Inici Festes Òdena celebra una exitosa Fira dels Torrons

Òdena celebra una exitosa Fira dels Torrons

COMPARTIR

Aquest diumenge 29 la plaça Major d’Òdena i voltants va acollir la Fira dels Torrons amb 62 parades, entre productors artesanals i atraccions infantils. Va ser tot un matí amb moltes activitats, majoritàriament relacionades amb l’elaboració d’aquest dolç.

Els torronaires participants van ser Pastisseria Mir (Aiguafreda), Torrons Agut de Benlloch (Castelló),Torrons Lluch d’Agramunt, Torrons Vicençs d’Agramunt i la Indicació Geogràfica protegida Torró d’Agramunt. Enguany també hi van participar els comerços locals: el Forn d’Òdena, Aflomel, productes ecològics Puig d’Aguilera, Rocio Cano i 4 d’Vins.

Una altra de les novetats d’enguany , va ser el maridatge popular de torró d’Agramunt i torró de “guirlache” amb licors tradicionals gentilesa del Celler Figueres (mistela, moscatell i vi d’Oporto) i la demostració en directe d’una cuita de torró de “guirlache” que després el visitant podia degustar i que en total es van repartir 1.100 degustacions.

Prenia així més protagonisme el torró, en una fira on es recorda com antigament els firaires aprofitaven la diada de Sant Sebastià, copatró del municipi, per vendre a millor preu els torrons que havien sobrat de la campanya de Nadal.

La jornada va començar a dos quarts de deu del matí amb l’esmorzar popular a la brasa, on es van vendre un total de 344 tiquets per degustar un àpat format per botifarra blanca, botifarra negra, cansalada, pa, vi i aigua. A partir de les onze hi va haver una demostració de cuita de torró de “guirlache” (un dolç fet bàsicament d’ametlles i caramel solidificat típic de moltes zones de l’antiga corona d’Aragó: Aragó, Catalunya i la Comunitat Valenciana).

Durant tot el matí hi va haver el mercat de pagès amb artesans que venien els seus productes fets a mà A dos quarts d’onze del matí va començar el 13è aplec de la sardana amb les cobles Sant Jordi i La Llobregat i les seves actuacions a la plaça Mestre Vila Vell que va organitzar les Colles Sardanistes d’Òdena.

També hi van haver atraccions i jocs a l’antiga amb cavallitos d’època, bitlles catalanes, joc del conill i de la granota, barquillero… i jocs gegants de carrer com el tres en ratlla, billar, baldufes, mil cares, xanques… A les dotze del migdia, va ser el moment del joc de la cucanya, una activitat molt participativa amb molts joves que es van atrevir a intentar pujar fins dalt del pal.

També s’hi van aplegar moltes persones grans i petites durant tot el matí en la concentració de vehicles antics que anava a càrrec de Llorenç Puiggrós, Sebastián Llamas, Joan Miquel i Amics del Motor Clàssic de La Llacuna.

Aquesta va ser la segona edició de la Fira dels Torrons després que l’any passat l’Ajuntament d’Òdena recuperés aquesta festivitat que el 1996 s’havia deixat de celebrar i havia passat a denominar-se només Fira de Sant Sebastià. L’esdeveniment té els seus orígens el 1984 quan ja es recordava com antigament els firaires aprofitaven la festivitat de Sant Sebastià per a vendre els torrons que havien sobrat de Nadal.

Valentín Robles, regidor de Festes i Fires, explicava com “la intenció de l’esdeveniment és recuperar l’ambient d’una fira de poble del segle XIX amb jocs tradicionals al carrer i fer que els veïns i veïnes surtin al carrer, es relacionin i participin de la jornada”. En aquest sentit, Robles es mostrava molt satisfet per l’èxit de la convocatòria que de ben segur el bon temps també va ajudar molt.

Coincidint amb la Fira dels Torrons també va tenir lloc la cursa popular d’Òdena que va acollir un gran nombre d’inscripcions, en total van ser 400 corredors/es que juntament amb les seves famílies van visitar diumenge el municipi.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*