Inici Destacats Participació anoienca en una mobilització per la Diada que reclama ‘unitat estratègica’...

Participació anoienca en una mobilització per la Diada que reclama ‘unitat estratègica’ als polítics independentistes

COMPARTIR
El Moixiganguers d'Igualada han estat una de les colles castelleres que ha aixecat construccions al llarg de la mobilització. Foto: Moixiganguers d'Igualada.

El moviment independentista ha tornat a sortir al carrer aquest Onze de Setembre per reclamar «unitat estratègica» als partits polítics en una Diada marcada per la divisió de les formacions sobiranistes i per una manifestació organitzada per les entitats socials a la qual han assistit a l’entorn de 600.000 persones segons xifres de la Guàrdia Urbana de Barcelona. És la segona més baixa des del 2012, només per sobre de la 2016, que va ser descentralitzada i va congregar 540.000 persones a la capital catalana. La jornada també ha estat marcada per la proximitat de la sentència del Tribunal Suprem del judici als líders independentistes polítics i de la societat civil pel procés sobiranista. Entitats, institucions i partits s’hi han referit.

Com és habitual, milers d’anoiencs hi han participat, ja sigui amb mitjans propis o a través dels autobusos que ha organitzat l’ANC, una desena d’ells des d’Igualada. Les conselleres igualadines Àngels Chacón i Alba Vergés han participat a la mobilització, així com alcaldes i regidors anoiencs de les forces independentistes. No hi han faltat els Moixiganguers d’Igualada, que són una de les colles que construeixen els seus castells durant les manifestacions de la Diada a la capital catalana.

L’acte central de la manifestació ha clamat per la unitat de les forces sobiranistes, setmanes abans que es faci pública la sentència del Suprem. «Des d’aquí fem un clam massiu per demanar unitat estratègica, volem culminar el camí que vam deixar a mitges la tardor del 2017», ha assegurat en la seva intervenció inicial David Bagès. L’actor, conductor de l’acte, ha insistit que només «des de la unitat» es podrà fer front als «reptes de futur» i a la decisió del Suprem. En aquest sentit, ha carregat contra els partits per la seva «desunió» i ha recordat que l’1-O la població va defensar les urnes «amb dignitat i coratge».

També ha estat la sentència el motiu de l’acció que, al final de l’acte convocat per l’ANC i Òmnium Cultural, han protagonitzat membres del moviment Tsunami Democràtic. Voluntaris del cos de Bombers han desplegat per sorpresa dues pancartes a les Torres Venecianes de la plaça d’Espanya amb els lemes ‘Organitzem la resposta a la sentència’ i ‘#TsunamiDemocràtic’. L’acció forma part de les que el col·lectiu prepara com a resposta al veredicte judicial.

Durant els parlaments finals de l’acte, Òmnium Cultural i l’ANC han reclamat «no cedir al xantatge» de l’Estat i construir una «resposta democràtica» a la sentència de l’1-O. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha advertit des de plaça Espanya que la sentència buscarà «venjança i escarni» i ha reivindicat als partits polítics i les administracions «sentit d’estat» i no perdre’s en «batalles estèrils». De la seva banda, la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha demanat «no cedir al xantatge» de l’Estat i ha avisat que no faran «marxa enrere».

Missatges en molts casos coincidents amb les veus dels manifestants, moguts entre l’entusiasme i el pessimisme. «Si un piló de gent ens podem unir, perquè no poden quatre empoltronits?», es preguntava l’Àlex de Girona. Alguns es mostraven optimistes i d’altres decebuts, com la Maribel de l’Hospitalet de Llobregat. Fins i tot els més crítics, però, com el David de Sants, han reivindicat que el moviment està viu i que l’objectiu d’una Catalunya independent és possible, tal com marcava el lema de la manifestació ‘Objectiu Independència’.

Redacció / ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*