Inici Destacats El Parc Agrari de la Conca d’Òdena crea un distintiu per a...

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena crea un distintiu per a identificar el seu producte de proximitat

COMPARTIR

Els productes del Parc Agrari de la Conca d’Òdena ja tenen un distintiu per a identificar-los. L’objectiu de la implementació d’aquest segell és que els consumidors puguin identificar amb facilitat els productes produïts, elaborats i transformats a partir de matèries primeres d’aquest àmbit territorial.

El distintiu ha de servir per aportar al consumidor una nova eina de decisió a l’hora de realitzar una compra. Ha de permetre identificar amb facilitat productes que siguin veritablement locals, tant pel que fa a les matèries primeres com en el global de la cadena de valor agroalimentària. Són productes de proximitat i de temporada, altament sostenibles i de qualitat, contribuint amb el seu consum a impulsar la economia local i a preservar els paisatges propers. El distintiu es basa en el logotip del Parc Agrari i, progressivament, diversos productors l’aniran incorporant en els seus productes.

Per tal d’emprar aquest distintiu, els agents agroalimentaris han de formar part de l’Associació de Productors de la Conca d’Òdena i complir els requisits establerts per aquesta, per tal d’assegurar al consumidor que aquells productes que s’identifiquen amb el distintiu realment provenen del territori del Parc Agrari i, per tant, reverteixen positivament al territori.

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena l’impulsa el Consell Comarcal de l’Anoia i, a nivell tècnic, compta amb la participació del Col·lectiu Eixarcolant. L’integren els ajuntaments de 15 municipis, productors agraris i ramaders, comerciants i restauradors de la Conca, així com agents del sector turístic.

Noves formacions a través de la Xarxa de Productes de la Terra de l’Anoia

El Consell Comarcal de l’Anoia organitza quatre formacions durant els mesos de març i abril, en diversos municipis de la comarca, a través de la Xarxa de Productes de la Terra de l’Anoia. Totes les formacions són teòric-pràctiques, gratuïtes i tenen places limitades, donant prioritat d’inscripció als productors censats a la Xarxa de Productes de la Terra. Les inscripcions es poden fer a través d’aquest formulari.

La primera formació serà dissabte, 19 de març, de 9 a 14h, a la finca Cal Sant Miquel Montserrat, al Bruc. Porta per títol “Poda d’oliveres, mètode Tomàs Llop”, i anirà a càrrec d’ell mateix. Aquest mètode de poda natural trenca amb els criteris convencionals de la poda i aconsegueix mantenir una elevada productivitat, minimitzant la incidència de malalties i plagues.

El cap de setmana del 26 i 27 de març es faran dues formacions. La primera, dissabte 26 de 9:30 a 14h, tindrà lloc a Cal Grimau, a l’Espelt, Òdena, amb el títol “Aprofitaments hídrics i línies clau”, a càrrec de Juan Pedro, de La Casa Integral. La sessió servirà per conèixer com es poden dur a terme accions que contribueixin a aprofitar els recursos hídrics disponibles, en un context de períodes de sequera més intensos i perllongats.

Diumenge 27 serà el torn de la formació “Combinació de cultius, elecció d’espècies i varietats més adaptada, i permagricultura”, de 10 a 13h a Can Mercaderet, a Santa Margarida de Montbui. Sergio Caballero, de Mas de les Vinyes, serà l’encarregat de la formació, que mostrarà com incrementar la resiliència i la viabilitats de les petites i mitjanes explotacions agrícoles escollint espècies i varietats altament adaptades a les condicions ambientals locals i combinant-les de forma òptima. També es tractarà el maneig de l’explotació per reduir-ne les necessitats de recursos, per millorar-ne l’estructura del sòl i per incrementar-ne la biodiversitat i al funcionalitat.

L’última formació d’aquesta primavera serà dimecres, 6 d’abril, de 9 a 14h, a la seu del col·lectiu Eixarcolant, a Jorba. Bàrbara López, de Desocarrel, donarà les claus per al “Control i gestió de plagues i malalties en eco, centrat en horta i petites plantacions de fruiters”, que és un dels elements principals a tenir en compte per assolir una bona productivitat i qualitat. A la formació es mostraran diferents eines de diagnòstic, seguiment i control de plagues en horta i fruiters.

Aquesta activitat s’emmarca també dins el projecte del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, impulsat des de l’ens comarcal, que treballa per afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari basat en la qualitat i la proximitat. En aquest sentit, un dels seus actors clau són els agricultors i ramaders i l’agroindústria transformadora que estan assentats al Parc Agrari de la Conca d’Òdena.

La Xarxa Productes de la Terra és un ens de la Diputació de Barcelona, que acull empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de les comarques de la demarcació de Barcelona i ofereix diferents serveis: des d’assessorament sobre subvencions, ajuts, comercialització, recerca de finançament o gestió empresarial, fins a una borsa de formació amb cursos especialitzats per al sector i suport en la promoció i millora de la comercialització.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*