas d’Igualada Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Piera i Masquefa. Segons l’Idescat, el PIB per habitant a Igualada és de 27.000 euros anuals per habitant, 1.900 euros menys que quatre anys abans. A Santa Margarida de Montbui, la xifra és de 8.100 euros, mentre a Vilanova del Camí, el PIB per habitant l’any 2014 era de 9.800 euros. Aquests dos municipis anoiencs, amb Badia del Vallès, formen la cua catalana en PIB per habitant. També a la part baixa de la taula, els habitants de Masquefa i Piera tenen una mitjana de PIB per habitant de 12.100 i 12.000 euros respectivament.

No cal confondre, però, el PIB per habitant amb la renda per càpita. Aquest índex té una relació directa amb l’activitat econòmica del municipi, i és per aquest motiu que la escassa presència de grans empreses a municipis com Montbui o Vilanova enfonsa l’índex. La presència d’empreses de cert volum a Igualada i Capellades explica, també, la seva posició al voltant o per sobre de la mitjana catalana. Precisament l’activitat econòmica, que té una conseqüència directa sobre el PIB per habitant, també té la conseqüència indirecta dels índexs d’atur, elevats també en els quatre municipis anoiencs amb menor PIB per habitant.

Les dades difoses per l’Idescat mostren també la diversificació de l’economia anoienca. El major pes el té el sector serveis (56,7% de l’activitat), seguit de la indústria, amb el 36,6% del valor afegit generat. Molt més lluny queden la construcció (5,6%) i l’agricultura (1,1%).

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*