Inici Destacats Noves fórmules de treball i el projecte Fons Gràfic centren la tercera...

Noves fórmules de treball i el projecte Fons Gràfic centren la tercera edició d’IDEA

COMPARTIR

El passat divendres, 15 de desembre, va tenir lloc a l’Adoberia Bella la tercera edició d’IDEA, Igualada Disseny En Acció, una iniciativa del col·lectiu Disseny=Igualada per posar en contacte el món del disseny amb diferents àmbits de l’economia.

Aquest any l’acte ha estat dedicat al treball cooperatiu i col·laboratiu com eina de futur. Al matí va tenir lloc una taula rodona moderada per la periodista Núria Olivé on hi van participar Pep Espelt fundador i comissari del projecte artístic Konvent, Xavier Teis responsable de comunicació de Coop 57 i Núria Vega cofundadora i presidenta de (Des)vestint Aliments. Els ponents van exposar els seus respectius projectes, contrastant-los i posant de manifest la importància del disseny en les seves iniciatives així com el canvi de paradigma que suposa el treball col·laboratiu en una societat en transformació.

Al migdia es va presentar el projecte Fons Gràfic, impulsat per l’associació disseny=igualada i l’Arxiu Comarcal de l’Anoia així com un spot de la campanya “Impressió+disseny=igualada” per potenciar els sectors del disseny i la impressió de qualitat al territori.

A la tarda va tenir lloc un trobada estratégica entre els socis membres de disseny=igualada per debatre sobre el futur.

Va seguir la jornada amb dues interessants aportacions sobre innovació. Jorge Cebrián va parlar d’ACTUA, una iniciativa del govern d’Andorra de caràcter públic-privat per liderar l’obertura econòmica i modernització del comerç amb l’assessorament del reconegut Massachusetts Institute of Technology, MIT.

Pel seu costat Oriol Alcoba director general d’ESADECreapolis va explicar als assistents la tasca d’aquest parc empresarial de fer de frontissa entre el coneixement científic-tecnològic i el teixit empresarial per a desenvolupar la innovació.

El disseny estructural a IDEA

Des de fa anys el món empresarial de les arts gràfiques han manifestat la manca de professionals en el disseny volumètric d’embalatges. Des de Disseny =Igualada en la tercera edició d’IDEA s’ha volgut apropar el món professional a l’escola de disseny. Per aquest motiu s’ha convidat a Ana González perquè impartís una master class. L’Ana és experta en disseny estructural i actualment és cap europeu d’innovació, disseny i desenvolupament de Graphic Packaging.

A la xerrada va assistir alumnat de Gràfica Publicitària de La Gaspar i es va fer un repàs a les tendències de packaging exemplificat, amb casos de problemes reals resolts amb èxit de mercat i d’altres problemes que encara esperen la seva solució òptima.

Fons Gràfic per recuperar el disseny fet a la ciutat

Durant la jornada d’IDEA es va presentar el projecte Fons Gràfic “El disseny fet a Igualada” una iniciativa impulsada per Disseny=Igualada de recuperació i posada en valor del patrimoni gràfic de la ciutat i comarca. L’associació va demanar a l’historiador, crític i comentarista d’art i disseny Daniel Giralt-Miracle la direcció d’honor del projecte.

L’acte fou presidit pel president de l’associació Xavier Vives, Xavier Boquete, president del Consell Comarcal de l’Anoia, Lluís Cerarols director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat, Pere Camps, en representació de l’Alcalde Marc Castells i el director d’honor Daniel Giralt-Miracle.

El president de l’associació, Xavier Vives, va defensar la necessitat de recuperar aquest material i preservar-lo com una part del patrimoni cultural però també que es busqués la manera de donar-li nova vida en un espai expositiu on les escoles d’art poguessin aprendre història, estils i tècniques. Giral-Miracle en la seva intervenció d’acceptació de la direcció d’honor va fer un ràpid recorregut per la història del grafisme publicitari i va mostrar com les diferents tecnologies d’impressió han influït en el disseny. Pere Camps, al seu torn, va agraïr la iniciativa i va donar tot el recolzament de l’administració perquè es pogués portar a cap.

Va cloure l’acte la firma de compromís per part de l’Ajuntament, de l’associació Disseny=Igualada i del Consell Comarcal, de preservar, el material que es pugui anar recuperant, en els espais de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.

FER UN COMENTARI

*