Inici Cartes dels lectors Participació ciutadana, de debò?

Participació ciutadana, de debò?

COMPARTIR

Meritxell Tudela

Aquest començament d’estiu es va fer públic el projecte de pla director per la Conca d’Òdena i la gran novetat en aquest cas era que s’obria un procés de participació ciutadana. I d’això us vull parlar.

Començo amb un recordatori del perquè es fa la participació ciutadana que s’explica a la pàgina 16 del document oficial del nou pla director presentat a la població.

“Els tres objectius generals de la participació ciutadana són: 1. Intel·ligència col·lectiva. Per tal de fer millors polítiques es pretén aprofitar el coneixement i l’experiència dels agents i la ciutadania implicada. 2. Legitimitat de l’acció pública. Es pretén aconseguir un major consens, legitimitat i una implementació més eficient de les polítiques. 3. Ciutadania i cultura democràtica. La participació ciutadana busca contribuir a l’apoderament del ciutadà/na, a crear espais de relació i fer pedagogia sobre els processos de presa de decisions públiques”

Si s’analitza en què s’ha traduït aquesta participació ciutadana ens trobem amb les dades següents. La població total dels 7 municipis de la MICOD és de 65772 segons dades de l’Idescat (2019). Com i quan se n’informa a la població? Per xarxes, a començaments de juny es fa públic l’obertura del pla de participació. Totes les publicacions adjunten l’enllaç a la web de participa.cat, però en cap cas faciliten el document en el qual es poden consultar els detalls bàsics de les zones afectades. Només a partir del boca orella aquest document ha anat arribant a alguns vilatans.

Al llarg del juliol es realitzen les sessions de participació. Amb quin resultat? En la primera sessió es fa la presentació del pla amb el resultat de 25 persones intervenint al xat aproximadament. Això fa un 0,03% de la població afectada. En la segona sessió es debat del model econòmic. I ull ja amb el títol. Es debat el model econòmic de 65.000 persones en un debat de menys de dues hores i a sobre online i enmig de l’estiu. Aquesta sessió té una fantàstica participació al xat d’unes 35 persones, representant un total del 0,05% de la població de la conca. A data d’avui compta amb 172 visualitzacions. I amb això es dóna per debatut un tema tan complex com el del model econòmic. En la tercera trobada es debat sobre el mercat laboral a la conca i s’arriba al mateix volum d’audiència que en les sessions prèvies. I finalment, en la darrera sessió es va donar la veu a entitats del territori. Aquest va ser el dia amb més participació i persones connectades en directe ja que érem una setantena seguint el debat. Un èxit total que representa un 0,1% de la població afectada!!!! ESPECTACULAR ABAST.

Durant l’estiu i fins a finals de setembre es pot participar al web. Per poder participar cal fer registre previ i té un límit de 90 paraules. Això sí que és estar de broma, 90 paraules per fer una proposta? D’altra banda, a quanta gent es deixa a fora fent servir aquesta eina digital? Ho veurem a finals del procés, però a data d’avui hi ha 52 propostes. Insisteixo, amb aquest procés de participació s’ha aconseguit a arribar com a màxim a un 0,1% de la població. Crec que es pot considerar, per tant, que alguna cosa haurà estat però en cap cas es pot considerar que això hagi estat un procés d’informació i participació ciutadana. Així que suposo que donat que dieu que la intel·ligència col·lectiva ajuda a millorar els projectes, caldrà posposar tot aquest pla director, obrir una nova via d’informació i debat amb la ciutadania i només després prendre decisions.

De no fer-se això, ens quedarà del tot clar als ciutadans que des del govern, ja sigui municipal o autonòmic no es té en compte per res als ciutadans. Nosaltres només comptem quan cal pagar impostos i quan hi ha eleccions.

Fa poc més d’un any que es van fer eleccions municipals. Aquest projecte de pla director no estava en les seves propostes. On és la transparència del procés? La sensació que molts tenim és que s’està fent d’amagat a la població. Prou que se’ns informa als ciutadans de temes molt i molt menors, quan es vol. Per què no s’ha enviat informació en paper als domicilis? Això no és gens, gens democràtic. Insisteixo, debat de model econòmic, anàlisi del sector laboral de la Conca, i escoltar les veus del territori en poc més de 4 hores de debat, en ple estiu i en situació de pandèmia degut al Covid. No hi pot haver la més mínima confiança en aquest projecte només per les formes que s’han seguit.

I ara, recomano de nou la lectura del fragment del document que es presenta a la població quan parla de la finalitat del procés de participació. Feu malbé el significat de les paraules. Aquest procés és una ofensa al propi concepte: participació ciutadana. Almenys no feu servir el concepte de “legitimitat de l’acció pública” després de no haver ni arribat al 0,1% de la població, si us plau.

Continuo. Aquest pla es presenta des del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i la MICOD. La MICOD representa 7 municipis. Cap dels partits que estan al govern portaven un desenvolupament de terreny industrials d’aquestes magnituds al seu municipi. La meva pregunta, qui són ells per decidir què fan amb el territori dels 7 municipis si no s’ha presentat a la ciutadania? Tindrà ara la MICOD les eines suficients per saltar-se tots els processos administratius normals que caldria seguir si es fes des dels municipis? podem dir adéu a la representació i democràcia municipal? Pel què sé, el més correcte seria que cada municipi desenvolupés un POUM. Aleshores sí que hi hauria debat i participació. La meva sensació és que l’eina del pla director destrossa les bases del municipalisme. I a sobre amb la burla de fer un procés participatiu, suposo que per “compensar” i “salvaguardar” una mica la imatge en aquesta pena de procés.

Una pena tot plegat, i això sense entrar a valorar el propi projecte, fet que ja demana un escrit, encara més llarg i extens. I sí, més llarg de 90 paraules.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*