Inici Destacats Una nova plataforma planta cara a l’acord entre Airbnb i el govern...

Una nova plataforma planta cara a l’acord entre Airbnb i el govern de Marc Castells

COMPARTIR

Una plataforma d’entitats està sumant forces contra el projecte de l’Ajuntament d’Igualada i Airbnb per promoure el “turisme sostenible” a la ciutat. Sota el nom “Entitats Igualadines en Suport al Veïnat”, una desena d’associacions ja s’han agrupat per fer front a l’arribada de la plataforma d’allotjaments Airbnb.

Per a les entitats, “Airbnb és una empresa que està utilitzant l’habitatge no pas com un dret, sinó com un negoci” i per això fan una crida als col·lectius de la ciutat “a seguir-se sumant a la causa, posant sobre la taula de cada entitat aquesta problemàtica, i posicionant-se al respecte” a través del correu electrònic suportalveinatigd@gmail.com.

Les entitats CGT Anoia, 8M Anoia, Arran Igualada, Cal Cuta, Casal Popular El Foment, el centre autogestionat Delícies, la Coll@nada, la Cooperadora i la Plataforma d’afectats per la hipoteca a l’Anoia ja s’han adherit a la plataforma contra Airbnb.

La plataforma adverteix que “no ens quedarem de braços plegats davant la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada del Marc Castells (Junts per Igualada) amb Airbnb”. L’endemà que s’hagi celebrat a la ciutat el “New Destinations Summit”, les entitats han difós un comunicat on exposen que “no tolerarem que Airbnb parli de “Turisme Sostenible”, quan porta anys fent fora a les veïnes dels seus barris, sent responsable de l’augment del preu del lloguer i destrossant el teixit social de les ciutats”.

Les conseqüències d’Airbnb sobre l’habitatge a Igualada és una de les principals preocupacions de les entitats, que assenyalen que “Airbnb no controla els seus propietaris. Per tant, grans tenidors, especuladors i empreses de tota mena han aprofitat el buit legal per publicar a Airbnb habitatges que estaven destinats al lloguer tradicional; per les famílies del dia a dia”, el que ha provocat “una gran disminució dels habitatges destinats al lloguer tradicional. Ja que els propietaris guanyen més diners llogant els pisos a turistes, durant els mesos d’estiu, que no pas a les veïnes els 365 dies l’any”.

Com és evident, “a l’haver menys pisos destinats al lloguer tradicional (menys oferta), i la mateixa demanda, el preu del lloguer es dispara” i el resultat és “l’expulsió de les veïnes dels seus barris. Ja que són incapaces d’accedir econòmicament als pisos de lloguer que queden”.

El model d’Airbnb, per a aquestes entitats, crea “greus problemes de teixit social de barri, problemes de convivència (els turistes venen i marxen, no estan interessats a crear un bon clima), sorolls, turismes de borratxera, vandalisme, etc”.

Acusen Marc Castells de no haver fet «cap pis de lloguer social»

Davant l’acord del govern de Marc Castells amb Airbnb, les entitats volen remarcar esdeveniments que poden obrir la ciutat amb la vida de les persones al centre, com la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades i el Coop de Cap (la trobada de l’economia social i solidària de l’Anoia). L’augment del lloguer, que ha provocat la creació del Sindicat de Llogateres d’Igualada, ha provocat la meitat del miler de desnonaments que hi ha hagut a Igualada entre els anys 2013 i 2017. El col·lectiu assenyala que “amb Marc Castells a l’Ajuntament d’Igualada, no s’ha construït cap pis de lloguer social, i no és per manca de diners, sinó per manca de voluntat política”.

Finalment, les entitats recorden que, segons la llei catalana del dret a l’habitatge, Igualada hauria de tenir més de 2.000 habitatges destinats a funció social l’any 2028. Actualment només n’hi ha 170.

FER UN COMENTARI

*