Inici Destacats Pentakkordeon, El Diluvi, Moonshine Wagon i RIU, plats forts del 28è DesFOLCa’t

Pentakkordeon, El Diluvi, Moonshine Wagon i RIU, plats forts del 28è DesFOLCa’t

COMPARTIR

El DesFOLCa’t, Festival de Música Popular i Tradicional de Calaf i l’Alta Segarra arriba aquest any a la seva 28a edició. El festival, que se celebrarà del 28 al 30 de juny, reunirà els millors grups de folk i convertirà Calaf, un any més, en la capital catalana de la música popular i tradicional amb una tretzena de grups i diverses activitats paral·leles. Els caps de cartell d’aquesta edició seran el concert Pentakkordeon, El Diluvi, Moonshine Wagon i RIU. Completen un cartell de luxe Sandra Bautista, The Denim Rips, Bucket Brothers, Cafè d’Alger, Folkatr3s, DJ Marcel Casellas, Cor de Carxofa i After Folk JAM Session. A més, el festival oferirà un seguit d’activitats paral·leles com Microconcerts de l’alçada d’un campanar,el 2n Concurs de Música Itinerant al Mercat de Calaf i unaMatinal de Cultura Popular. Durant el dissabte s’habilitaran diversos espais al poble per a les actuacions de l’Espai Off.

Alguns dels millors acordionistes del món inauguraran el DesFOLCa’t 2019

El DesFOLCa’t tindrà una inauguració de luxe amb un concert únic i irrepetible que reunirà dalt de l’escenari alguns dels cinc millors acordionistes del món. Sota el nom de Pentakkordeon actuaran a Calaf l’escocès Gary Blair; el colombià Antonio Rivas, que ja ha visitat el festival en més d’una ocasió; l’italià Roberto Lucanero; el búlgar Petar Ralchev i el català Joan Garriga. Antonio Rivas, creador de l’espectacle vol presentar una paleta de colors i sabors de diversos acordions d’arreu del món, partint dels colors primaris i passant per la diversitat de matisos fruit de les interaccions musicals dels diversos acordionistes.

Els plats forts de la 28a edició

La programació d’enguany combina grups d’arreu del món en un total de 13 concerts. Escalfaran motors del festival els concerts de The Denim Rips i Bucket Brothers, que tindran lloc el divendres 28 de juny a la plaça Ravalet. The Denim Rips són una “string band” totalment acústica formada a Les Borges Blanques. Oferiran un concert al més pur estil de les formacions de música tradicional americanes de les dècades del 1930 i 1940. Bucket Brothers són una divertida banda de germans i amics que defineixen el seu estil com a “roots music selection”. En els seus concerts disparen a ritme de swing, dixie i rock and roll. Tancarà la nit de divendres la proposta After Folk JAM Session.

El dissabte 30 de juny obirà la programació el concert de Sandra Bautista a la plaça CRO (18 h), un dels descobriments de l’actual pedrera musical catalana, que beu de la tradició anglosaxona i també d’autors sudamericans, sobretot de Jorge Drexler. A continuació serà el torn de Cafè d’Alger a la plaça de les Eres (19 h), que oferiran un repertori de la música chaâbi i les músiques del sud. Donant-li un so particular cantaran en català, en francès, en àrab i en amazic aconseguint que les veus de la polifonia es combinin perfectament amb el rocksteady rítmic. En aquest concert hi participarà la comunitat àrab de Calaf. A la mateixa hora a la plaça Gran tindrà lloc el concert de RIU, un projecte de sis joves músics amb l’objectiu de treballar i revisitar la música popular dels Països Catalans.

El plat fort de la 28a edició serà el ja esmentat Pentakkoredon a la plaça Gran (22.30 h). La programació es reprendrà en diversos espais a les 00 h. A la plaça Ravalet actuaran els Moonshine Wagon, que es basen en la barreja de “bluegrass accelerat i punk acústic”, que té les seves arrels en la música tradicional d’Anglaterra, Irlanda i Escòcia amb influències d’estils musicals afroamericans, principalment el jazz i el blues. Al mateix moment a la plaça de les Eres tindrà lloc Folkatr3s amb el seu repertori de ball folk, balls de parella i en cercle. A cavall de Catalunya i Euskal Herria i amb la barreja d’altres cultures.

Un dels concerts més esperats d’aquesta edició serà El Dilvui, a la plaça Ravalet (1.30 h).  El grup de mestissatge mediterrani de l’Alcoià acaba de llançar el seu nou disc “Junteu-vos” (2019 Halley Records), que promet ser una revolució del seu ja conegut folk festiu, ara més arriscat, amb lletres que apel·len a la construcció de la col·lectivitat, a ajudar-se mútuament i al clàssic “junteu-vos” d’Ovidi Montllor. La formació segueix amb naturalitat diversos estils musicals, com cúmbia, reggae, rumba i folk d’arrel.

Tancarà la programació de dissabte el DJ Marcel Casellas que oferirà la seva sessió a les 3 h a la plaça Ravalet.

La programació del DesFOLCa’t acabarà diumenge 30 al matí a la plaça dels Arbres amb una Matinal de Cultura Popular i el Vermut Glosat a càrrec de Cor de Carxofa.

El DesFOLCa’t, molt més que concerts

En el marc de la 28a edició del festival, hi haurà un taller i diverses activitats que completaran la programació. Al llarg del dissabte tindrà lloc l’activitat Microconcerts de l’alçada d’un campanar, diverses pujades musicals a l’emblemàtic campanar de Calaf, on el músic Ramon Redorta tocarà gran diversitat d’instruments tradicionals -sac de gemecs, gaites, flabiol i tamborí, guitarra, viola de roda…- oferint un concert titulat «Far de terra ferma i seca. Música i cançó de pagesos”. Per aquesta activitat cal inscripció prèvia a www.calaf.cat.

També el dissabte al matí tindrà lloc el 2n Concurs de Música al Mercat de Calaf, un concurs dirigit a formacions musicals o vocals amb un premi de 200 euros a la millor interpretació musical i posada en escena.

Paral·lelament, al llarg de tot el dissabte s’habilitaran diversos Espais Off. Aquesta iniciativa va néixer l’any passat amb l’objectiu d’afavorir la coexistència entre músics Off i la programació oficial del DesFOLCa’t.

Diumenge d’11 a 13 h a la Sala de Fusta del Casal de Calaf, tindrà lloc el taller de percussió corporal Santi Serratosa i Càntut. L’objectiu del taller és crear una sèrie de materials didàctics partint de cançons populars i tradicionals i del treball de la percussió corporal. L’eix central del taller és el Mètode SSM, creat per Serratosa, que treballarà sobre una selecció del patrimoni musical de transmissió oral aplegat al projecte Càntut, cançons de tradició oral. El taller està recomanat per a majors de 16 anys. El preu per participar-hi és de 15 euros per persona i cal fer una inscripció prèvia a www.desfolcat.cat o bé trucant al telèfon 625 035 671.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*