Inici Societat La PAH Anoia alerta de l’augment de desnonaments de lloguers

La PAH Anoia alerta de l’augment de desnonaments de lloguers

COMPARTIR

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) a l’Anoia va ocupar fa un any i mig un bloc de pisos a Capellades. L’immoble havia anat a parar a mans de la SAREB o “banc dolent”, i allà l’entitat ha anat allotjant a famílies “que no tenien cap altra alternativa”, segons la portaveu de la PAH anoienca, Núria Ramírez.

L’ocupació dels pisos del bloc “té l’objectiu immediat de donar protecció, però el que volen aquestes famílies és normalitzar la situació”, diu Ramírez. Una funció social a la que se suma una altra funció, la de la conservació dels propis habitatges ocupats. De fet, el passat dissabte es va organitzar una jornada de reformes al bloc de Capellades durant la qual es van fer reparacions en dos dels pisos, amb grans humitats i falsos sostres que havien caigut, com recullen les imatges facilitades per la mateixa PAH Anoia. Ramírez alerta, doncs, que “els bancs estan a l’espera que els preus pugin per poder especular, però mentre aquests habitatges s’estan degradant i deteriorant”. Reparant els pisos propietat de la SAREB, la PAH també vol trencar tòpics lligats a l’ocupació i que han generat malestar en altres casos al mateix municipi.

Un altre factor que defensa la Plataforma és la selecció que fa a l’hora de facilitar els habitatges, a famílies que esgoten totes les altres possibilitats. Dels 8 pisos del bloc, 5 estan ocupats i un sisè ho estarà “immediatament”, explica Ramírez, que lamenta la lentitud de l’administració per donar resposta als desnonaments, “que van a més, i ara són majoritàriament per lloguers, amb un procediment molt ràpid”. I aquí, per a la PAH, les administracions no estan a l’alçada. La mesa d’emergència de la Generalitat que ha d’adjudicar els habitatges “només s’activa amb una data de desnonament, i com és tan ràpid el desnonament arriba abans que es pugui adjudicar l’habitatge”, lamenta Ramírez.

La portaveu del col·lectiu recorda que “els ajuntaments tenen l’obligació de donar una alternativa d’habitatges als afectats, però gairebé cap ho fa”. I tampoc han multat els bancs la desena d’ajuntaments de l’Anoia que es van comprometre a fer-ho aprovant mocions fa més de tres anys.

La PAH també vol trencar tòpics reivindicant la seva mà oberta als afectats pels creixents desnonaments de lloguer, no només als afectats per la hipoteca. El 2013 -darrer any amb dades- es feia un desnonament cada dos dies a l’Anoia. La percepció de la PAH és que el drama es manté.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*