Inici Destacats Pacte Social i Institucional per a la gestió pública de l’aigua a...

Pacte Social i Institucional per a la gestió pública de l’aigua a Igualada

COMPARTIR

La plataforma Aigua és vida Anoia i l’AMAP (Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública) han presentat aquest dilluns el Pacte Social i Institucional per l’aigua a Igualada. El pacte, que va comptar amb la firma dels partits d’ERC Igualada, Poble Actiu i Igualada Som-hi, així com amb el sindicat CCOO, la PAH Anoia, o entitats com Coll@nada, Per La Conca o Som Energia Anoia, entre d’altres, té per objectiu “assegurar el compromís per una gestió pública, integrada i participativa del cicle integral de l’aigua” ha assegurat el coordinador de l’AMAP Arnau Comas.

En roda de premsa, Arnau Comas ha explicat que “durant aquesta última legislatura a Catalunya els avenços pel que fa a la remunicipalització de l’Aigua han estat molt significatius, com per exemple la nova empresa pública “Terrassa Cicle de l’Aigua. EPEL”, el procés d’assumpció de la gestió pública de l’aigua a Girona o l’impuls d’un sistema de gestió 100% públic de l’Aigua pel Consell Comarcal d’Osona”. En aquest sentit, Comas ha recordat que “la ciutadania ha mostrat amb fermesa i reiteradament que vol una gestió pública i democràtica de l’Aigua: ho va demostrar a Terrassa i Barcelona al 2017, però també a Igualada el passat octubre de 2018 amb la manifestació realitzada per desenes d’entitats comarcals a la capital de l’Anoia”.

Per la seva banda, el representant d’Aigua és vida Anoia, Joan Carles González, ha explicat que “diversos municipis de l’Anoia hauran de decidir durant el proper mandat 2019-22 el futur de la gestió de l’aigua, però el cas de la capital anoienca és especialment important, ja que per una banda a Igualada forma part de l’empresa que realitza la gestió privada sense contracte des de fa quasi un segle, però per una altra les dues auditories de la Diputació de Barcelona donen llum verda a la gestió pública”. González ha explicat que “si a l’octubre vam omplir Igualada demanant aigua pública, amb aquest pacte tornem a recordar que el problema de l’aigua ha d’estar al centre del debat polític durant les properes setmanes i que ha de ser prioritari en la gestió del proper govern igualadí”. En aquest sentit, des d’Aigua és vida Anoia s’ha reiterat que “Igualada i el conjunt de la seva ciutadania, han de treballar per garantir la gestió pública”, motiu pel qual han presentat davant la ciutadania d’Igualada, els partits i candidats, les institucions i el teixit associatiu i sindical el Pacte Social i Institucional per l’aigua a Igualada.

Els partits, sindicats i entitats que firmen el pacte es comprometen a treballar per aconseguir la gestió pública de l’aigua a Igualada, vetllant pel compliment de 4 demandes bàsiques. Aquestes quatre demandes són:

Considerar que el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament (DHAS) és un dret humà universal, inalienable i inviolable de tota persona i que ha de ser garantit en la seva totalitat, és a dir, atenent a les seves 5 dimensions fonamentals: accessibilitat, assequibilitat, qualitat, disponibilitat i acceptabilitat.

Iniciar els processos per a la implementació d’un model de gestió pública de l’aigua a Igualada, gestió avalada pels positius resultats de les auditories realitzades, que sigui exemple de gestió democràtica i transparent, amb la implicació i el control de la ciutadania. Aquest servei ha de ser de qualitat, eficaç i eficient, i ha de garantir els drets adquirits dels i les treballadores, respectant com a mínim la igualtat de condicions sociolaborals, incloent les contractuals, que tenen en l’actualitat les persones treballadores adscrites a aquest servei, així com la igualtat de les futures contractacions.

Aplicar una política d’aigua que preservi els ecosistemes aquàtics de les conques que abasteixen i donen vida al territori. Davant els riscos del canvi climàtic i global, és més necessari que mai implementar la Nova Cultura de l’aigua per tal d’assolir el bon estat ecològic de les masses de l’aigua fixat a la Directiva Marc d’Aigua.

Crear un espai de concertació social sobre l’aigua, des d’on la ciutadania, el teixit social, el món acadèmic, els diversos actors que en són part interessada, les forces polítiques i els serveis tècnics juguin un paper actiu per a col·laborar en la implementació d’una nova cultura de l’aigua i dels compromisos fixats en aquest Pacte Social i Institucional de l’Aigua.

FER UN COMENTARI

*