Inici Destacats Òdena celebra diumenge la Fira dels Torrons

Òdena celebra diumenge la Fira dels Torrons

COMPARTIR

Aquest diumenge 28 la plaça Major d’Òdena i voltants acollirà la Fira dels Torrons, la fira més dolça de la comarca amb un mercat de torrons, dolços i llaminadures. Una celebració on es recorda com antigament els firaires aprofitaven la diada de Sant Sebastià, copatró del municipi, per vendre a millor preu els torrons que havien sobrat de la campanya de Nadal.

Durant tot el matí hi haurà activitats relacionades amb l’elaboració d’aquest dolç. Es podrà veure en directe una demostració de cuita de torró de “guirlache” i després es podrà degustar. Hi haurà el mercat de pagès amb artesans que vendran els seus productes fets a mà. A partir de dos quarts de deu del matí tindrà lloc l’esmorzar popular a la brasa, on el visitant podrà degustar botifarra blanca, botifarra negra, cansalada, pa, vi i aigua amb la compra d’un tiquet de tres euros. Aquest tiquet donarà dret a un maridatge popular de torró i també amb el tiquet de la compra de qualsevol producte del mercat de pagès. A partir de les onze hi haurà una demostració de cuita de torró de “guirlache” (un dolç fet bàsicament d’ametlles i caramel solidificat típic de moltes zones de l’antiga corona d’Aragó: Aragó, Catalunya i la Comunitat Valenciana) amb degustacions gratuïtes per a tothom.

A dos quarts d’onze del matí començarà el 14è aplec de la sardana amb les cobles Sant Jordi i La Llobregat i les seves actuacions a la plaça Mestre Vila Vell que organitza les Colles Sardanistes d’Òdena.

I durant tot el matí hi haurà atraccions i jocs d’època, bitlles catalanes (amb la col·laboració del Club de Bitlles d’Igualada), joc del conill i de la granota, barquillero… A les dotze del migdia, serà el moment del joc de la cucanya amb premis per a les persones que arribin a dalt de tot del pal. També per a grans i petits hi haurà durant tot el matí una concentració de vehicles antics a càrrec de Llorenç Puiggrós, Sebastián Llamas, Joan Miquel i Jaume Jorba.

Coincidint amb la Fira dels Torrons tindrà lloc la cursa popular d’Òdena que organitza l’Escola Castell d’Òdena i AMPA amb el tradicional lliurament de trofeus a dos quarts d’una al pati de l’escola. Tots els participants rebran com obsequi una tauleta de torró d’Agramunt.

Aquesta serà la tercera edició de la Fira dels Torrons després que fa dos anys l’Ajuntament d’Òdena recuperés aquesta festivitat que el 1996 s’havia deixat de celebrar i havia passat a denominar-se només Fira de Sant Sebastià. L’esdeveniment té els seus orígens el 1984 quan ja es recordava com antigament els firaires aprofitaven la festivitat de Sant Sebastià per a vendre els torrons que havien sobrat de Nadal.

Valentín Robles, regidor de Festes i Fires, explica com “amb la recuperació de la Fira dels Torrons tenim l’oportunitat de donar a conèixer el nostre municipi a l’hora que posem en valor la nostra història i tradicions. És també una oportunitat de dinamització dels comerços i restaurants del nostre municipi”.

Història de la Fira dels torrons

A l’entorn de la capella de Sant Sebastià, en un dels extrems del terme d’Òdena va sorgir la Fira d’Òdena, celebrada el dia de la seva festivitat, el 20 de gener. Era una barreja de festa popular, un petit mercat ramader i una celebració religiosa. Els pagesos del terme es barrejaven amb els mercaders, fusters, cistellers, cordoners, calderers, agroguers, argenters, escrivans, advocats, metges, teixidors de cotó i lli, serrallers, armers, paraires, fabricants d’aiguardent, esquiladors, criats, sacerdots, ferrers, sastres, sombrerers, cerers, boters, espardenyers, perpunters i d’altres menestrals de la contrada.

Fins a final del segle XIX la Fira d’Òdena es va continuar celebrant entorn de la capella homònima, fins que el 21 de desembre de 1879, l’Ajuntament d’Òdena, presidit per l’alcalde Mariano Carner, propietari de can Mercader de Brines, aprovà el canvi de situació. El 29 del mateix mes la reconeguda impremta Abadal va editar un pòster, del qual encara es conserva algun exemplar, que va anunciar públicament aquest acord municipal. Així, a partir del gener de 1880 la Fira es va celebrar al poble, a la Plaça de la Constitució, plaça situada dins del recinte del castell d’Òdena, davant mateix de la desapareguda església parroquial de Sant Pere Apòstol. Uns anys després es va traslladar, igual que la població, a la zona més planera, al carrer Nou i a l’era de cal Cargol. Es jugava a bitlles, a tirar la barra, a naips, a tirar el dard, al trinquet, tot barrejat amb el garbuix de les parades de dolços i de torrons que donaven a la fira un aspecte força particular.

Després d’uns anys de decadència, en els quals únicament se celebrava l’ofici religiós i el tradicional ball, l’any 1984, sota la iniciativa d’una jove comissió de festes, la Fira d’Òdena va passar a denominar-se Fira dels Torrons, recordant com antigament els firaires aprofitaven la diada per vendre els torrons que els havien sobrat de Nadal. Dins la programació va tenir especial protagonisme la matança del porc.

Des de 1996, la fira es va denominar només Fira de Sant Sebastià, al 2013 es va incloure l’Ecofira, i des de l’any 2016 s’ha recuperat la Fira dels Torrons que conviu només amb la Fira de Sant Sebastià.

Manté aquest esperit de fira d’abans, amb el seu caràcter rural amb els jocs populars i tradicionals com la cucanya, l’esmorzar amb productes del porc a la brasa, una mostra de productors locals i de proximitat i el mercat d’artesans del torró com a principals protagonistes.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*