Inici Destacats Partitura igualadina a la trobada anual de la Jove Orquestra d’Instruments Tradicionals...

Partitura igualadina a la trobada anual de la Jove Orquestra d’Instruments Tradicionals de Catalunya

COMPARTIR

La compositora igualadina Concepció Ramió va ser enguany la responsable de compondre i dirigir l’obra d’encàrrec que es va treballar i interpretar en la sisena edició de la JOCIT, Jove Orquestra d’Intruments Tradicionals de Catalunya i que va tenir lloc a La Bisbal d’Empordà entre el 6 i el 9 de desembre passats i que va aplegar una cinquantena d’intèrprets, alumnes i professors de tot Catalunya per a conrear plegats una obra de nova creació. Una orquestra molt singular que es crea cada any tot fent confluir els diversos instruments tradicionals de la nostra geografia: des dels instruments de cobla, a tot tipus de gralles, sacs de gemecs, tarotes, flabiols, acordions i violins en un conjunt que, lluny de ser rudimentari, cada dia presenta més potencial i flexibilitat i les millores en els instruments han possibilitat que actualment un conjunt tan singular sigui capaç d’interpretar tot tipus de llenguatges musicals.

L’obra composta per Concepció Ramió, “Origen i Triomf”, representa el passat, present i futur del nostre poble i s’articula en quatre moviments: 1: Oratge i tempesta, albada i esclat. 2. Cants de la terra i del mar. 3. El llegat i la festa. 4. Ofec, alliberament i plenitud. A través del simbol i la descripció dels quatre elements de la natura, aire, aigua, terra i foc, l’obra presenta una paleta múltiple de formes d’expressió: des dels efectes més descriptius i tímbrics fins les melodies més planeres, i fàcils, amb caràcter més històric i modal algunes, amb d’altres més actuals i inspirades amb la cançó tradicional, totes elles noves i originals però construïdes amb els petits motius, com maons, de melodies tradicionals i emblemàtiques existents, tot això passant també per moments de teatralització. L’obra acaba amb una versió temàtica transformada l’himne nacional d’Els Segadors.

El concert que va coronar la trobada va tenir lloc el passat diumenge 9 de desembre al Teatre Mundial de La Bisbal. S’està treballant perquè durant l’any l’obra pugui ser interpretada en d’altres escenaris de la geografia catalana, entre ells Igualada.

La trobada anual de la JOCIT és un esdeveniment ideat i organitzat per l’Escola de Música tradicional de Tarragona, El Tecler, i enguany va ser la presitigiosa escola de cobla Conrad Saló de La Bisbal d’Empordà l’amfitriona que va acollir la trobada.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*