Inici Blocs Obesitat

Obesitat

COMPARTIR

Les recents informacions publicades per l’ Institut Català de Salut fan palès un augment progressiu de l’obesitat entre els més petits, entre els adolescents. Des de fa poc,  aquest trastorn físic que pateixen moltíssimes persones arreu del món, està conceptuat com a malaltia. Aquest any, precisament, una part dels fons que es recaptaran a la marató de TV3 aniran destinats a la investigació d’aquesta afecció.

 

El país del món que encara avui està situat al primer lloc del rànquing mundial de l’obesitat, continuen sent els Estats Units. Malgrat el culte al cos que es practica a bona part del país, malgrat les figures esculturals que desfilen per les platges de Santa Mònica, l’altre cara de la moneda és que el percentatge dels seus habitants majors de 20 anys considerats obesos és del 34,9%.  Traduït en paraules, això vol dir que  una de cada tres persones és obesa i una de cada tres té sobrepès.  Fent una recerca sobre les causes que la provoquen, la primera amb què ens trobem són les begudes i els productes amb elevat contingut greixós. Com exemples més clars podem prendre els refrescs de cola i el que es coneix com a “fast food” (menjars ràpids), com els que ofereixen cadenes de franquícies esteses mundialment. Quines causes poden empènyer a consumir aquests aliments en comptes d’optar per una dieta més sana? N’hi ha moltes, però entre els que estan identificades s’hi compten els canvis dels hàbits laborals, i també que aquest tipus de menjar és el més barat i accessible, està preparat per ser el més saborós i és dels més publicitats.

 

Comença també a preocupar el sobrepès entre els nens de 3 a 5 anys. A Espanya, per exemple, A Espanya, segons un informe del Programa Thao, l’obesitat és del 7,1% en els nens de 3 a 12 anys. Les xifres augmenten en el camp del sobrepès i el pateixen un 21,2% dels nens. Preocupa, sobretot la franja de 3 a 5 anys, en què un de cada cinc nens té excés de pes. En el conjunt dels adults a l’estat espanyol, l’obesitat és del 24,1%. Davant d’aquestes dades sorgeix  la pregunta de  si la proliferació i augment dels establiments on vénen única i exclusivament aquesta mena d’aliments, ha col·laborat a assolir aquestes xifres. No dubtem ni mica que, en bona part sí.

 

A part del perjudici que la obesitat provoca en l’àmbit de la salut, hi ha també el dany que genera a nivell social i personal. Molts dels casos de “bulliying” que encara tenen lloc a les escoles de primària i als instituts de secundària, són a causa del sobrepès de les víctimes. La setmana passada vaig escoltar per la ràdio el testimoni d’una noia de 15 anys amb aquesta disfunció,  que durant 3 anys  va tenir una vida d’infern a causa de l’assetjament a què fou sotmesa per algunes de les companyes de d’institut. Afortunadament, aquesta història va tenir un final feliç. La protagonista va canviar de centre i tot el maltractament es va acabar. Això no és sempre així. Debades d’altres noies o noies han optat per la mateixa solució i no ha funcionat. El patró dels vexadors se sol situar al polo oposat dels vexats. És adir, que si els que ho pateixen és a causa de pesar massa, els que ho infringeixen són extremadament prims. Ells també podrien ser els objectes de les mofes, però aquest joc macabre no funciona així. Entrar a valorar el grau de crueltat que tenen els qui amarguen la vida dels seus company o companys, no és l’objecte d’avui. No obstant, sí que vull fer un incís referent als canvis físics i de metabolisme que les persones poden tenir i tenen al llarg de la seva vida. És del tot probable que algú que de jove hagi mantingut un “pes ideal”,  quan entra a l’època de la maduresa perdi del tot aquest equilibri. De la mateixa manera, pot produir-se el contrari, o el que és el mateix, “no diguis mai d’aquesta aigua no en beuré”.

 

Recentment s’ha donat un pas més  en el tractament de l’obesitat a l’incorporar una nova tècnica revolucionària de reparació de bypass gàstric mínimament invasiva, dirigida a pacients que tornen a recuperar pes després de ser sotmesos a una cirurgia bariàtrica. Aquesta tècnica ofereix uns resultats molts esperançadors, ja que brinda   la possibilitat d’operar-se sense assumir riscos importants per a la salut al dur-se a terme per via oral. Davant de l’esperança que generen l’aparició de nous recursos científics per lluitar contra l’obesitat, caldria també un esforç per part de les persones,  adoptant una dieta equilibrada i complementar-la amb alguna activitat d’exercici físic.

                            

educrevi@telefonica.net
 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*