Inici Destacats Pep Farrés, director artístic de La Mostra: ‘Busquem espectacles que perdurin i...

Pep Farrés, director artístic de La Mostra: ‘Busquem espectacles que perdurin i que no siguin de digestió ràpida’

COMPARTIR

‘La curiositat en escena’ és el lema que ha escollit La Mostra d’Igualada en la seva 29a edició, que arrenca aquest dijous i s’allargarà fins diumenge. Així doncs, el festival de teatre familiar anima els espectadors a fer-se preguntes: «anem en contra dels espectacles moralitzants o que donin lliçons, sinó que volem convidar els nens a obrir-se, a pensar i a reflexionar», ha explicat en una entrevista a l’ACN el director artístic del certamen, Pep Farrés. En aquest sentit, Farrés ha dit que el seu objectiu és programar «espectacles que perdurin dins nostre i que no siguin de digestió ràpida, com el menjar ràpid». La Mostra reunirà des d’aquest dijous i fins diumenge un total de 53 companyies que oferiran 54 espectacles i 104 representacions. Del total d’espectacles, nou són estrenes absolutes i deu estrenes a Catalunya.

Farrés ha detallat que l’objectiu de la Mostra és programar espectacles que «potenciïn la reflexió» entre el públic infantil i juvenil i que convidin a «fer-se preguntes i no a donar respostes». «El món de la reflexió i les idees que habitualment atribuïm als adults, volem que els infants també en puguin ser partícips», ha assegurat el director artístic de la Mostra. En aquest sentit, Farrés ha dit que busquen espectacles que «ens obrin», ja sigui «per les idees que transmeten, per l’estètica o pel llenguatge».

L’espectacle inaugural i estrenes

L’espectacle que obrirà la 29a edició és ‘Diario di un brutto anatroccolo’ dels italians Factory Compagnia Transadriatiaca. Una proposta inspirada en el conte de l»Aneguet Lleig’ d’Andersen. Farrés ha ressaltat que és «un muntatge que parla de la diferència i sobre com es viu; un muntatge de dansa i teatre molt actual». Ha declarat que la companyia fa «una posada en escena molt contemporània». Enguany la Mostra ha decidit inaugurar el certamen amb el muntatge d’una companyia estrangera després de diversos anys d’apostar per companyies catalanes.

Del total de 54 espectacles que es podran veure a la Mostra, 19 obres seran estrenes. D’aquestes, 9 són estrenes absolutes i 10 a Catalunya. D’entre les estrenes, la fira ha destacat la proposta de circ ‘Flou Papagayo’ de Mumusic Circus coproduït per La Mostra dins de la Finestra Familiar de FiraTàrrega. De fet, Farrés ha subratllat que enguany té un pes especialment rellevant el circ dins de la programació de la Mostra, ja que, tal com ha dit, «Catalunya està passant per un moment de molta producció de circ de qualitat». També s’estrena a Catalunya ‘Xocolat’ de la companyia basca Teatro Paraíso, dins del projecte europeu ‘Small Size Performing Arts for Early Years’ que té com a eix central la Curiositat; i l’obra de titelles ‘Roig pèl boig’ de Mimaia Teatre.

Els joves guanyen pes

La Mostra d’Igualada cada any fa un pas més per donar un major protagonisme als joves i, enguany, s’ha creat el Grup de Participació Jove. Segons ha relatat Farrés, aquest grup de participació reforça el projecte endegat l’any passat en què es va crear un espai autogestionat pels mateixos joves amb activitats paral·leles a la programació. En concret, al llarg de tot el curs una vintena de nois majors de 14 anys han estat elaborant les activitats que es faran al pati de l’Escorxador, com ara tallers, concerts, exposicions o un dinar popular. «La idea és que ells mateixos organitzin activitats perquè la gent de la seva edat s’hi apropi i decideixi entrar als espectacles», ha apuntat Farrés.

Precisament, un dels reptes de Farrés quan va assumir el càrrec de director artístic de la Mostra el 2016 era el d’aconseguir que el públic jove anés al teatre. Farrés s’ha mostrat satisfet amb la rebuda que han tingut totes les activitats vinculades a la Mostra Jove, tot i que creu que ara cal que «la programació de funcions dirigides a un públic jove es vagi estenent per les diferents poblacions». «Hi ha molts llocs on encara fan programació infantil i programació per a adults, però no es relacionen entre si», ha lamentat Farrés, que considera que encara cal treballar per «crear programació per a joves».

Dificultats per tornar als nivells d’abans de la crisi

Farrés ha lamentat que en el món del teatre infantil i juvenil, malgrat que «s’han despertat coses i es torna a contractar una mica més», la situació no és la mateixa que abans de la crisi. El director artístic de la Mostra ha relatat que moltes programacions s’han deixat de fer o han estat uns quants anys parades i «aconseguir que el públic vagi al teatre no és cosa d’un dia per l’altre ni d’un any per l’altre, sinó que has de consolidar la programació perquè el públic vingui». Per això, Farrés considera que encara «hauran de passar uns quants anys per anar consolidant les noves programacions que es facin».

Mar Martí / ACN

FER UN COMENTARI

*