Inici Teatre «Olor de gas» es prorroga al Teatre de l’Aurora

«Olor de gas» es prorroga al Teatre de l’Aurora

COMPARTIR

[Img #4566]L’èxit de l’estrena de la primera producció pròpia de teatre per a adults del Teatre de l’Aurora, «Olor de gas», ha fet que se’n prorrogui l’estada a Igualada. Ja s’han programat tres sessions per als dies 22, 23 i 24 de febrer, el proper cap de setmana.

En aquest projecte teatral, la sala independent igualadina ha sumat el talent i el treball de diversos artistes locals: l’escriptor Pep Elias, autor de la novel·la Olor de gas (Premi Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa 2010, Pagès Editors) en què s’ha basat [swf object]l’espectacle; l’actor Joan Valentí i el director teatral Marc Hervàs, entre d’altres professionals. Olor de gas ens explica un viatge a la recerca de la felicitat, mitjançant la història de l’Adam, el primer home que viatja al planeta Mart per quedar-s’hi, en una missió espacial en què només té garantit el bitllet d’anada.

Aquesta producció, que compta amb el suport del públic a través d’una exitosa campanya de micromecenatge impulsada mitjançant la plataforma Verkami, ja té contractada, abans de la seva estrena, una gira per diversos municipis catalans (Manresa, Tarragona, Granollers i Girona) que amb la seva aposta per aquest projecte, també contribueixen al seu finançament i a fer-lo possible. En la roda de premsa de presentació de l’estrena d’Olor de gas, Òscar Balcells, director del Teatre de l’Aurora, ha destacat el “caràcter participatiu d’aquest projecte i el treball col·lectiu de molta gent, des dels tres artistes que ho han impulsat fins als que s’hi han anat afegint, pràcticament tots ells d’Igualada. En aquests temps difícils que corren, anem a sumar talent”. El director de la sala igualadina també ha volgut remarcar “el suport i la confiança de les sales catalanes que ja han contractat, sobre projecte, una gira d’Olor de gas pel territori així com dels petits mecenes que han fet possible aquest projecte”.

Una crònica marciana, amb poca ciència i molta ficció

[Img #4572]L’adaptació teatral de la novel·la Olor de gas ens presenta la peripècia vital de l’Adam, un home feliç que comet l’error de creure que tot el que té durarà per sempre. En el moment més inesperat, però, tot se li’n va en orris i, amb la sensació que la vida l’ha estafat, decideix començar de nou tan lluny com sigui possible i acaba convertit en el primer ésser humà que arriba a Mart. Una història singular que, malgrat estar ambientada en un altre planeta, no deixa de ser una irònica metàfora de la humanitat. El resultat és, segons Pep Elias, autor de la novel·la en què s’ha basat l’obra, “una distreta crònica marciana que esdevé, sobretot, el testimoni d’un home incapaç de rendir-se en el seu viatge sense retorn a la recerca de la felicitat. Una aventura amb poca ciència i molta ficció, explicada amb força dosis d’ironia i que, a través de situacions insospitades, ens força a reflexionar sobre les nostres actuals formes de vida. Un monòleg sobre la condició humana, pròpia i aliena, amanit amb un humor subtil, de pluja fina”. Elias ha manifestat sentir “una doble satisfacció, pel fet de debutar a casa i amb gent de casa”. Olor de gas és la seva primera novel·la.

[Img #4571]Sobre el procés d’escenificació de la novel·la, Marc Hervàs, director de l’espectacle, explica que “ens hem centrat en el tema de la recerca de la felicitat, que és l’essència de l’obra. En la nostra adaptació teatral ens hem centrat en les emocions del personatge de tal manera que podríem dir que s’escenifica la consciència d’un home. Hem intentat una escenificació de la novel·la anant a l’essència mínima de la narració: un home i una història”. “Tot i això, afegeix el director de l’obra, en cap moment ens hem oblidat que la novel·la descriu una gran aventura: la conquesta de Mart és una de les fites més espectaculars que té la humanitat en els propers anys. És per això que la nostra escenificació participa d’aquesta èpica”. Segons Hervàs, “el públic sentirà molta empatia, tot i ser una història que succeeix a Mart”.

Olor de gas és interpretada per l’actor Joan Valentí (Comediants, Monti i Cia, Teatre Malic, Cia Pepa Plana, Teatre Lliure i TNC, entre d’altres), que actualment interpreta el personatge del Pau al Súper3. L’actor igualadí, que fou fundador del Teatre de l’Aurora, afirma que «estic encantat de poder tornar a actuar al Teatre de l’Aurora, que és casa meva, i envoltat d’un equip de professionals que, a més, s’estimen molt el que fan”. Olor de gas és, segons l’actor igualadí, una proposta “simpàtica, humana, collonuda. Amb humor però amb píndoles per reflexionar. Però el que volem és, sobretot, entretenir. L’Adam és un personatge que vol ser feliç, té un caràcter positiu, de superació. Jo m’ho passo molt bé a l’escenari fent aquest paper perquè vull que el públic també s’ho passi tan bé”.

