Inici Teatre «Oleanna», de David Mamet, arriba aquest dissabte al Teatre Municipal l’Ateneu

«Oleanna», de David Mamet, arriba aquest dissabte al Teatre Municipal l’Ateneu

COMPARTIR

[Img #3844]Ramon Madaula i Carlota Olcina són els protagonistes d’Oleanna, un dels textos més intensos del dramaturg David Mamet. El muntatge en clau de thriller, dirigit per David Selvas i traduït per Cristina Genebat, arriba precedit per l’èxit al Teatre Romea. L’espectacle es podrà veure aquest dissabte, dia 19 de gener, a les a les 22h al Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada.

El dramaturg d’Illinois ens submergeix en el món de la docència per a mostrar-nos el vincle afectiu i la relació de poder que es deriva entre un professor universitari a punt d’arribar al cim de la seva carrera i una de les seves alumnes. Oleanna tracta temes com l’accés universal a l’educació universitària, les polítiques de gènere existents en les institucions públiques, però també l’assetjament sexual o laboral, la hipocresia del llenguatge políticament correcte, i, sobretot, la gran dificultat de l’ésser humà per comunicar-se, que converteix una situació aparentment insignificant en un drama que afectarà definitivament les vides dels dos personatges amb conseqüències aparentment irreversibles.

Com diu David Selvas “Mamet, amb aquesta peça clau de la dramatúrgia contemporània, parla de la crisi del sistema educatiu universitari, i del poder en un sentit molt ampli, tant el que té algú que sap sobre qui no sap –i la responsabilitat amb què aquest poder s’exerceix– com també el joc de poders que s’estableix entre dues persones; el sexual, l’intel·lectual, i finalment l’últim, del que tots deriven o potser on tots van a parar, el poder moral”.

John (Ramon Madaula) és un professor universitari de pedagogia una mica atípic. Segons ell, la seva feina consisteix més en provocar, posar en dubte, i qüestionar els alumnes que no pas en transmetre’ls-hi coneixements i dades fàcilment avaluables. Carol (Carlota Olcina) és una estudiant molt més normal, vol aprovar. Però el John l’ha suspès. Aquest és el punt de partida d’Oleanna i de tot el teatre de David Mamet: dues persones que discuteixen perquè tenen interessos oposats. A partir d’aquesta premissa Mamet desplega el seu talent i, a poc a poc, ens atrapa en la mateixa tela d’aranya que ha teixit per els seus personatges. Així descobrirem que darrere les teories idealistes sobre l’educació de John s’hi amaguen interessos molt més banals i contradictoris i que darrere la ràbia de Carol hi ha motius molt poc clars.

En paraules del propi autor, Oleanna “és una obra de dos personatges. Hi ha un home i una dona, i els dos defensen punts de vista molt sòlids, en els que crec per igual. Molts creien que l’home tenia raó i la dona estava equivocada i que jo ho havia presentat així tendenciosament, i molts creien justament el contrari. La meva funció consisteix és mostrar les interaccions humanes de manera que la síntesi que assimili el públic promogui una actitud més humana, una major comprensió de les motivacions humanes”. I afegeix “diuen que la meva obra és ‘poc clara’, però crec que en realitat volen dir ‘provocadora’. Això, en lloc de deixar al públic encantat de la vida per la moralitat de l’obra on tot quadra, els pertorba”.

La paraula Oleanna és una utopia. Mamet li va posar aquest nom perquè és una paraula que al segle XVI, un colonitzador va utilitzar per batejar un poble on els repartiments de poder fossin nous i diferents als que hi havia. El colonitzador va fracassar i només en va quedar una cançó folk nord-americana que fa referència a aquell lloc idíl·lic i utòpic

Venda de localitats

Les entrades i abonaments es poden adquirir al Punt d’Informació (c/ Garcia Fossas, 2), dijous i divendres de 19 a 21h i dissabte d’11 a 14h. També a la taquilla del passatge Vives, des de dues hores abans de la funció. Les entrades tenen un preu de 20 euros, 18 euros i 15 euros, i hi ha un 20% de descompte per a diversos col·lectius: persones majors de 65 anys, jubilats o aturats, les que disposin del carnet d’estudiant, del carnet de família nombrosa, carnet de soci de TR3SC, els menors de 26 anys, carnet d’espectador del Teatre de l’Aurora, socis de l’Ateneu Igualadí i grups organitzats a partir de 15 persones. Més informació al telèfon 93 801 91 16.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*