Inici Societat Òdena acull una jornada sobre gestió forestal després d’un incendi

Òdena acull una jornada sobre gestió forestal després d’un incendi

COMPARTIR

L’Ajuntament d’Òdena ha acollit aquest dijous una jornada tècnica sobre la gestió forestal després d’un incendi amb la participació d’una trentena de tècnics forestals i propietaris de boscos de diferents punts de Catalunya. L’acte va estar presidit pel diputat adjunt d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona i l’alcalde del municipi, Francisco Guisado.

La Diputació de Barcelona ha definit i treballat amb les persones del territori unes propostes de planificació i gestió forestal amb els objectius bàsics de restaurar els boscos afectats principalment per incendis, i fer actuacions per a la prevenció d’incendis en zones estratègiques. Per tal de treballar en funció de la situació de cada territori, s’han definit uns itineraris orientatius d’acord amb l’experiència acumulada durant més de 15 anys. En aquesta jornada es va presentar un llibret amb el recull de la informació recopilada per tal de donar a conèixer el suport que ofereix la Diputació als municipis, com s’ha posat en pràctica en casos reals a les comarques de l’Anoia i el Bages i quins han estat els resultats científics obtinguts. El cas de l’incendi d’Òdena va ser el tema central d’una de les ponències de la jornada que portava com a títol “comportament de les restes de tallada en boscos de regenerat de pi blanc: dades de la descomposició i efecte en la zona de l’incendi d’Òdena de 2015”.

Prop de 30.000 hectàrees de bosc tractades

Arran dels incendis forestals dels anys 90, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments van veure la necessitat d’impulsar un programa de restauració i millora dels boscos afectats pel foc. Aquest programa es van desenvolupar a partir del 1999 amb actuacions per a la prevenció d’incendis, especialment vinculats amb la planificació i gestió associada a través d’associacions de propietaris forestals, en les zones considerades d’actuació prioritària (ZAP).

Actualment, en la demarcació de Barcelona existeix una planificació forestal que abasta un total de 300.882 ha, i des dels inicis del programa, en el que hi ha col·laborat un conjunt de 147 municipis, s’ha actuat en més de 28.800 ha de les quals unes 23.000 ha són en boscos en regeneració i amb una inversió de 22,8 M €.

Mitjançant aquest programa, anualment es gestionen unes 1.500 ha de boscos en regeneració i unes 500 ha de boscos adults dins les Zones d’Actuació Prioritària, lligades en algunes zones a projectes de ramaderies.

La Diputació de Barcelona té un conveni de col·laboració, des de l’any 2003, amb el CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) situat al campus de la UAB, que fa un seguiment dels tractaments silvícoles, amb aclarides de plaçonera de pi blanc o la selecció de rebrots de roure i alzina, amb uns resultat molt positius.

Els objectius del programa a curt i mitjà termini són continuar prioritzant les actuacions en zones afectades per incendis forestals, ja que només a la demarcació de Barcelona queden aproximadament unes 77.000 ha pendents de tractar, amb uns costos unitaris van augmentant amb el pas dels anys.

Altres accions incloses en el programa hi ha reforçar el tractament de les franges perimetrals dels 25 m dels nuclis urbans i d’urbanitzacions que marca la llei, treballant les zones contigües, així com l’execució dels punts estratègics de gestió (PEGs) i les àrees de foment de la gestió (AFGs), per tot l’àmbit del programa.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*