Inici Destacats PDeCAT Igualada veu un “to populista” a la campanya d’ERC sobre la...

PDeCAT Igualada veu un “to populista” a la campanya d’ERC sobre la pressió fiscal d’Igualada

COMPARTIR
Els representants de la Vegueria del Penedès del PDeCAT, en una imatge d'arxiu,

L’agrupació local igualadina del PDeCAT ha contestat a ERC Igualada sobre la recent campanya “IBI i impostos” i considera que fa ús “d’un to populista i utilitza les xifres de manera interessada amb una evident voluntat política i de desgast”. El PDeCAT ha explicat que quan els republicans eren al govern durant el mandat del 2011-2015 “mai van fer cap proposta en aquest aspecte perquè eren coneixedors de la greu situació econòmic-financera de l’Ajuntament”.

En la seva resposta, el PDeCAT admet que “la fiscalitat d’Igualada respecte l’IBI és alta” però argumenta que el motiu és que a “l’any 2010 es va fer una revisió cadastral que fa que els valors cadastrals pugin un 5% progressivament durant deu anys, sense que l’Ajuntament hi pugui fer res”.

Tot i això, expliquen que sí han actuat sobre el tipus impositiu de l’IBI, que era de 1,02 punts al 2011 i ara, de 0,92. A més,  el PDeCAT diu que la gran majoria de taxes, ordenances i preus públics “s’han mantingut pràcticament congelades”, exceptuant el cas de l’IPC.

La reducció de l’endeutament les dades demostren que és fluid d’un context econòmic general que per normativa d’estabilitat financera, absolutament tots els ajuntaments han fer unes importantíssimes reduccions d’endeutament. Si mirem les dades, els que estaven en nivell alt com Igualada han reduït en la mateixa proporció o més, com Tortosa. Els altres han reduït i força, potser no han reduït tant perquè no tenien tant endeutament. La gran promesa de l’alcalde de la ciutat (endeutament) és la mateixa de tots els ajuntaments de Catalunya. Pensem que Igualada té menys mèrit perquè ho hem fet amb una tributació molt alta.

L’endeutament també va ser un dels aspectes que ERC va mencionar a la seva campanya, que va comparar-lo amb la reducció de l’endeutament de les ciutats incloses a l’estudi comparatiu. El PDeCAT considera que “ERC en aquesta campanya obvia amb fins polítics quin és el deute dels ajuntaments amb què compara Igualada”. El govern diu que al 2012, Igualada devia 57,7 milions d’euros i al 2016, 40,1 milions. “Des del 2011, 5,6 milions d’euros han anat destinats només a pagar els interessos d’aquest deute. Podrien haver destinat a altres finalitats, com ara a reduir l’IBI, però era obligat retornar la salut financera a l’Ajuntament”.

El PDeCAT xifra els deutes del 2016 de les altres ciutats que apareixen a l’estudi. Els situa en: Vilafranca devia 16,7 milions d’euros, Vic 23,8 milions, Sant Feliu 17,9 d’euros, Esplugues 15,1, Tortosa 35,9, Figueres 26,9 i Olot, 24,6 milions d’euros.

La resposta reitera que “el compromís electoral de CiU el 2015 era la moderació fiscal i el Govern està compromès a seguir també en la línia del Bon Govern en la gestió econòmica”. També ha destacat que en aquest compromís s’havien de seguir mantenint “uns serveis de qualitat” i posat de manifest alguna de les seves accions, com l’Anella Verda i la Via Blava del Riu Anoia, el nou Institut Badia i Margarir o el Campus Universitari d’Igualada – Universitat de Lleida, que es presenta aquesta setmana amb la presència del President Puigdemont.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*