Inici Destacats El Parlament aprova la nova vegueria del Penedès

El Parlament aprova la nova vegueria del Penedès

COMPARTIR

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta dimecres la Llei d’adaptació de la Llei de vegueries a la creació de la vegueria del Penedès i a la nova comarca del Moianès, per 94 vots a favor (JxSí, PSC, CSQP i CUP) i 34 en contra (C’s i PPC).

Aquesta iniciativa, que van presentar JxSí, el PSC, CSQP i la CUP, modifica la Llei de vegueries per crear la del Penedès, que inclourà els municipis de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, llevat de vuit municipis de l’Alta Segarra, que es mantindran a la Catalunya central. A més, inclou la nova comarca del Moianès a la vegueria de la Catalunya Central.

De les esmenes que els grups s’havien reservat per al ple, la cambra ha rebutjat les dues del PPC, mentre que el PSC ha retirat la seva.

En el debat hi han intervingut Neus Lloveras (JxSí), també relatora de la ponència que ha treballat la llei, Sergio Sanz (C’s), Eva Martínez (PSC), Hortènsia Grau (CSQP), Santi Rodríguez (PPC) i Joan Garriga (CUP).

Des del saló de sessions han seguit el debat diversos alcaldes anoiencs, així com les diputades igualadines de Junts pel Sí Maria Senserrich i Alba Vergés.

L’Alta Segarra

L’aprovació de la vegueria Penedès deixa escapçada, a la pràctica, la comarca de l’Anoia. Els vuit municipis del nord van manifestar anys enrere la seva voluntat de pertànyer a la Catalunya Central i ara, la nova planificació deixa la comarca dividida.

De retruc, la mesura es veu com una oportunitat per a la comarca històrica de l’Alta Segarra, liderada per Calaf amb els municipis del nord de l’Anoia i altres pobles de la Segarra, la Noguera o el Solsonès.

Una divisió territorial pendent d’aplicació

Tot i l’aprovació per reconèixer el Penedès com a vegueria, el desplegament de la nova divisió territorial continua aturada. L’any 2011, el Parlament va aprovar ajornar la constitució de les vegueries i la creació dels consells corresponents, perquè el Tribunal Constitucional va dictaminar que no es podien canviar els límits de les províncies. Tot i això, amb el reconeixement de la vuitena vegueria, la futura divisió territorial catalana estaria conformada per Barcelona, Girona, Lleida, el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, l’Alt Pirineu, la Catalunya Central i el Penedès.

La nova vegueria penedesenca, però, queda pendent de disposar d’una regulació pròpia que en determini, entre altres qüestions, quina en serà la capital i on s’ubicarà el Consell de Vegueria. En aquesta situació també es troben l’Alt Pirineu i la Catalunya Central, mentre que Barcelona, Girona, Lleida, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre ja tenen estipulat que els consells veguerials s’ubicaran a les actuals capitals de província i a Tortosa, respectivament.

El Parlament aprova la vegueria del Penedès El Parlament aprova la vegueria del Penedès

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*