Inici Llibres «Perill de bombardeig!»

«Perill de bombardeig!»

COMPARTIR

[Img #4705]El bombardeig del 30 de gener va ser un dels més devastadors de la Guerra Civil a Barcelona, només superat pels grans bombardeigs de març del 38. A les 9 del matí, una esquadra de trimotors de l’Aviació Legionària Italiana amb base a les Balears va descarregar la càrrega de bombes pels voltants de la Catedral i la Plaça Nova, que van enfonsar un bon nombre de cases. El cas més greu es va produir a la plaça de Sant Felip Neri, que aquella hora era plena de nens refugiats que hi jugaven.

Tal com documenta Elisenda Albertí en aquesta reedició publicada per primer cop l’any 2004,  ‘Perill de bombardeig!’, Barcelona sota les bombes (1936-1939)’, quan els serveis d’assistència treballaven al desenrunament i rescat de víctimes, es va produir un altre bombardeig que va provocar la pràctica destrucció de l’espai i un nombre més gran de víctimes mortals. A les deu de la nit del dia 30, el recompte provisional de víctimes va ser de 153 morts i 108 ferits greus o de consideració, la majora, nens.

MÉS HISTÒRIA

Entre el 13 de febrer de 1937 i el 25 de gener de 1939, els barcelonins tingueren ocasió de sentir 385 cops, coincidint amb cadascuna de les alarmes per perill d’agressió aèria o naval, el següent missatge radiat per les emissores radiofòniques de la ciutat: ‘Atenció barcelonins! Hi ha perill de bombardeig, aneu amb calma i serenitat als vostres refugis. La Generalitat de Catalunya vetlla per vosaltres’.

Gairebé en la meitat del casos, l’atac fou efectiu. El resultat de l’ofensiva fou d’uns 2.750 morts, més de 7.000 ferits i 1.800 edificis enderrocats o greument afectats.

EL LLIBRE

El volum que us presentem està estructurat en ordre cronològic, ens permet seguir fàcilment els atacs i les seves conseqüències, amb l’ajut de plànols de situació, gràfics i il·lustracions  així com un plec central en color, amb fotografies i documents relacionats amb la defensa passiva. Un excel·lent treball de recopilació i documentació recopilat en un llibre de 400 pàgines, editat per Albertí Editor.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*