Inici Destacats Una novel·la nascuda a l’institut

Una novel·la nascuda a l’institut

COMPARTIR

La jove vilanovina Laura Tapiolas Fàbregas va dedicar el seu treball de recerca de Batxillerat a l’estudi del procés, posada en pràctica i definició del treball creatiu, de l’edició i la publicació d’una novel·la. La nota, un excel·lent.

Però no en va tenir prou i va sentir que havia d’escriure un llibre per completar el treball. I així neix “Iris”, la primera novel·la d’aquesta jove de 17 anys, una història de superació de les pors relacionades amb un trastorn que afecta la vida del personatge principal, l’Eloi, una lluita en la qual compleix un paper cabdal l’amor i l’empatia de la Carla.

Després d’haver explorat prèviament tot el procés creatiu, Tapiolas volia fer un exercici de transparència: “volia trencar barreres i aproximar l’autor i el lector”. La portada juga amb aquesta idea, perquè prescindeix d’ornamentació. La jove recorda com passejava per una llibreria “i mirant vaig pensar que era impossible competir perquè et triessin a tu, per això vaig pensar que calia anar a l’essència del llibre i la millor manera era començar la història a la portada”. Amb la novel·la a les mans, editada gràcies a la reserva prèvia de 160 exemplars, Tapiolas reconeix que “gairebé no m’ho puc creure”.

Combinant el gènere de la novel·la amb els microcontes, a “Iris” “no sobra ni una paraula”, segons la periodista i escriptora Mireia Rubio, amb qui l’estudiant va parlar mentre feia el treball. Rubio té dues novel·les a la seva esquena i, quan Laura Tapiolas li va exposar la idea d’escriure la novel·la el passat estiu reconeix que veia molt difícil que el pogués acabar. Mireia Rubio adverteix: “aneu-la seguint, que promet”.

Laura Tapiolas va presentar dilluns el seu llibre, acompanyada per Mireia Rubio, i va donar les gràcies a totes les persones que han confiat en la seva obra, una autoedició que ha portat a terme amb l’ajuda, pel que fa al disseny, de Marcos Orgaz i de Pere Soler, i amb la complicitat d’un bon nombre de persones que han reservat el seu exemplar per avançat. La prova era la sala plena, de gom a gom, i la llarga cua que es va formar a l’hora de la signatura d’exemplars.

L’acte va aplegar una notable representació del món docent; mestres que han anat seguint la trajectòria de la Laura Tapiolas i que van compartir l’emoció per la persecució i finalització d’aquest projecte. També hi van assistir la majoria de membres del consistori. Des de l’equip de govern, la regidora de Cultura, Imma González, va lliurar a l’estudiant vilanovina un ram de flors en nom de l’Ajuntament i de tot el municipi i com a reconeixement a la seva feina.

FER UN COMENTARI

*