Inici Política Òdena puja l’IBI pel 2018 aplicant l’IPC

Òdena puja l’IBI pel 2018 aplicant l’IPC

COMPARTIR

Òdena aprova la pujada de l’IBI d’acord amb l’IPC
Òdena, en un ple extraordinari el passat mes d’octubre, aprovava les modificacions de les ordenances pel pròxim exercici del 2018. Entre els canvis més destacats s’incloïa la pujada de l’IBI, que ho fa d’acord a l’increment de l’IPC. Concretament, s’ha augmentat en un 1,6% que correspon a la inflació passant del 0,650 al 0,660.

El conjunt de les ordenances va quedar aprovat amb els vots a favor del PSC i els vots en contra de PDeCat i ERC. La regidora de Promoció Econòmica i Hisenda, Sandra Fernández explicava que “tot i la pujada, Òdena té els valors cadastrals més baixos que la resta de municipis i per tant, encara que s’apuja aquest 0,01 el contribuent d’Òdena continua pagant un rebut d’IBI molt més baix que a la resta de pobles del voltant. Per posar un exemple, aquell veí que pagava un rebut d’IBI de 500 euros ara pagarà 508 euros. Per tant, aquesta pujada no és una pujada significativa sinó que correspon a l’adequació de l’impost a la inflació”.

Pel que fa a l’IAE, l’impost que paguen les empreses que generen uns beneficis de més d’un milió d’euros, aquest impost passa del 2,04 al 2,10 quan estan en vies no urbanes i quan estan en vies urbanes passa del 2,17 al 2,50. Amb aquesta modificació la taxa se situa en un lloc mitjà en relació amb Igualada, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt i Montbui.

Pel que fa a l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres es passa del 3,28 al 3,36. Segons Fernández amb aquesta modificació “ens equiparem a Vilanova del Camí i només quedaria per sota la Pobla de Claramunt i Igualada. En el cas de Montbui el continuarien tenint més alt”.

La taxa per a la celebració de matrimonis a l’Ajuntament ha inclòs una bonificació de 30€ per a les persones empadronades a Òdena. Aquest és el preu d’un casament sense música i en horari d’oficines, per tant en aquests casos, la celebració serà gratuïta.

PDeCat considera que “el govern de Guisado comença a augmentar els impostos per fer front a les inversions no necessàries ni urgents que pagarem els propers 10 anys amb un augment de més del 100% del deute. Augments d’impostos indiscriminats del 13% a les activitats econòmiques que generen llocs de treball, del 18% a l’IBI dels nostres pagesos i fins i tot faran pagar taxes als odenencs que es vulguin casar a Òdena i que nosaltres havíem eliminat”. D’altra banda afegien que “per contra, de manera negligent i fugint de les seves responsabilitats deixen les escombraries sense augment quan el mateix alcalde manifesta que ara són altament deficitàries perquè no reciclem bé”.

Pel que fa a les escombraries, la regidora Fernández explicava que “el contracte de recollida de residus finalitza el 2018. Si arribat el moment tenim una nova licitació del servei, aleshores calcularem la taxa en funció del preu de la nova licitació”.

Des d’ERC Òdena declaraven al respecte que “no podem donar suport a una pujada de l’IBI d’urbana i rústica pel 2018. Quan vam tenir l’alcaldia vam treballar per aconseguir uns valors cadastrals justos per poder precisament pressionar fiscalment als odenencs i odenenques i això és el que precisament ha fet i fa el govern Guisado des del 2016: pujar-nos-en la contribució cada any.”. “Continuen mantenint alta la taxa d’escombraries dels habitatges i pugen un 18% l’IAE de les empreses.” “No acceptem que l’Alcalde Guisado ens vulgui justificar que pugen els impostos als odenencs i odenenques per unificar-los amb els de la resta de pobles de la Conca”.

FER UN COMENTARI

*