Un repte en temps de crisi en el sector

Tot i que el Teatre de l’Aurora gaudeix d’una important experiència en la coproducció d’espectacles (des del 1999 ha coproduït 18 espectacles teatrals amb companyies professionals) Olor de gas és la primera producció pròpia per a adults de la sala independent igualadina. I ho fa, paradoxalment, en un marc de crisi, situació que s’accentua en l’àmbit de la cultura i, més concretament, de les arts escèniques. El Teatre de l’Aurora ha endegat aquest projecte en una època en què les sales, però especialment les sales alternatives, independents, de petit format, amb la pujada de l’IVA i el retard en el pagament dels ajuts
públics, malden per sobreviure, amb una actitud de resistència tot cercant complicitats amb la societat civil i amb el treball en xarxa amb altres sales del territori català. En aquest sentit, Òscar Balcells, director del Teatre de l’Aurora, afirma que “cal encarar la situació amb preocupació però amb optimisme. Olor de gas és un projecte ambiciós per a una sala petita i un risc en aquests temps que corren, però volem demostrar que fora de Barcelona també es pot fer bon teatre unint el talent de bons artistes i professionals. A Igualada, si ens ho proposem, som capaços”.

[Img #4567]Èxit de la campanya de micromecenatge

Per tal de fer front a les dificultats de finançament del projecte el Teatre de l’Aurora ha impulsat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami. Pocs dies després d’activar-la ja s’havia assolit l’objectiu inicial: un total de 59 mecenes havien aportat els 2.200 euros que han de destinar-se a les despeses de producció de l’escenografia. Les aportacions rebudes a partir d’aquest moment es destinaran a sufragar les despeses d’altres aspectes, com l’atrezzo, vestuari o la il·luminació. La campanya, que ha finalitzat aquest dilluns 11 de febrer, ha assolit un total de 103 mecenes, que han fet una aportaciço total de 4.040 euros. Els participants en aquesta campanya, a canvi de la seva aportació, rebran diverses recompenses, com ara l’assistència a una funció especial per a mecenes el dijous 14 de febrer o un exemplar de la novel·la Olor de gas, entre d’altres compensacions.

Cal recordar que el Teatre de l’Aurora fou pioner en aquests tipus de campanyes, que ara hom anomena micromecenatge o crowdfunding. El 1994, Unicoop Cultural, l’entitat cooperativa propietària del teatre, impulsà la campanya «Busquem 300 padrins que ens vulguin regalar l’escenari», destinada a aconseguir persones que amb una aportació econòmica de cinc mil pessetes permetessin la compra de l’escenari. La campanya va aconseguir la captació de 315 padrins, que van contribuir de forma decisiva a fer possible que el Teatre de l’Aurora sigui avui una infraestructura consolidada dins el panorama cultural d’Igualada i la seva comarca.

Presència al territori

Un cop estrenada a Igualada, Olor de gas iniciarà una gira que el portarà per diferents sales catalanes. Un dels objectius del projecte és que pugui viatjar per tot Catalunya i més enllà. D’aquesta manera, Olor de gas es podrà veure al Kursaal de Manresa (28 de febrer), a la Sala Trono de Tarragona (1 i 2 de març), al Teatre de Ponent, de Granollers (8, 9 i 10 de març) i a La Planeta, de Girona (16 i 17 de març). La contractació d’aquesta gira, que s’ha realitzat prèviament a l’estrena i sobre projecte representa, segons Òscar Balcells, «un suport molt important per tirar endavant Olor de gas».

Funcions i venda d’entrades

L’èxit de les primeres representacions ha fet que el Teatre de l’Aurora en prorrogui la seva estada a Igualada. Les representacions d’Olor de gas es faran el divendres 15 i dissabte 16 de febrer a les 22h i el diumenge 17 de febrer a les 19 h. El proper cap de setmana les funcions es faran divendres, dissabte i diumenge en els mateixos horaris. Les entrades (15 € i 11’5 € amb els descomptes habituals) es poden adquirir per Internet, les 24 hores del dia, d’una manera fàcil, còmoda i segura i amb només quatre passos, a través de la web del Teatre de l’Aurora. Les entrades també es poden adquirir a la taquilla del Teatre de l’Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. També es poden reservar prèviament trucant al 93 805 00 75 exclusivament els dimecres i els dijous de 18 a 20 h.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*